«Міністерство освіти і науки країни має намір замінити середню освіту домашніми школами і педагогічним патронатом», – запевняє пропагандистське видання Ukraina.ru. Згодом автори матеріалу уточнюють, що в Україні планують «ввести педагогічний патронаж замість повноцінного шкільного навчання», а також і інші форми отримання середньої освіти.

Скріншот сайту Украина. ру

Цей меседж підхопили також інші пропагандистські видання, зокрема Рамблер, Times.com.ua, Facenews.

У цьому матеріалі російські пропагандисти для підтвердження своїх тез використовували улюблений інструмент – псевдо-експертів. Наприклад, так званий «експерт» Інга Кірюхіна робить із переліченого вище висновок: «такі ініціативи свідчать про старт розвалу загальноосвітньої системи, оскільки у держави немає коштів на утримання такої кількості шкіл». До слова, «експерт» з усіх питань Кірюхіна раніше «коментувала» на пропагандистських сайтах реформу охорони здоров’я, отримання Україною Томосу, внутрішньополітичну ситуацію, місцеві питання і таке інше. При цьому в різних ситуаціях вона виступає то експертом, то блогером, то громадським діячем або журналістом із Києва.

Насправді, мета МОН – удосконалити систему отримання середньої освіти і додати альтернативні форми.

За даними видання «Ліга.Закон», Міністерство освіти і науки України виступило з ініціативою запровадити в Україні сімейну (домашню) форму середньої освіти. МОН винесло на громадське обговорення проект наказу «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах».

Наразі Закон України «Про загальну середню освіту» передбачає 2 форми отримання освіти: загальну і екстернат. Новий наказ повинен остаточно визначити особливості здобуття освіти на екстернаті і впровадити дві нові форми – сімейну (домашню) і педагогічний патронаж.

Міністерство освіти і науки України прокоментувало це питання. По-перше, повідомляють вони, такі нововведення дозволять забезпечити доступ до освіти для усіх категорій, нададуть можливості для отримання індивідуальної освіти і реалізують право батьків і учнів на вибір форми навчання – відповідно до Закону «Про освіту» в редакції 2017 року.

Педагогічний патронаж, як повідомляють у МОН,  дозволить надати освітні можливості для дітей, які мають особливі освітні потреби. Причому можливе поєднання як загального навчання в загальноосвітніх закладах, так і індивідуального. «Така форма дозволить учням малокомплектних початкових шкіл у сільській місцевості здобувати освіту в індивідуальній формі у супроводі педагога», – заявили в МОН.

Так звані «журналісти» також висувають тезу про те, що в Україні немає коштів на утримання шкіл. Навпаки, фінансування системи освіти з кожним роком збільшується до таких показників: 2017 рік – 85,3 млрд грн, 2018 рік – 95,3 млрд грн, 2019 – 110,6 млрд грн. Водночас з кожним роком збільшується також фінансування середньої та професійної освіти: 2017 – 52,9 млрд грн, 2018 – 61,7 млрд грн, 2019 – 70,9 млрд грн.

У профільному міністерстві також заявили, що ухвалення нового указу жодним чином не вплине на фінансування системи освіти і зарплатню для вчителів, оскільки така форма освіти наявна і сьогодні, наприклад екстернат. «Оплата праці педагогічних працівників, які працюють за цією формою, здійснюється відповідно до кількості навчальних годин, передбачених на кожного учня нині чинним Положенням. Їхню кількість у новому проекті збережено».

Крім цього, в МОН повідомили, що не прогнозують істотного збільшення кількості учнів, які перейдуть на індивідуальною форму навчання.  

Варто зазначити, що в своєму матеріалі псевдожурналісти Ukraina.ru забули згадати про ситуацію в РФ. Так, ніде немає згадки про те, що стаття 17 російського закону про освіту дозволяє отримувати освіту у формі сімейної освіти і самоосвіти, тобто узаконює екстернат.

Якщо звернутися до теми закриття навчальних закладів, у самій Російській Федерації справи йдуть не краще. Уже кілька років поспіль в країні триває ліквідація шкіл, дитячих садків, закладів додаткової і середньої професійної освіти, будинків та інтернатів для сиріт і дітей. За даними видання «Коммерсант», до 2018 року планувалося закрити 3639 шкіл і дитсадків у сільській місцевості. Відповідні плани прописані в розпорядженні російського уряду від 30 квітня 2014 року «Про заснування нової редакції «дорожньої карти» «Зміни в галузях соціальної сфери, спрямовані на підвищення ефективності освіти і науки». За іншими даними, за всі останні 17 років у РФ кількість школярів зменшилася на 21%, що опосередковано вплинуло на кількість навчальних закладів.