Експерти вирішили провести незалежне розслідування «провокації Києва» в Керченській протоці в листопаді 2018 року, під час якої російська ФСБ таранила, обстріляла і захопила в полон три кораблі ВМС України разом з екіпажами. Російські медіа заявляють, що західні «експерти» скликають власний «міжнародний трибунал», а ініціатором нового «судового процесу» нібито стало «офіційне представництво Криму» в Бельгії. «Незалежне розслідування покликане вплинути «на громадську думку західних держав і країн третього світу», – повідомляє агітпроп. Засідання нібито планується провести в одній із країн Західної Європи або Латинської Америки.

Агітпроп запустив цей фейк на тлі першого процедурного наказу арбітражного суду в Гаазі, яким той дав назву позову України проти Росії у справі про напад ФСБ на ВМСУ в Керченській протоці. Тепер справа називається «Спір про затримання трьох українських військово-морських кораблів і членів їхніх екіпажів». Міжнародний суд також визначив графік роботи за цим позовом. Тепер, за словами заступника міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, Київ повинен подати свій меморандум протягом півроку. З моменту подання у росіян буде три місяці для того, щоб скористатися своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції. При цьому Україна має право прокоментувати заперечення росіян і звернутися до Арбітражу із проханням їх відхилити.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2899423503424141&id=100000695604495

У відповідь на рішення арбітражу в анексованому Криму заявили, що готують свій «альтернативний судовий розгляд». Агітпроп заявляє, що ініціатором цього «трибуналу» виступило так зване «представництво» анексованого Криму в Брюсселі – «Міжнародна асоціація «Таврида». Засновниками організації виступають European Russian Community і Міжнародна рада російських співвітчизників, яка активно співпрацює з російським урядом і фінансується з бюджету Росії. Більш того, згідно з повідомленнями того ж агітпропу, на початку листопада Міністерство юстиції Бельгії позбавило «представництво Криму» реєстрації, а раніше Євросоюз і взагалі заявив, що ця організація – самопроголошена і ЄС не збирається співпрацювати з пособниками окупаційної влади українського півострова.

«Європейський Союз повністю підтримує незалежність України, її суверенітет і територіальну цілісність. Тому наша позиція щодо таких новин дуже чітка і ясна: ми ніколи не визнавали, не визнаємо і не будемо визнавати самопроголошені представництва, інститути або владу анексованого Криму. У нас немає жодного бажання з ними співпрацювати, будь-яким способом чи в будь-якому форматі», – зазначав у коментарі Крым.Реалии прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давид Стулік ще в 2018 році.

Крым.Реалии

Як і так зване «представництво Криму», новостворений «міжнародний трибунал» не має нічого спільного з незалежним розслідуванням, яке вже проводить Міжнародний суд ООН з морського права. Жодних юридичних чи політичних наслідків затія окупаційної влади анексованого Криму мати не буде. На відміну від рішень арбітражу в Гаазі, який зможе приступити до публічних слухань у справі про напад Росії на ВМСУ в Керченській протоці орієнтовно до кінця 2020 року.

Що ж до наративу про «українську провокацію» в Керченській протоці, то в травні 2019 року в Міжнародному суді вже відкинули російську версію події: трибунал висловив сумніви щодо цих заяв Кремля. Також суд погодився з позицією України в тому, що прохід кораблів через Керченську протоку в листопаді 2018 був охоронною операцією для патрулювання кордонів і не має нічого спільного з воєнним протистоянням Росії.

Скриншот Рішення Міжнародного суду ООН з морського права

У листопаді 2018 року російські військові в нейтральних водах Керченської протоки протаранили, обстріляли і захопили разом з екіпажами три військових кораблі, що належать Україні. У вересні цього року українські моряки повернулися додому в рамках обміну полоненими між Києвом і Кремлем, а розкрадені кораблі Росія повернула Україні в листопаді 2019. StopFake вже неодноразово спростовував російські фейки, пов’язані з питаннями судноплавства для України в Чорному та Азовському морях. Можна почитати схожі матеріали про те, що рішення Міжнародного суду ООН виявилося «нелегітимним», або про те, що Росія повернула Україні військові кораблі із власної «доброї волі».