Джерело: EU vs Disinfo

Журналісти на каналах білоруського державного телебачення розпочали страйк 17 серпня. Олександр Лукашенко у відповідь практично відразу звільнив їх усіх і звернувся до Росії з проханням надіслати в Білорусь «штрейкбрехерів». 21 серпня офіційне білоруське новинне агентство процитувало Лукашенка:

«Я попросив росіян: дайте нам 2-3 групи журналістів про всяк випадок».

Проект EUvsDisinfo зв’язався з одним із журналістів-страйкарів, який наразі переховується, тому ми не розкриваємо його особу:

Ми були великим колективом на найбільшому телеканалі в Білорусі. Ми не могли продовжувати так працювати і розпочали страйк. Дуже скоро нас замінили на персонал із Росії. Тих, хто не приєднався до страйку, витиснули пізніше. Важко сказати, скільки там зараз співробітників із Росії. Презид… тобто Лукашенко каже, що там «дві-три групи», але насправді їх там набагато більше. Це не тільки знімальні групи, а й техперсонал, менеджери…

Помітити, що на державному телебаченні працюють іноземці, легко. Наприклад, наша країна називається «Білорусь». Ця назва також використовується в нашій країні й російською мовою. Але тепер мелькає слово «Білорусія», яке використовується тільки в Росії і якого ви не почуєте в Білорусі.

В інтерв’ю сайту RT.com Олександр Лукашенко подякував штрейкбрехерам із Москви.

Тому ви розумієте, в цей складний період наскільки важливими були ви для нас. І те, що ви технічно показали, і журналісти, і кореспонденти, і керівник ваша, – це дуже дорого коштує.

Журналіст, що бере участь у страйку, констатував роль RT у підтримці режиму Лукашенка:

Раніше співробітники RT в Білорусь приїжджали дуже рідко, а зараз вони всюди. У них завжди кращі місця на пресконференціях, і їх взагалі не чіпає міліція. Вони точно на особливих правах, їхні машини постійно зустрічаються на вулицях.

Головний редактор RT Маргарита Сімоньян була серед російських журналістів, запрошених на інтерв’ю з Олександром Лукашенком. Раніше вона пропонувала відправити в Білорусь «ввічливих людей» для забезпечення порядку в країні, натякаючи на російських військовослужбовців, перекинутих у Крим до його незаконної анексії в 2014 році. Головний редактор, здається, готова дозволити журналістам RT діяти в якості «ввічливих людей».

Лукашенко використовує не тільки іноземних штрейкбрехерів. Укомплектоване людьми з RT білоруське державне телебачення недавно показало учасника демонстрації на підтримку Лукашенка в Мінську. Демонстрант активно висловлював свою підтримку Олександра Лукашенка:

Такі люди [опозиція], маніпульовані західними каналами, «Телеграми», за все хороше, проти всього поганого, але це просто дурниця і базікання. Якщо копнутися глибше… Я їздив до них на мітинги опозиційні, запитував у них: «А чого ви хочете?» А вони кажуть: «А ми не знаємо, ми просто ось прийшли за любов, за мир», – так? А що під цим криється – незрозуміло. Лукашенко дав свободу – таку, якої не дав ніхто в світі, свободи. А вони хочуть іще більшої свободи. Якої? Вони самі не розуміють.

Це чудова репліка з сюжету про те, як білоруси виступають проти іноземного втручання. Єдина проблема в тому, що цей учасник – громадянин Росії. Тобто іноземець, що втручається у справи Білорусі. Білоруський опозиційний вебканал Reform.by  ідентифікував цього чоловіка як Антона Тарасова, молодого політика і  відеоблогера, члена Комуністичної партії Російської Федерації.

Російські репортери, що прикидаються білоруськими журналістами, беруть інтерв’ю у російських політиків, прикидаються білоруськими громадянами, які протестують проти іноземного втручання в справи Білорусі… Слоган RT – «запитуйте більше». У Білорусі RT стежить за тим, щоб ніхто нічого взагалі не запитував.

Білоруських журналістів, активістів і звичайних громадян залякують, заарештовують і примушують залишати країну. Могутній репресивний механізм Лукашенка ефективний і жорстокий, а служба RT.com стала частиною цих репресій.

Джерело: EU vs Disinfo