Робота лабораторії небезпечних вірусних інфекцій НДІ молекулярної біології в Новосибірську

Джерело: Сергій Добринін, для Радіо Свобода

Пандемія COVID-19 мало не з перших днів супроводжувалася конспірологічними теоріями, покривалася міфами і легендами, провокувала небезпечні помилки. На їх викриття йде чимало зусиль експертів і національних, і міжнародних органів охорони здоров’я, але теорії змови є не менш живучими, ніж сам вірус SARS-CoV-2. Радіо Свобода згадує найпопулярніші та найбільш дикі теорії змови від нешкідливих, на зразок ефективності імбиру, до небезпечних – на кшталт ідеї, що COVID-19 зовсім не є небезпечним.

Походження та поширення інфекції

Значна частина конспірологічних теорій про пандемію COVID-19 пов’язана зі штучним походженням вірусу SARS-CoV-2. Серед них є й ті, що припускають спеціальне зараження людства «бойовим» вірусом, і ті, що фантазують про його випадкову втечу з наукової лабораторії. Серед гіпотетичних зловмисників або ненавмисних винуватців найчастіше називаються Китай, США і Росія. Деякі теорії засновані на більш-менш розумних аргументах, інші обходяться без них.

Одна з найгучніших теорій такого штибу спиралася на статтю,  опубліковану в авторитетному науковому журналі Nature Medicine у 2015 році. Дослідники за допомогою інструментів генної інженерії замінили в геномі лабораторного коронавірусу одну із ділянок на ген вірусу, що циркулює в популяції підковоносів – диких кажанів. Отриманий гібрид виявився здатним заражати культури людських клітин, тобто гіпотетично міг становити небезпеку і для людини. Метою роботи було показати, що дикі коронавіруси цілком здатні мутувати і перестрибнути в людську популяцію (як це вже і траплялося раніше, зокрема з SARS і MERS). Це була провісницька стаття-попередження, але багато хто сприйняв її як щиросерде зізнання – адже хоча основна частина роботи проводилася в університеті Північної Кароліни, частина дослідження була зроблена в Інституті вірусології в тому самому китайському місті Ухань, де розпочалася нова коронавірусна пандемія. Втім, геном штучного вірусу зі статті 2015 року опубліковано – і його можна буквально, як два текстові рядки, порівняти з геномом вірусу SARS-CoV-2. Вони дуже суттєво відрізняються.

Певний розголос викликала і робота індійських вчених, які заявили, що знайшли в генетичній послідовності SARS-CoV-2 ділянки геному вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Ця стаття вийшла тільки у вигляді препринта – в результаті автори самі відмовилися від її публікації. Справа в тому, що виявлені ними «вставки» з генома ВІЛ були занадто маленькими і неспецифічними; так, наявність імені «Андрій» у тексті не означає, що цей текст містить штучні вставки з «Війни і миру» Льва Толстого.

Гіпотеза про штучне походження SARS-CoV-2 продовжує обговорюватися, час від часу висуваються нові ідеї про те, в чому саме проявляється «неприродність» нового коронавірусу. Мабуть, живучість такої теорії – природний соціальний феномен, поживу якому дають, з одного боку, ідеологічна ксенофобія, а з іншого – не цілком обґрунтоване уявлення, що ми живемо в світі доконаної біотехнологічної революції. Вчені всерйоз перевіряли теорію штучності SARS-CoV-2 і зробили висновок, що ця теорія неадекватна. Ось кілька їхніх аргументів. Сліди втручання генно-інженерних інструментів були б помітні в геномі вірусу (у всякому разі, якби воно відбулося відносно недавно). Ключова генетична відмінність нового коронавірусу від своїх побратимів, яка й зробила його настільки небезпечним для людства, – не здається ефективною з точки зору комп’ютерного моделювання, але працює в природному середовищі, іншими словами, до такого «апгрейду» людина навряд чи змогла би додуматися, а ось природа з її необмеженим ресурсом випадкових мутацій – цілком. Нарешті, найближчі природні родичі SARS-CoV-2 погано підходять на роль основи для створення «бойового» вірусу, для цього є безліч куди більш зручних кандидатів. Біоінформатик Михайло Гельфанд зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода, що штучне походження SARS-CoV-2 передбачає вкрай фантастичний сценарій, Гельфанд пропонує користуватися бритвою Оккама: «Навіщо винаходити фільм про Джеймса Бонда, якщо все за нас зробив дідусь Дарвін». 19 лютого група найбільших світових дослідників в галузі молекулярної біології, вірусології та генетики опублікувала в журналі The Lancet відкритий лист із закликом довіряти вченим і засудженням «конспірологічних теорій, які передбачають, що COVID-19 може мати не природне походження»

Михаил Гельфанд
Михайло Гельфанд

Ідея щодо штучного джерела нової інфекції, яка спочатку справді вимагала перевірки, не могла не стати інструментом різноспрямованої пропаганди. Якщо на рівні офіційних осіб США і Китай обмінювалися завуальованими уколами, атрибутуючи новий вірус то як «китайський», то як «американський», без конкретних натяків на його штучне походження (хоча представник китайського МЗС заявив, що привезти вірус до Китаю могли саме американські військові), то в медіа циркулювали справжнісінькі конспірологічні теорії. Розповіді про те, що SARS-CоV-2 був створений в американській (британській, «натовській», тощо) лабораторії в різних формах з’являлися в різних медіа з сумнівною репутацією в Китаї, в Росії, в Білорусії, для арабомовної аудиторії. Частину з цих сайтів Європейська служба зовнішніх зв’язків вважає пов’язаними з Кремлем.

Не обійшлося і без теорій, що саме Кремль і створив SARS-CoV-2 – в тій самій новосибірській лабораторії «Вектор», яка до недавнього часу мала в Росії монополію на виробництво тестів на COVID-19. На російського автора ролика такого змісту було заведено кримінальну справу за статтею про фейк щодо коронавірусу. Блогер, який  опублікував відео і є мешканцем США заявив, що воно носило сатиричних характер та висміює теорії змови.

Ще одне відгалуження конспірологічних теорій такого штибу – обговорення питання, де саме могло статися перше зараження новим коронавірусом, навіть якщо він не був створеним штучно. Так, американський режисер-документаліст Меттью Тай висунув припущення, що це сталося в одному з біологічних наукових інститутів в Ухані, де зберігалися зразки коронавірусів, взятих у диких популяціях кажанів.

Аргументація Тая вибудована на хиткому підґрунті – головним чином на двох оголошеннях щодо найму, розміщених Уханьським вірусологічним інститутом, в одному з них розшукуються фахівці для роботи з небезпечними вірусами кажанів і гризунів, «безліч яких було відкрито й ідентифіковано останнім часом». Втім, більшість вчених схиляються до того, що зараження відбулося за посередництва проміжної тварини-носія (у якій вірус набув необхідних для успішного розмноження в людях мутацій); чи була ця тварина панголіном і чи відбулася передача вірусу людині на Уханьському ринку морепродуктів – до цього часу невідомо.

Работа лаборатории опасных вирусных инфекций НИИ Молекулярной биологии "Вектор" в Новосибирске
Робота лабораторії небезпечних вірусних інфекцій НДІ молекулярної біології «Вектор» у Новосибірську

Глобальна пандемія, супутня їй атмосфера тривоги і суворі карантинні заходи, що тиснуть на психіку, не могли не породити ще більше фантастичні уявлення про поширення COVID-19, ніж штучний бойової вірус. Одна з найпомітніших – конспірологічна теорія, що пов’язує інфекцію з розгортанням мереж мобільного зв’язку 5-го покоління 5G. Ідея, нібито мережі 5G небезпечні для здоров’я, не нова – подібні фейки поширювалися в соціальних мережах як мінімум з початку минулого року. Коронавірусна пандемія забезпечила їм друге дихання: теорія про її зв’язки з 5G несподівано отримала чималу популярність, до її поширення навіть підключилися деякі селебріті. Послідовники цієї конспірології навіть виявили схематичне зображення вишки 5G на банкноті в 20 фунтів – насправді це зображення маяка з міста Маргіт на південному сході Англії.

Ця теорія змови циркулює одночасно в декількох варіантах: чи то мережі 5G послаблюють організм і він гірше опирається новій інфекції, чи то їхній вплив на людину викликає симптоми, схожі на симптоми COVID-19, чи то ніякої епідемії взагалі не відбувається, а карантинні заходи вводяться можновладцями для того, щоб люди не заважали поспішному розгортанню 5G-мереж. Наслідки поширення цього фейку виявилися цілком реальними – у Британії вандали спалили кілька вишок мобільного зв’язку, до речі, не всі з них навіть несли обладнання для мереж 5G. У Ютьюб пообіцяли видаляти будь-які ролики, пов’язані з цією конспірологічною теорією.

Сотовая вышка с 5G
Стільникова вишка з 5G

Лікування і профілактика

Друга велика група фейків і конспірологічних теорій пов’язана з «чудодійними» ліками та засобами захисту від коронавірусної інфекції. Як і від більшості вірусних інфекцій, проти COVID-19 немає ефективного засобу лікування – наявні терапії, які застосовують в різних країнах, або мають підтримуючий характер, або використовуються експериментально. Надія, що дієвий препарат проти нового коронавірусу буде створений і схвалений, є, але чекати цього доведеться в кращому випадку ще кілька місяців. Тим часом повідомлення про чудодійні засоби від COVID-19 регулярно лунають з уст шарлатанів, всіляких народних цілителів, телеєвангелістів і навіть офіційних осіб, в тому числі російських.

На цьому тижні російський МОЗ включив до офіційних рекомендацій профілактики коронавірусної інфекції промивання слизових оболонок розчином хлориду натрію, тобто кухонною сіллю. Це прямо суперечить думці Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сайті якої зазначено, що «наукових даних про те, що регулярне промивання носа сольовим розчином дозволяє захистити від нової коронавірусної інфекції, немає. Всього місяць тому таку ж точно думку щодо ефективності солі висловив і російський Росспоживнагляд.

Промивання носа сольовим розчином ще можна розглядати як гігієнічний засіб «про всяк випадок» (ВООЗ підтверджує, що, «за деякими даними», сіль може іноді прискорити одужання при звичайній застуді – але не від нової коронавірусної інфекції!). А ось директор департаменту комунікацій «Росатома» Андрій Черемесінов розповів, що в умовах коронавірусної епідемії може бути корисною радіація. Йшлося про підвищення радіаційного фону на кордоні Росії і України через лісові пожежі на початку березня. Черемесінов заявив, що перевищення допустимих норм немає, і додав: «Радіація корисна, а в умовах коронавірусу – це взагалі те, що треба. Довгожителі живуть в горах, тому що там вищий рівень гамма-випромінювання». Втім, потім він обмовився, що користь від радіації полягає в дезінфекції з її допомогою масок.

Міністерству охорони здоров’я Франції довелося робити офіційну заяву в твіттері про те, що кокаїн не допомагає проти COVID-19: фейки з твердженням, що цей небезпечний наркотик вбиває коронавірус, почали широко розповсюджуватися в фейсбуці і твіттері з кінця січня. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) було змушене застерігати американців від вживання промислового лугу, який під виглядом «чудодійної мінеральної добавки» деякі конспірологічні сайти вже більше 10 років рекламують як панацею практично від усіх хвороб, включаючи СНІД, рак і прищі, – тепер до цього списку додався COVID-19. Ще один «чудодійний засіб» такого ж штибу – колоїдне срібло, яке використовували для лікування інфекційних захворювань ще в армії Олександра Македонського. Сучасна наука знає, що концентрація мікрочастинок срібла, за якої воно здатне вбивати бактерії, сама по собі смертельно небезпечна для організму, а проти будь-яких вірусів колоїдне срібло й поготів безсиле. Це не заважає представникам так званої холістичної (альтернативної) медицини представляти розчин як засіб від ВІЛ, герпесу, а тепер і COVID-19 – як це зробив в своєму надпопулярному шоу американський телеєвангеліст Джим Беккер. FDA знову довелося випустити нагадування, що колоїд срібла – дуже токсична і абсолютно безрезультатна при лікуванні вірусних інфекцій речовина, а штат Міссурі подав на Беккера позов.

У Росії популярний міф, ніби ефективним засобом профілактики COVID-19 є імбир, ролики про його магічну силу росіяни активно пересилають один одному у ватсапі. На його користь натякнув навіть сюжет державного телеканалу «Звезда». ВООЗ довелося нагадати, що доведеної ефективності у імбиру (як і у лимона, фенхеля, трав’яних чаїв тощо) проти вірусних інфекцій немає, втім, в розумних кількостях вживати їх нехай і марно, але хоча б не шкідливо. Ціни на імбир, проте, підскочили в російських крамницях у декілька разів, подекуди цей пряний корінь обігнав за вартістю червону ікру. Причини – ажіотажний попит і проблеми з відвантаженнями з боку основного постачальника – КНР.

Луг, срібло, імбир – зрозуміло, це далеко не повний список неефективних, а іноді й небезпечних «народних засобів» від COVID-19, в російському ватсап-фольклорі згадуються ще, наприклад, «гілки хвої». Але ці розхожі міфи не можна назвати теоріями змови, потенційно куди небезпечнішою є конспірологія, яка виросла з обережного припущення кількох американських лікарів, що пацієнтів з коронавірусною інфекцією переводити на ШВЛ згідно з нинішніми протоколами занадто рано. Справа в тому, що сама по собі штучна вентиляція – важка терапія, яка може пошкодити легеневу тканину, переводять на неї тільки коли насиченість крові киснем (сатурація) падає нижче критичної межі. Обережні і висловлені з безліччю застережень сумніви деяких лікарів зі США, Німеччини та Італії полягають в тому, що через особливості нової коронавірусної інфекції прийняті критичні рівні сатурації можуть бути неадекватними і пацієнти опиняються на ШВЛ занадто рано. Ця професійна дискусія про тонкощі лікарських протоколів породила конспірологічну теорію, деякі пропоненти якої доходять до заяв, що COVID-19 взагалі не є небезпечним для легень, а вбиває пацієнтів саме ШВЛ. Це, зрозуміло, не так, важкі ураження легень – найбільш типове ускладнення при коронавірусній інфекції, і апарати ШВЛ рятують життя, нехай і в меншій кількості випадків, ніж нам би хотілося.

Карантин для відволікання уваги

Вище вже згадувалася теорія, ніби карантинні заходи вводяться зовсім не для боротьби з епідемією, а щоб прозрілі громадяни не заважали установці веж стільникового зв’язку нового покоління 5G. Існує ще більш фантастична теорія такого плану: нібито жорсткі карантинні обмеження введені в Нью-Йорку, щоб провести організовану за наказом Дональда Трампа військову операцію і врятувати з підземних тунелів тисячі «дітей-кротів», яких тримають в сексуальному рабстві могутні сатаністи-педофіли. Розгорнуті на вулицях польові госпіталі потрібні для того, щоб привести нещасних малюків до тями, а вивезти до безпечного місця їх повинен спеціальний плавучий госпіталь, який прибув у місто. Витоки цієї неймовірної теорії змови загублені в глибинах конспірологічної частини світового інтернету; не виключено, що спочатку історія про «дітей-кротів» була чиїмось жартом, що зажив своїм життям. Тепер фотографії дитячих ліжечок, знятих на тлі людей у військовій формі, заклики про порятунок дітей-кротів і навіть присвячені їм вірші поширюються в соціальних мережах пропонентів QAnon – досить популярної в США теорії змови, згідно з якою президент Трамп протистоїть глобальній змові.

Солдат национальной гвардии США в Нью-Йорке
Солдат національної гвардії США в Нью-Йорку

На жаль, ідея про те, що важкі карантинні заходи є не потрібним і практично повсюдним способом стримати пандемію, а частиною глобальної змови, популярна не тільки серед тих, хто готовий повірити в дітей-кротів або вирушити на підпал вишки мобільного зв’язку. Аргументам на користь помилкового уявлення, що «COVID-19 не є небезпечнішим від сезонного грипу», присвячені цілі сайти, а заяви в дусі «це нав’язана ЗМІ паніка» не зникли повністю, незважаючи на трагічні свідчення лікарів і пацієнтів зі США, Італії та Іспанії. Насправді COVID-19 небезпечніший– захворювання супроводжується набагато більшою у порівнянні з грипом часткою важких випадків, що призводить до колосального навантаження на оптимізовані за останні десятиліття практично у всьому світі системи охорони здоров’я. Порівняти летальність нової коронавірусної інфекції з грипом поки неможливо: пандемія ще далека від завершення, і число невиявлених випадків інфікування невідомо. Однак подивіться на ці дані: середнє число смертей від грипу в США на день в сезоні 2018-2019 років становило 161,3 людини. Середнє денне число смертей від COVID-19 з моменту виявлення першого інфікованого вже в півтора рази вище, 274 людини. За останні чотири дні кількість нових жертв коронавірусу в США коливалося навколо позначки у 2000 чоловік.

Джерело: Сергій Добринін, для Радіо Свобода