Джерело: EU vs Disinfo

У той час, коли необхідно розвивати міжнародне співробітництво задля боротьби із загальною загрозою, кремлівський рупор Sputnik воліє поширювати дезінформацію щодо COVID-19.

У матеріалі, опублікованому на сайті агентства Sputnik 15 березня, представлено цілий каталог необґрунтованих теорій про походження коронавірусу: від ідеї про те, що COVID-19 міг виникнути в Латвії, до припущення про те, що його могли розробити в якості засобу для скорочення кількості літніх людей в Італії.

Що змусило Sputnik так сильно дезінформувати аудиторію щодо походження коронавірусу? І як саме це новинне агентство пов’язане з російською владою?

Кому це вигідно?

Згаданий матеріал був опублікований російською мовою на сайті латвійського підрозділу Sputnik під заголовком «Коронавірус винайшли в Латвії? А чому б і ні». У матеріалі міститься пропозиція пошукати, кому може бути вигідною криза.

Згідно з матеріалом агентства Sputnik, вірус COVID-19 може служити інтересам Комуністичної партії Китаю, спрямованим на те, щоб зупинити протести в Гонконзі; інтересам урядів, які кинули виклик руху «жовтих жилетів»; інтересам Італії, яка таким чином обмежує економічний тягар від пенсіонерів; а також інтересам Європи в цілому, яка хоче не пустити біженців через Туреччину.

Скріншот із сайту агентства Sputnik

Крім того, агентство Sputnik висловило припущення, що вірус COVID-19 може допомогти Греті Тунберг просувати її «зелені» ініціативи; європейським містам, що привертають увагу туристів, таким як Прага, Барселона і Венеція, – обмежити шумове забруднення і знизити об’єми сміття; феміністкам – просунути більшу кількість жінок до рад директорів різних компаній, оскільки вірус імовірно є більш небезпечним для чоловіків, ніж для жінок.

Нарешті, латвійський підрозділ агентства Sputnik передбачає, що латвійська влада може використовувати цей вірус для відстрочки проведення місцевих виборів у Ризі, а також для подальшого здійснення низки інших потенційно непопулярних заходів, використовуючи вірус як виправдання для подібних дій.

Частина тенденції

Латвійський підрозділ агентства Sputnik зовсім не поодинокий у подібних заявах. Інші підрозділи згаданого російського державного ЗМІ також поширювали теорії змови щодо вірусу COVID-19.

Автори арабомовного сайту агентства Sputnik припустили, що коронавірус – це  американська біологічна атака; що президент Трамп  наказав  провести цю атаку і розробити вірус таким чином, щоб він  вражав азіатів.

Sputnik Mundo – іспаномовний підрозділ російської федеральної медіа-мережі – заявив про те, що вірус COVID-19 – це  американська біологічна зброя. Скріншот з сайту агентства Sputnik

Автори підрозділу агентства Sputnik у Вірменії припустили, що коронавірус  був створений в лабораторії, і назвали його  прикладом способу ведення гібридної війни. В Азербайджані Sputnik представив вірус COVID19 як  інструмент для ослаблення китайської економіки. До цієї заяви долучився і  підрозділ агентства Sputnik в Білорусі.

У Білорусі Sputnik також припустив, що коронавірус міг бути розроблений у  біологічних лабораторіях НАТО, а філія агентства в Грузії заявила, що епідемія  не є випадковою і має економічні цілі.

Іспаномовна філія агентства Sputnik припустила, що COVID-19 може бути  американською біологічною зброєюзасобом для ізоляції Китаю, поширення паніки і  відволікання уваги від непопулярних питань, на кшталт Brexit (вихід Великобританії з ЄС).

Під безпосереднім контролем Кремля

Новинне агентство Sputnik, штаб-квартира якого знаходиться в Москві, підтримує роботу новинних сайтів більш ніж 30 мовами в різних країнах світу.

Разом з агентствами «РИА Новости» та «ИноСМИ», Sputnik входить до складу федерального новинного холдингу «Россия сегодня», генеральним директором якого є Дмитро Кисельов, що  перебуває під санкціями ЄС. Головний редактор холдингу,  Маргарита Симоньян, також працює на телеканалі RT (Russia Today).

Генеральним директором новинного агентства Sputnik є Дмитро Кисельов , що знаходиться під санкціями ЄС.   Він також є ведучим недільної вечірньої програми на федеральному телеканалі «Россия 1»

Холдинг «Россия сегодня» фінансується урядом Росії. Згідно з проектом бюджету на 2020-2022 роки, медіа-холдинг «Россия сегодня» буде  отримувати  у вигляді субсидій в середньому 106 мільйонів євро на рік.

Редакційна політика новинного агентства Sputnik знаходиться під безпосереднім контролем адміністрації президента РФ і на практиці здійснюється за допомогою процедури, відомої як «щотижневі летючки».

Холдинг «Россия сегодня» створений  указом Президента РФ  з метою «висвітлення державної політики Росії за кордоном». З огляду на це не залишається жодних інших варіантів окрім як зробити висновок про те, що поточною метою російської політики є введення аудиторії в оману, а не донесення реальної інформації про загрозу з боку вірусу COVID-19.

Перейдіть за  цим посиланню  в базу даних EuvsDisinfo (англійською), щоб дізнатися про інші приклади прокремлівської дезінформації щодо коронавірусу. Перейдіть  за цим посиланням, аби дізнатися про інші приклади поширення дезінформації новинним агентством Sputnik.

Джерело: EU vs Disinfo