Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider

РІА «Новости» опублікувало повідомлення під заголовком «Глава Міноборони Естонії назвав Росію ворогом». У ньому  йдеться:

«Міністр оборони Естонії Юрі Луйк у зверненні до новобранців, які розпочинають службу в силах оборони, назвав Росію ворогом і закликав солдатів до готовності захистити країну від “російської загрози”.

“Естонії необхідна навчена армія, яка зуміє захистити нашу країну. Кожен навчений естонський солдат – це ще один солдат, з яким має рахуватися наш ворог”, – сказав Луйк у відеозверненні до призовників, розміщеному на сайті Міноборони.

Міністр вважає, що розвиток самостійної обороноздатності Естонії має показати противникам, що в разі агресії вони можуть втратити більше, ніж виграти, і країна зможе захистити себе до прибуття союзників.

“Звичайно, ми є меншими, ніж наш східний сусід, але наших сил достатньо, аби дати зрозуміти противнику, що не варто пхати сюди свого носа”, – заявив Луйк.

Слідом за РІА про те, що естонський міністр оголосив Росію ворогом, розповіли НТВ, «Газета.ru», РЕН, РІА ФАН та багато інших кремлівських ЗМІ.

Фейк российских СМИ: министр обороны Эстонии объявил Россию врагом

Насправді ж у зверненні Луйка до новобранців нічого схожого немає. Слово «ворог»  згадується  в його промові єдиний раз:

«Естонія – маленька країна, внесок кожного має значення, і кожен навчений призовник – це ще один естонський солдат, з яким має рахуватися наш ворог».

Це абсолютно банальне твердження: будь-яка армія світу зобов’язана бути готовою відбити військову загрозу, незалежно від того, наскільки ймовірним є такий розвиток подій, а військових конфліктів без ворога не буває. Хто цей ворог і чи малася взагалі на увазі будь-яка конкретна країна, Луйк не говорить. Втім, в іншому фрагменті промови міністра Росія дійсно згадується:

«На жаль, нам не потрібно спрямовувати свій погляд далеко від дому, щоб побачити місця, де наш східний сусід перебуває у стані військового конфлікту з сусідньою державою. Окупація Росією територій Грузії, Криму і війна на сході України тривають і сьогодні, за шість років там загинуло більше 13 000 чоловік».

Тут теж немає нічого несподіваного. У Естонії всього два сусіда, причому один з них – Латвія – її союзник по НАТО. Зрозуміло, армія змушена розглядати сценарій нападу на територію Естонії зі сходу, тим більше, що Грузія і Україна вже зазнали російської військової агресії. Але це зовсім не означає, що Естонія вважає Росію ворогом.

Збройні сили будь-якої держави завжди враховують існування якихось ймовірних противників, і Росія теж не виняток. Так, у 2014 році, коли була опублікована оновлена військова доктрина Росії, координатор управління генеральних інспекторів Міноборони генерал армії Юрій Якубов  заявив, що головний ймовірний противник Росії – США і НАТО, і запропонував відобразити це у військовій доктрині. Про США як ймовірного противника Росії  розмірковував  у 2013 році і Дмитро Рогозін, який займав тоді посаду віце-прем’єра. У ряд таких заяв вписується і теза міністра оборони Естонії, від якої дуже далеко до оголошення будь-якої держави ворогом.

Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider