У четвер, 27 вересня, Україна для посилення боєздатності флоту отримала від США два катери класу «Айленд». Церемонія проходила за участю президента України на базі берегової охорони в Балтіморі, США.

І хоча на думку експертів до того моменту, коли кораблі потраплять до Одеси, знадобиться від місяця до року, російські медіа вже намагаються заспокоїть свою аудиторію заявами, що «жодної загрози для Росії вони не становлять» і «передача катерів – політичний жест».

Скріншот сайту RT

Немає будь-якого сенсу переконувати в зворотному, проте деякі відверті маніпуляції варто спростувати.

Що отримує Україна?

Україна отримує два катери Drummond (WPB-1323) і Cushing (WPB-1321), спущених на воду в 1988 році і виведених з експлуатації в 2017 році.

RT пише про них так: «У Держдумі переконані, що передача застарілих і слабких одиниць жодним чином не загрожує Росії … Ці катери відслужили свій термін, і їх необхідно відновлювати».

«Катери дійсно застарілі, – погоджується військовий експерт і публіцист Михайло Жирохов, – але варто врахувати, що Україна втратила 85 відсотків флоту в Криму. І порівняно з тим, що є нині на балансі в українському флоті, ці американські катери  – якраз те, що потрібно».

«Українські Військово-морські сили можуть використовувати ці катери ще років 10-15 точно. Такі висновки зробили українські моряки-фахівці, які їздили вивчати техніку в Америку», – переконує Тарас Чмут, керівник Українського мілітарного Центру.

У якому стані техніка?

«У 2002-2005 роках США спробували модернізувати деякі з них, однак всі вісім катерів, які зазнали змін, довелося списати через проблеми, що виникли з міцністю корпусу». – пише RT.

У США дійсно намагалися модернізувати деякі катери з серії «Айленд» через те, що змінилися завдання, які перед ними постали у кінці ХХ століття. Коли ж це суто технічно виявилося неможливим, їх списали. Але мова йде не про ті одиниці, які пришвартуються незабаром до берегів України.

«Україна отримує оригінальні катери й з корпусами там все нормально», – каже військовий експерт Тарас Чмут.

Скільки це вартує Україні?

RT нібито посилається (не додаючи при цьому лінк на відео чи публікацію) на представника Міністерства оборони США, який начебто в ефірі CNN сказав, що «ці катери були куплені Києвом у рамках реалізації програми продажу іншим державам військової техніки та майна, які не використовуються (Excess Defense Articles Program)».

«Катери перебувають у складі Берегової охорони, а не Міністерства оборони США. Це зовсім інше і окреме відомство. Вони надходять в рамках програми допомоги і Україна отримує їх безкоштовно, витративши при цьому близько 10 млн доларів (по 5 млн за один катер) на модернізацію, доставку і навчання екіпажу», – підкреслює Тарас Чмут.

«Це стандартна програма США: вони безкоштовно передають саму техніку, але додаткові витрати йдуть за рахунок країни, яка приймає. І ніхто не робитиме для України винятків», – каже Михайло Жирохов.

Що це означає?

RT впевнені, що «передача катерів – політичний жест, ці кораблі не становлять небезпеки для Росії».

«Росія має Чорноморський флот і там дійсно сильна техніка. Але для того, щоб змінити стан справ в Азовському морі, куди вони точно будуть перекинуті, ці катери ідеальні. Ті бронекатери, які наразі базуються в Бердянську, що не морехідні. А ці (американські – авт.) можуть спокійно супроводжувати танкер у Керченській протоці», – говорить Михайло Жирохов.

 

Чи була затримка через президентську «Кузню на Рибальському», де виготовляють катери такого ж класу?

Така інформація з’явилася у медіа через розслідування програми «Схеми», яку цитує RT:

«Катери «Айленд» могли передати ще у 2014 році. За їхніми даними, за допомогою бюрократичних процедур Київ затримує отримання цих катерів через комерційні інтереси заводу Петра Порошенка «Кузня на Рибальському», де за держзамовленням будуються військові катери».

Тарас Чмут згоден з тим, що Україна могла отримати техніку набагато раніше і що для цього можна було всі внутрішні українські бюрократичні питання вирішувати оперативніше.

«Згідно з українським законодавством, держава не може виділяти гроші на те, що їй не належить. Такі у нас правила, а в Америці інше правило – ремонт і навчання екіпажу відбувається на їх території, але за рахунок країни-одержувача. Через це була затримка. У червні такі обмеження скасували окремою постановою Кабміну і процес передачі став реальним», – резюмує військовий експерт Михайло Жирохов.

«Кузня на Рибальському» не має технічних можливостей робити катери такого класу. А ті, які там виробляються, є втричі меншими, ніж отримані у четвер в американському Балтиморі», – підкреслює Тарас Чмут, керівник Українського мілітарного Центру.