Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider

Програма «Время» на Першому каналі продовжує розпочатий у вівторок цикл «Коронавірус. Конспірологія». Сюжет Кирила Брайніна, показаний у середу, зроблений не з такою нелюдською серйозністю, як попередній; над деякими версіями автор посміюється – наприклад, над тією, за якою до створення вірусу причетний Дональд Трамп, тому що в назві вірусу є слово «корона», а Трамп багато років роздавав корони на конкурсі «Міс Всесвіт». Втім, деякі простодушні глядачі можуть цю іронію не помітити й повірити навіть у таку вигадку, адже прикладів такої наївності можна навести чимало.

Але центральне місце в сюжеті займає версія, яку автор розглядає всерйоз: вірус, що викликав епідемію в Китаї, штучно створений у військовій лабораторії. Брайнін розповідає:

«Від інституту [вірусології в Ухані] до ринку пара десятків кілометрів, а навіть китайська влада вважає можливим вогнищем поширення коронавірусу саме торговельні ряди, де, крім [летючих] мишей, легко купити змій, морепродукти та й взагалі будь-яку живність. Але чи означає це, що вірус рукотворний? І взагалі чи можливо таке? Індійські вчені стверджують, що розшифрували геном. Наукову працю, щоправда, чомусь зняли з публікації, але, по-перше, інтернет все пам’ятає, а по-друге, так усе видається ще більш загадковим. І є про що задуматися в сенсі особливостей генома.

„Він сконструйований із трьох вірусів: двох коронавірусів –  коронавірус кажанів і коронавірус змій, плюс  виявлено чотири вставки від вірусу імунодефіциту людини. Такої природної мутації не може бути”, – стверджує колишній член комісії ООН із біологічної зброї вірусолог Ігор Нікулін».

Фейк программы «Время»: китайский коронавирус искусственно создан американцами как биологическое оружие

Цікаво, що Ігор Нікулін – «вузький фахівець» з викриття американських розробок біологічної зброї; він пов’язував американські лабораторії з поширенням африканської чуми свиней, зі спалахами кору в Україні та Грузії (особливо важливим йому видавалося те, що ці країни межують із Росією) і південноамериканським вірусом Зіка, а також обвинуватив американців у навмисному зараженні раком Уго Чавеса в будівлі штаб-квартири ООН. Висловлювань Нікуліна на які-небудь інші теми в інтернеті виявити не вдалося.

Стаття індійських дослідників з’явилася на сайті препринтів biorxiv.org і доступна й донині, ніхто не намагається приховати від читачів її зміст, тож однією «загадкою» менше. Але публікація має позначку «ця стаття відкликана». Автори статті так пояснили своє рішення відкликати матеріал:

«У нас не було наміру давати поживу конспірологічним теоріям. Ми високо оцінюємо критичні відкликання й незабаром опублікуємо переглянуту версію».

Критичні відкликання, які згадують індійські дослідники, досить численні. Так, доцент Стенфордського університету Сільвана Конерманн невдовзі після публікації препринту статті написала в Twitter:

«Щойно перевірила їхні результати. Подібність помилкова. З 4 вставок, які вони виявили при порівнянні NCov <коронавірус із Уханя. — The Insider> і SARS <коронавірус, що викликав епідемію атипової пневмонії 2002 року. — The Insider>, 2 виявлено в коронавірусі кажана. З решти двох тільки одна дійсно схожа на ВІЛ і настільки коротка (6 амінокислот), що подібність не перевищує меж випадкового збігу з урахуванням бази даних».

Пізніше Конерманн додала:

«Інша нова вставка, виявлена при порівнянні глікопротеїнів коронавірусу кажана й NCoV, більше схожа на 13 інших вірусів, крім ВІЛ, і в жодному з цих випадків імовірність подібності не вища від випадкового збігу (з огляду на розмір вставки та розмір бази даних вірусного білка)».

Завідувач лабораторії молекулярної еволюції Інституту проблем передачі інформації РАН Георгій Базикін у коментарі для сайту PCR.news, присвяченого молекулярній біології й медицині, зазначив:

«На мою думку й на думку всіх відомих мені експертів, які бачили цей препринт, ці висновки помилкові. Коронавірус, що викликає зараз епідемію в Китаї, – це результат звичайної поступової еволюції вірусу тварин, який „перестрибнув” на людей, тобто того ж самого процесу, з яким людство вже неодноразово зустрічалося раніше. У ході такої еволюції відбуваються не тільки точкові заміни, а й також вставки й випадання фрагментів генома, і в цьому немає нічого незвичайного.

Подібність між вставленими послідовностями й білками ВІЛ пояснюється простим збігом, і цей збіг не є несподіванкою. Справа в тому, що вставлені послідовності дуже короткі – від 6 до 12 амінокислот, а автори шукали подібні послідовності в колосальній базі даних, що включає практично всі відомі вірусні послідовності. <…>

Є статистичний спосіб оцінити те, наскільки несподіваною є така знахідка. Цей метод вмонтований у ту саму програму BLAST, яку використовували автори для пошуку подібності. Як і багато інших дослідників, я повторив нескладний пророблений у роботі аналіз. Для таких коротких послідовностей випадково очікуються тисячі збігів. Дійсно, настільки ж точні збіги спостерігаються з білками з багатьох інших вірусів, а якщо не обмежуватися пошуком лише серед вірусів, то й багатьох інших живих істот: тварин, рослин, грибів і таке інше.

Отож нічого „надприродного” у цих результатах немає».

Молекулярний біолог і популяризатор науки Ірина Якутенко так прокоментувала історію зі статтею:

«Сенсаційну новину відразу розтягнули західні навколонаукові блогери. Ну, ще б пак: Китай небезпідставно підозрюють у приховуванні даних щодо обох епідемій (нинішньої й SARS), у нього, за дивним збігом обставин, аж два інститути, де можна працювати з небезпечними інфекціями, – один у Пекіні, де розпочався спалах атипової пневмонії, другий – в Ухані, звідки пішов гуляти по світу 2019-nCoV. З новими даними стало цілком очевидно, що інститути ці потрібні КНР не для розробки вакцин і ліків від подібних патогенів, а для їх створення (звучить тривожна музика).

Ажіотаж (щоправда, у вузьких колах) тривав кілька годин, а потім прийшли інші біоінформатики й усе зіпсували. Занудні колеги індійців звернули увагу, що знайдені ними в новому коронавірусі шість фрагментів нібито ВІЛ, по-перше, дуже короткі, по-друге, відповідають послідовностям ВІЛ не повністю, а по-третє, чудово збігаються зі шматками ще мінімум пів дюжини інших вірусів, у тому числі одного з коронавірусів кажанів. 

Інакше кажучи, відкриття, зроблене авторами сенсаційної роботи, –  це приблизно те ж саме, якби вони взяли, скажемо, „Війну і мир”, знайшли там фразу „Я так не думаю”, забили б її в гугл і виявили, що вона зустрічається ще у „Великому Гетсбі”, „Винні Пуху”, двох книгах Оруелла й серії детективів Донцової (причому з варіаціями на кшталт „Я зовсім так не думаю” або, скажімо, „Але ж я так не думаю”, і на підставі цих даних стали б робити висновки про те, хто із всіх цих авторів плагіатор і списав у інших.

Огидні вчені стільки разів вказали авторам на цей момент (що робить усю пророблену роботу безглуздою), що вчора ввечері індійці відкликали препринт, пообіцявши взяти до уваги критику. Відтак ця історія із шикарним потенціалом для того, щоб стати медіабомбою, безславно загнулася, не встигнувши навіть перебратися з наукових блогів у ЗМІ. Втім, для любителів теорій змови в ній залишається одна зачіпка: послідовність кажанячого коронавірусу, з якою збігається один із фрагментів 2019-nCoV, додано в базу 27 січня 2020 року тим самим уханським інститутом, де вивчають небезпечні інфекції (плутають сліди підступні китайці!) Втім, навіть цей факт (швидше за все, випадковий) не скасовує вкрай низького методологічного рівня нової роботи, що робить будь-які її висновки мізерними».

Конерманн опублікувала своє відкликання 31 січня, Базикін – 1 лютого, після цього індійські автори відкликали публікацію, але програма «Время» при підготовці сюжету 5 лютого всієї цієї критики нібито не помітила. Зате за допомогою все того ж Ігоря Нікуліна спробувала реанімувати ще один старий фейк:

«Вірусолог Ігор Нікулін, щоправда, вважає, що до створення вірусу NcoV2019 доклали  руку американці. До речі, ще свіжий у пам’яті скандал із лабораторією в центрі Лугара в Грузії, побудованому на гроші Сполучених Штатів. І там, за словами колишнього шефа грузинської держбезпеки Ігоря Гіоргадзе, фахівці зі США з дипломатичним імунітетом проводили біологічні досвіди на людях; в один і той самий день із невідомих причин померли 24 людини, а всього жертв понад 70. Гіоргадзе тоді демонстрував документи, що описують, наприклад, способи доставки заражених комах. Історією зацікавилися й у російському Міністерстві оборони, тож усе серйозно. Офіційне Тбілісі, як, втім, і Вашингтон, усі заперечували. Але хто ж у такому зізнається?! А у випадку з Китаєм і мотив є.

„Я схиляюсь до версії, що це або діяльність американських спецслужб, або робота американських фармацевтичних корпорацій, які просто хотіли заробити грошей. Як їм це вдалося на епідемії пташиного грипу, свинячого грипу, тій же атиповій пневмонії”, – сказав Ігор Нікулін».

The Insider уже писав про те, як Марія Захарова й Перший канал воскресили конспірологічну версію, за якою США створили в Грузії «секретну лабораторію біологічної зброї».  Ексміністр держбезпеки Грузії Ігор Гіоргадзе представив якісь нібито секретні документи, що виявилися звичайними медичними довідками про смерть пацієнтів, які хворіли на гепатит С.  А коли журналіст Бі-Бі-Сі звернув увагу Захарової на те, що документи, представлені Гіоргадзе, нічого не доводять, вона відповіла карбованою фразою: «Ви знаєте, якщо у вас наразі немає доказів, це не означає, що їх немає взагалі». Схоже, цим принципом керується й програма «Время» у своїй серії сюжетів про коронавірус.

Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider