Китайські пасажири перевіряють свої мобільні телефони в аеропорту Франкфурта, Німеччина. Фото:  Michael Probst / AP / ТАСС

Джерело: Олександр Бородіхін, для Медіазони

Слідчий комітет РФ оголосив про створення робочої групи «щодо попередження поширення серед населення неправдивої інформації про ситуацію  із коронавірусною інфекцією» – слідчі займуться пошуком фейків щодо кількості хворих та інших повідомлень, які можуть спровокувати «панічні настрої». У цьому Росія не є оригінальною: під час пандемії держави по всьому світові намагаються боротися з панікою в головах силовими методами. «Медіазона» розповідає, що з цього виходить.

14 березня співробітники підрозділу по боротьбі з кіберзлочинністю поліції Угорщини прийшли з обшуком до 30-річного охоронця готелю Сабольча Левенте, який мешкає удвох з матір’ю в столичному районі Чепель. У докладному поліцейському прес-релізі говориться, що Сабольч зізнався в розміщенні на YouTube ролика, який створює загрозу громадській безпеці: в ньому йшлося про плани влади щодо заборони в’їзду в Будапешт; у МВС цю інформацію відразу назвали неправдивою. Під час обшуку силовики в рукавичках і респіраторах також виявили у Сабольча 5,64 грама рослинної суміші в пакетику із зображенням канабісу та пачку  сірників марки Korona. Інформації щодо подальшої долі угорця не надходило.

У казахстанській Кизилорді  затримали  двох жінок, котрі розсилали вотсапом фейкові повідомлення про інфікованих; у Киргизстані – автора повідомлень про те, що вірус створила влада, і двох мешканок Чуйської області, які написали, що інфекція нібито дісталася до сіл Іванівка та Новопокровка.

За поширення фейк ньюз карають і ізраїльтян, і палестинців: поліція Ізраїлю відзвітувала стосовно 23 справ проти тих, хто ділиться недостовірною інформацією; на Західному березі Йордану затримали двох осіб за розсилку аудіоповідомлення про нові випадки зараження, ще до одного палестинця силовики прийшли через коментар у фейсбуці. «Чутки – смертельна зброя, що б’є по духу людей», – підкреслив начальник віфлеємською поліції.

У Марокко переслідують відеоблогерів: у Фесі затримана 48-річна «Матушка Наїма», яка в своїх роликах стверджувала, що коронавірусу не існує, але потім принесла вибачення. За пости в соцмережах затримані не менше 12 марокканців, які критикували заборону на масові заходи і закликали ігнорувати її.

У Кувейті, за даними Arab Times, затримані щонайменше три людини, які записали відеоролики з критикою карантинних заходів – усі вони єгиптяни, незадоволені обмеженнями на в’їзд в емірат. Автор відео з тіктока їсть з друзями торт, звертаючись до співвітчизника, який через коронавірус не зміг потрапити на «землю динара»; дівчина з іншого відео звертається до єгипетських можновладців з проханням запровадити для приїжджих із Кувейту такі ж перевірки, які передбачені в еміраті для єгиптян.

У самому Єгипті переслідують іноземних журналістів – через сумніви в правдивості офіційної статистики. Заледве глава каїрського бюро New York Times Деклан Уолш і кореспондентка Guardian Рут Майклсон встигли написати, що офіційні дані про кількість осіб, які заразилися, можуть бути серйозно заниженими, як міністерство охорони здоров’я навалилося на них з критикою. Після цього єгипетський адвокат написав на іноземців заяву до генпрокуратури. В результаті у Майклсон відібрали акредитацію, і їй довелося покинути країну, а Уолшу винесли попередження.

В Індії проводиться масштабна кампанія з пошуку порушників у соцмережах. Чотирьох осіб з Хайдарабаду звинуватили в поширенні неправдивої інформації через WhatsApp: один з них, за даними поліції, відредагував фото пацієнта на лікарняному ліжку і підписав, що той помер від коронавірусу, ще двоє це фото пересилали; четвертий затриманий писав у WhatsApp, що COVID-19 виявлено у трьох місцевих мешканців. Усім пред’явлені звинувачення в поширенні чуток відповідно до закону про заразні хвороби 1897 року. Під Калькуттою фермера затримали за образу почуттів віруючих через торгівлю обабіч дороги коров’ячими екскрементами і сечею, які нібито захищають від нового вірусу; раніше в Делі індуїсти масово пили коров’ячу сечу, щоб врятуватися від інфекції. 

В якості народного засобу проти коронавірусу в різних країнах намагалися використовувати фенхель і лемонграсс, африканський пряний суп з перцем, рідкий розчин колоїдного срібла, кокаїн та інші речовини, які не мають жодного стосунку до антивірусної терапії. Facebook і Twitter вирішили блокувати рекламу засобів з недоведеною ефективністю.

Тим часом в пакистанському Карачі затримали дантиста, який рекламував «вакцину» від коронавірусу і брав аналізи в пацієнтів у своїй клініці; йому висунуто звинувачення в обмані клієнтів.

Шукають авторів фейкових повідомлень і у Непалі. «В суботу вірусну популярність здобув аудіозапис. На записі голос говорить, що у шести людей виявили позитивні аналізи на COVID-19 у приватній лікарні в Катманду», – розповідає замітка у Kathmandu Post. Помітивши зростаючу популярність ролика в фейсбуці, вотсапі і вайбері, поліцейські затримали 20-річного молодого чоловіка на ім’я Бібек, який зізнався у фабрикуванні запису.

Камбоджійська влада скористалася коронавірусною загрозою, щоб провести серію арештів інакомислячих: за даними Human Righs Watch, 17 осіб затримано за звинуваченням у поширенні неправдивих відомостей. «Влада використовує спалах COVID-19, щоб ізолювати опозиційних активістів та інших громадян, які виражають побоювання стосовно вірусу і тих, хто сумнівається в адекватності дій уряду», – підкреслив представник організації Філ Робертсон.

Новинні повідомлення з Маніли, в яких химерним чином поєднуються фрази англійською і філіппінською, розповідають про спецоперацію із затримання підозрюваного Ісмаеля Авісо з сином, який торгував спреєм проти коронавірусу. «There is currently still no cure for COVID-19 kaya huwag po kayong basta-basta naniniwala»,цитує представника підрозділу по боротьбі з кіберзлочинністю урядове Philippine Information Agency.

В Японії був затриманий 44-річний Хітоші Каріно, котрий погрожував заразити коронавірусом людей, які ризикнули наблизитися до нього на відстань ближче метра, і демонстративно кашляв, скаржачись на закриття довідкової служби на вокзалі; після затримання чоловік сказав поліцейським, що у нього немає ніяких симптомів. Інший японець, ім’я якого не називається, дізнавшись про позитивні результати тесту на COVID-19 у своїх батьків, сказав, що має намір поширювати вірус: він вирушив до ідзакая-бару на таксі і заспівав дуетом в караоке-барі; в обох закладах на виході він повідомив, що інфікований вірусом. Його доставили в лікарню, поліцейські хочуть висунути йому звинувачення.

Схожий випадок стався і в американській Пенсильванії: затриманий за напад на жінку Еверетт Ейбрем почав плюватися в поліцейській машині, погрожуючи заразити співробітників; на нього надягли спеціальну маску і пред’явили звинувачення в загрозі вчинення терористичного акту. Такі ж звинувачення висунуто молодому чоловікові з Міссурі, який лизав упаковки дезодорантів у крамниці заради ефектного кадру для тіктока; в поліцію поскаржилися не тільки місцеві мешканці, але й громадяни Нідерландів, Ірландії та Великобританії, які переглянули відео.

Джерело: Олександр Бородіхін, для Медіазони

Редактор: Дмитро Ткачов