Джерело: Юрий Бершидский за The Insider

В програмата на НТВ «Централна телевизия» бе показан сензационен разобличаващ сюжет: в Брюксел продавали деца на заможни гейове, които желаели да ги осиновят. Този сюжет се е сторил толкова важен на ръководителите на програмата, че той беше обявен още преди една седмица, когато втората водеща на програмата, разказвайки за горещите новини, съобщи:

«Дойде още една новина, която дори не знам как да го кажа, направо ме шашардиса… Представяш ли си, в Белгия се провел панаир на деца! Именно панаир, аз неслучайно избрах тази дума, тъй като на него напълно законно е можело да се оформи договор за покупка-продажба на бебета. Това е бил панаир за еднополови двойки, на който те са могли да намерят сурогатна майка и като платят за услугите й според ценоразписа да станат щастливи родители. Или просто да купят дете от жена, която иска да го продаде. Не бих искала да изглеждам като лицемерка, но според мен това вече прекрачва всякакви граници. Представяш ли си, има дори етикети с цените! Цената на дете варира от 95 хиляди долара до 160 хиляди. Очевидно продавачите имат някакви критерии за качеството на стоката«.

И ето в емисията на 12 октомври най-накрая бе показан дългоочаквания сюжет. Преди показването му водещият в студиото Вадим Такменев заяви:

«Нашият репортер Антон Чечулинский се увери, че това не е фейк. Той откри всички: и купувачите, и продавачите, и на място разбра как работи този пазар и кое колко струва«.

Фейк НТВ: в Брюсселе устроили ярмарку, на которой богатым геям продают детей для усыновления

В сюжета, както се оказа, ставаше въпрос за редовната конференция на организацията с нестопанска цел Men Having Babies (Мъже, имащи бебета), проведена в Брюксел. Отначало авторът на сюжета се опита да представи нещата така, сякаш събитието е предназначено за много богати посетители:

«… Те наемат няколко етажа в ето този хотел. Всичко е в злато, всичко е много модерно. Ухае на парфюми, които специално разпръскват. Цената на входния билет е 60 евро, естествено без настаняване.  Като цяло, дори съдейки само по този хотел в самия център на столицата на Белгия, публиката, събрана тук, изобщо не е бедна».

В кадъра е четиризвездният The Hotel с цени от 250 евро на нощ в двойна стая. Това не е най-евтиният хотел в Брюксел, но не е и толкова луксозен. Впрочем не е задължително посетителите на събитието да се настаняват тук, а и входният билет по стандартите на Брюксел изобщо не е скъп — билет за хубаво място на опера струва два пъти повече. Може да изглежда, че това е незначителна дреболия, но, както ще видим по-късно, без тази дребна измама нямаше да има никакъв разобличаващ патос.

След това кореспондентът разговаря с еднополова двойка, отглеждаща две деца, които са родени от сурогатни майки; генетично, едното произхожда от единия от гей-родител, другото — от другия. Единият от родителите, успешен адвокат, разказва, че раждането на всяко от децата е струвало на двойката по 150 хиляди долара и уточнява:

«Ние не плащаме за детето. Ние плащаме за процеса на неговото появяване на този свят. Не исках да избирам: или да бъда гей, или баща. За мен също бе важно да стана баща«.

В сюжета срещу тази практика възразява войнстваща феминистка, която смята сурогатното майчинство за унизителна експлоатация на жените, и политик от крайнодясната националистическа партия «Фламандски интерес» Филип Девинтер, който защитава традиционните семейни ценности (той е известен с проруските си изявления и призиви за отмяна на санкциите; неговата партия настоява икономически развитата Фландрия да излезе от състава на Белгия). Девинтер и феминистката Вивиен Тейтелбом почти единодушно наричат предоставянето на сурогатни майки на гейовете трафик на деца, но те дори не се опитват да обяснят на какво прилича помощта за зачеването на жени, които не могат да забременеят по естествен начин.

Но в сюжета на Чечулинский няма и дума за това: организацията Men Having Babies помага не само на заможни хора, които могат да си позволят да платят огромни суми за услугите на сурогатна майка. Тя основно има съвсем други клиенти. Както е посочено на нейния уебсайт, една от основните области на работа е програма за подкрепа на гей родители, която предлага на хората с ограничени средства значителни отстъпки, безплатни услуги и дори парични помощи, за да могат да изпълнят мечтата си да станат родители.

Но какво става с вече родените деца, които майките уж били готови да продадат на хомосексуални двойки? В сюжета отново няма нищо. И това е напълно разбираемо: според законите на Белгия, както и на всяка цивилизована държава, трафикът на хора е престъпление. През 1995 г. страната е приела специален закон срещу трафика на хора.

Но НТВ не обръща внимание на такива тънкости, щом те пречат на ефектното разобличаване на «търговците на деца», и едновременно със сюжета на «Централна телевизия», тя публикува и туит с кратко съдържание на материала.

https://twitter.com/ntvru/status/1182958298229825537

Този лаконичен текст и приложеният към него кратък видеоклип са интересни с това, че в тях няма дори една дума истина.

Джерело: Юрий Бершидский за The Insider