Популярність соціальної мережі Instagram за останні роки значно зросла, а серед молодих користувачів до 25 років навіть обігнала лідера ринку соціальних мереж Facebook. Простота публікації фотографій, поява і розвиток функції «Stories» (знімків, що зникають через 24 години після публікації), інтерес до сервісу з боку відомих людей зробив його ще більш популярним. Тому ми вирішили знову повернутися до Instagram як до платформи, на якій можна проводити пошук і перевіряти факти. Щоправда, зростання популярності цього сервісу зіграло з ним злий жарт (що свого часу сталося і з Facebook): все частіше стає складно довіряти фотографіям, опублікованим в Instagram, бо й ця платформа теж стала зручним інструментом для поширення фейкового і пропагандистського контенту. Менше з тим, кількість користувацького контенту, опублікованого тут, так само як і популярність сервісу, не дозволяють його ігнорувати.

Пошук по Instagram: труднощі та спроби їх подолати

З моменту нашої попередньої публікації в Instagram з’явилися нові функції, зросла популярність сервісу, крім того, він почав активніше використовуватися для поширення фейків. У той же час, шукати по Instagram стало складніше. API (інструмент доступу до вбудованих функцій програми або сервісу) отримав ще більше обмежень. Результатом цього стало те, що зовнішні пошукові інструменти, згадані в першому матеріалі дворічної давнини, перестали працювати. Водночас, на Instagram звернули увагу фактчекери і взялися вивчати можливості пошуку по сервісу, вишукуючи недокументовані функції, про які ми теж розповімо в нашому матеріалі. 

Використовуючи Instagram для фактчекінга, потрібно чітко усвідомлювати один нюанс: будь-хто охочий може обдурити своїх читачів, встановлюючи підроблені теги геолокації або публікуючи не свої фотографії. Проте якщо в профайлі є хоча б декілька справжніх фотографій, вони можуть допомогти виявити справжні дані автора або спростувати оприлюднені ним фейки. Щоправда, через складність пошуку та обмеженості API, про які ми вже згадували, така робота з перевірки контенту на достовірність може виявитися досить кропіткою.

Пошук по Instagram: десктоп або мобільний додаток

Працювати з Instagram можна на смартфоні або на комп’ютері, переглядаючи контент через веб-версії. Instagram як соціальна мережа була розроблена насамперед для мобільних пристроїв, тому можливості мобільної версії, доступної через спеціальний додаток і веб-версії сервісу дещо відрізняються. Не можна однозначно сказати, що якась з версій буде зручнішою в роботі, бо за всієї mobile-орієнтованості багатьох сучасних сервісів, використання великого екрану і повноцінної клавіатури переважає над зручністю мобільної версії сервісу. Крім того, можливість скачати фотографію і проаналізувати за допомогою повноцінного графічного редактора дасть додаткову інформацію у процесі фактчекінга. У той же час, робота з фотоархівом на смартфоні дозволяє проводити аналіз практично в будь-якому місці і в будь-який час. 

 

Пошук в Instagram для аналізу трендів: Instagram Search & Explore

Instagram, як і будь-яка інша соціальна мережа, зацікавлений ​​в тому, щоб запропонувати своїм користувачам цікавий і корисний для них контент. Цю особливість можна використовувати для аналізу трендів і перегляду популярних публікацій. Використовуйте секцію Instagram Search & Explore. Цей розділ індивідуалізований для кожного користувача. Додаток сам відбирає в цей розділ фотографії та відео, популярними є й ті, що подобаються людям, з якими ви пов’язані, і з їхніми поточними публікаціями. Іншими словами цей розділ – це відмінний спосіб відстежувати те, що є популярним і обговорюваним у певних сферах. Для початку просто підпишіться на певних людей, позначте їхні фото як такі, що вам сподобалися і за деякий час розділ Instagram Search & Explore покаже вам інші обговорювані популярні фотографії. 

Особливості пошуку в Instagram

Принцип пошуку в Instagram вельми серйозно відрізняється від роботи традиційних пошукових систем. І в Google, як і в інших пошукових системах, і в дуже обмеженому пошуку по Facebook користувач може задавати декілька пошукових запитів. Це правило не працює в Instagram. Точніше, ви можете задати кілька пошукових термінів, але у видачі завжди буде відображатися один, найбільш пов’язаний із запитом, причому з першим його словом. Не найліпшою властивістю пошуку по Instagram є той факт, що кожен користувач отримує індивідуальні результати пошуку, що базуються на його попередніх пошуках, власних інтересах та інтересах друзів, а також загальних трендах соціальної мережі.

Отриманий результат можна впорядкувати за різними категоріями. Це топ видачі (найбільш відповідні профайли, хештеги, локації), а також окремо акаунти (профайли користувачів Instagram), хештеги, місця (локації). Зручне і наочне сортування доступне тільки під час пошуку через мобільний додаток. На сайті також записи групуються за типами «кращі» / «найновіші», але потрібно трохи прокрутити знайдений список. Під час роботи через веб-інтерфейс можна самостійно обмежити пошукову видачу, наприклад, додавши «@» або «#» перед пошуковим запитом – якщо вам необхідний пошук людей або хештегів відповідно.

Величезний недолік пошуку по Instagram полягає в тому, що шукати окремі записи користувачів за допомогою вбудованих інструментів не можна, що дуже суттєво обмежує традиційний пошук. Іншими словами, ви можете знайти профайли, місця (геолокацію), хештеги, можете переглядати фотографії, помічені цими хештегами або закріпленими за конкретною локацією. Однак провести пошук по профайлу і знайти фотографії, опубліковані в ньому, наприклад, за певний часовий проміжок, пошук по Instagram не дозволяє. 

 

Пошук за хештегом і місцями (геолокацією)

 

Якщо ви виконуєте пошук за хештегом – або натискаєте на хештег, пов’язаний з вашим ключовим словом, – то ви відразу переходите на сторінку з повідомленнями, позначеними цим тегом. Корисний нюанс – можна вибрати найбільш популярні записи, пов’язані з хештегом, а можна – найсвіжіші. Перегляд останніх записів може бути корисним, наприклад, для перегляду певних подій, на кшталт фотографій, знятих на акціях протестів або під час стихійних лих.

Ви навіть можете вибрати підписку на хештег, щоб регулярно переглядати найпопулярніші повідомлення у своїй домашній стрічці. Аналогічно можна вибрати місце і подивитися фотографії, пов’язані з місцем.

Коли ви перейдете на сторінку хештега, у верхній частині буде показаний список хештегів, пов’язаних із темою, введеною вами в рядок пошуку. Це може бути корисним для вивчення пов’язаних тематик.

Аналогічним чином працює пошук по геолокації – сервіс дозволяє вибрати місце і подивитися останні та найбільш популярні фото, пов’язані з цією точкою. Після появи функції «історії» – «Stories» (фото, що зникають через 24 години після публікації), пошук по геолокації, як і пошук за хештегом, доповнилися можливістю перегляду історії користувачів, супроводжуваних хештегом і доданих до історії. Просто натисніть на назву місця або тег, і Instagram почне демонструвати вам ці історії. Дізнатися, чи існують історії, пов’язані з розшукуваною назвою тега або місця, дуже просто. Якщо такі є, назва отримає таку ж позначку у вигляді червоного кільця, яку отримують історії від користувачів. Щоправда, для популярного тега або місця перегляд історій – справа вельми трудомістка, бо їхня кількість може бути просто величезною, проте для аналізу гарячих подій ця функція може стати у нагоді.

Пошук по Instagram: додаткові інструменти

Робота з Instagram тільки через мобільний додаток може бути дуже складною справою, особливо якщо потрібно уважно вивчити фотографії. У цьому випадку на допомогу прийде веб-версія Instagram і низка додаткових плагінів для браузера Chrome.

Плагін Desktop for Instagram https://chrome.google.com/webstore/detail/desktop-for-instagram/nlhjgcligpbnjphflfdbmabbmjidnmek?hl=en дозволить переглядати Instagram через браузер, емулюючи роботу з сервісом на мобільному пристрої. Плагін підтримує скачування фотографій і відео, що може бути корисно, наприклад, щоб вивчити фото уважніше, перевірити, на якому пристрої зроблена фотографія. 

Для завантаження фотографій і відео з Instagram-профайла можна скористатися ще одним Chrome-плагіном Downloader for Instagram https://chrome.google.com/webstore/detail/downloader-for-instagram/dhchoilkelgbblajmpbhpofhheecgkhh. Перевага цього плагіна – завантаження історій з Instagram.

 

Універсальний інструмент Helper Tools for Instagram https://chrome.google.com/webstore/detail/helper-tools-for-instagra/hcdbfckhdcpepllecbkaaojfgipnpbpb/related допоможе знайти прихований зв’язок між користувачами сервісу, попередньо завантаживши список друзів розшукуваної людини і проаналізувавши його.

Сервіс GramFind http://gramfind.com/ замінює стандартні функції пошуку по Instagram під час роботи з сервісом через веб. Функціонал GramFind вельми обмежений – досить вказати хештег або ім’я користувача, і в результаті сервіс покаже користувачів Instagram і хештеги, пов’язані із запитом. Власне, оце й усе: переглядати нові знімки за тегом – базова можливість мобільного додатка Instagram – тут не можна. 

Google it: як Google допоможе шукати по Instagram

Звичайний пошук в Google вирішить деякі завдання пошуку по Instagram, наприклад, дозволить спробувати знайти користувача сервісу. Потрібно просто задати пошук по сайту Instagram і «погратися» з ім’ям користувача

Запит в цьому випадку може виглядати наступним чином 

«Site: instagram.com [ім’я користувача]»

Наприклад site: instagram.com edward snowden

Ще одна вельми корисна можливість – перегляд фотографій і коментарів користувачів Instagram в інших акаунтах. Правильно побудований Google-запит допоможе вирішити і цю задачу. 

Запит в цьому випадку виглядає так: потрібно провести пошук із зазначенням імені користувача, але виключити при цьому сам акаунт цієї людини. Дуже важливо, що в цьому випадку в пошуковій видачі будуть відображатися окремі пости в Instagram – те, чого не можна домогтися стандартними функціями пошуку по сервісу. І що ще більш важливо – видачу можна обмежити часовим проміжком, тобто знайти коментарі або пости за певний день або тиждень.

Ось приклади запитів такого типу:

«That_snowden» site: instagram.com -site: https: //www.instagram.com/that_snowden/

«Serenawilliams» site: instagram.com -site: www.instagram.com/serenawilliams/

У першому випадку нас цікавлять згадки або коментарі аккаунта Едварда Сноудена (таких немає, бо Сноуден не особливо активний в Instagram), другий приклад наведено для вивчення Instagram-активності тенісистки Серени Вільямс. 

Очевидно, що ці Google-трюки для Instagram-пошуку можливі тільки за відкритими акаунтами і відкритими записами та в тих ситуаціях, коли користувача позначають в записах.

Докладне вивчення пошуку по Instagram показало, що хоча сервіс можна назвати найбільшою з нині існуючих баз фотографій, знайти в ньому щось за допомогою автоматизованих інструментів досить складно. Щоб провести дослідження, часто потрібна копітка робота людей, які скачують і вивчають фотографії. Проте описані нами інструменти допоможуть певним чином автоматизувати цей процес.

Автор: Надія Баловсяк