Джерело: EU vs Disinfo

Тактика Кремля із дискредитації Об’єднаної слідчої групи

Російський інститут стратегічних досліджень, РІСД, фінансований Кремлем науково-дослідний центр,  нещодавно опублікував статтю  під назвою «Інформаційне забезпечення зовнішньополітичної діяльності в умовах цифрової реальності». У статті наводиться цитата  російського військового теоретика Олександра Бартоша, який описує використання «дезінформації і пропаганди в ЗМІ та соціальних мережах стане головною особливістю ведення так званих гібридних воєн». Автор статті зазначає:

При цьому превентивне створення наративу, що відповідає національним інтересам держави, може істотно мінімізувати негативні наслідки діяльності зовнішніх сил в інформаційно-комунікаційному просторі, котрі, як правило, прагнуть заповнити його «порожнини».

Цей метод превентивно створених наративів займає значну нішу в підході до суду по справі MH17, на якому обвинуваченими в збитті пасажирського літака у липні 2014 року виступають три громадянина Росії і один громадянин України. У лютому підконтрольні владі російські ЗМІ посилалися на документи, нібито злиті з матеріалів Об’єднаної слідчої групи, які «доводять», що зенітних ракетних комплексів «Бук» не було в зоні досяжності в той час, коли був збитий «Боїнг» MH17 і загинули 298 пасажирів. Документи нічого не доводять, але це виглядає майже  достовірно: відскановані, розмиті документи, злиті співробітниками-викривачами, котрі ризикують кар’єрою або навіть життям …

Справа MH17 широко представлена в нашій базі даних дезінформації (англійською); більше  200 випадків на цей час. Їх можна віднести до п’яти основних тем, які ми нижче пояснюємо:

«Розслідування упереджене!»

  • «Росії не дозволили і не дозволяють брати участь у розслідуванні!»

Існують основні принципи розслідування авіакатастроф. Зазвичай країна, на території якої розбився літак, країна, з якої він летів, країна-виробник літака і країна, в якій цей літак зареєстрований, організовують розслідування. У цьому випадку це Малайзія, Нідерланди, США і Україна. За потреби для розслідування може прийматися або запитуватися участь інших зацікавлених сторін.

Росія надала слідству дані, які були ретельно вивчені.

Суд буде відкритим і докази зможуть розглянути усі сторони. Будь-які сфальсифіковані докази негайно будуть виявлені.

Об’єднана слідча група самостійно збирала і аналізувала дані. Дослідницька команда Bellingcat підтвердила дані, зібрані Об’єднаною слідчою групою.

Суд для того і відбудеться, щоб публічно оцінити докази, зібрані слідчими. Усі докази будуть ретельно проаналізовані на суді.

«Винна Україна!»

Об’єднана слідча група дійшла до висновку, що рейс MH17 був збитий 17 липня 2014 року ракетою серії 9M38, запущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук» з позиції в сільській місцевості під Первомайським. У той час цю територію контролювали проросійські бойовики. Комплекс «Бук» був ввезений з території Російської Федерації та згодом, після збиття рейсу MH17, був вивезений назад у Російську Федерацію.

У тій зоні не було бойових літаків ВПС України.

Заява, що повітряний простір України було відкрито перед катастрофою, оманлива – усі перельоти над зоною конфлікту були заборонені на висоті нижче 9 753 метрів; MH17 пролітав над зоною на висоті 10 058 метрів. У той час не було підстав вважати, що ймовірно погано оснащені проросійські сепаратисти мали доступ до новітнього зброї, здатної збити літак на такій висоті.

«Винен Захід!»

  • «Катастрофа MH17 була спільною українсько-британською  провокацією

Безпідставна теорія змови.

Це –  деталь із сюжету серіалу «Шерлок» виробництва Бі-бі-сі, серія «Скандал у Белгравії».

«Росія  морально нездатна  на такі звірства!»

А Росію і не судять. Об’єднана слідча група винесла звинувачення чотирьом людям, трьом громадянам Росії і одному громадянину України. Російська влада, на жаль,  не співпрацює  зі слідством повною мірою.

«Ніхто ніколи не дізнається  правду!»

Попередні публікації Об’єднаної слідчої групи показали наявність надійних доказів, що пов’язують чотирьох обвинувачених у вбивстві 298 людей. Публічний суд розгляне ці докази, а обвинувачені зможуть захищатися.

Ці п’ять тематик дозволяють з легкістю виробляти і вдосконалювати дезінформацію для внутрішньої і закордонної аудиторії, ілюструвати і популяризувати її у соцмережах і фінансованих владою ЗМІ. Підхід вже закладений, будь-які факти або докази легко скинути з рахунків за допомогою ретельно розроблених наративів. Модель, створена російськими військовими теоретиками, працює безвідмовно: превентивне створення наративів. Брехня наперед з метою захоплення інформаційного простору.

Уряд Нідерландів: Офіційна інформація щодо розслідування справи MH17

Джерело : EU vs Disinfo