Користувачі соціальних мереж наприкінці квітня 2020 року почали поширювати пости з однаковим текстом про те, що нібито для 90% українців День Перемоги 9 травня є святом. Як з’ясувалося, ця цифра в рази завищена.

Автори таких повідомлень, говорячи про цифру в 90%, не посилаються на бодай якісь дослідження.

«Судячи з публікацій у фейсбуці, 9 Травня є святом приблизно для 90% українців! Так є і так буде» – сказано в таких повідомленнях.

StopFake вирішив перевірити цю інформацію і з’ясувалося, що цифра в рази завищена. За даними дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, лише 32% жителів України вважають, що необхідно відзначати тільки День Перемоги 9 травня. 39% українців вважають, що потрібно святкувати як День пам’яті та примирення 8 травня, так і День перемоги над нацизмом 9 травня.

Також респонденти відповідали на запитання: «День Перемоги – це насамперед святкування?..» 52,5% українців відповіли, що це святкування перемоги радянського народу в Великій Вітчизняній війні, а 32,3% – святкування перемоги антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні та вкладу в неї українського народу.

Скриншот – dif.org.ua
Скриншот – dif.org.ua

Дослідження проводилося з 17 по 22 квітня 2020 року в усіх регіонах України, за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що 85% українців вимагають відновити дружні відносини з Росією.