Пресслужба Операції об’єднаних сил спростувала інформацію про те, що нібито ЗСУ здійснили обстріл околиць Донецька, внаслідок чого було пошкоджено газопровід. У щоденному звіті Моніторингової місії ОБСЄ від 12 березня 2021 року також відсутня інформація про цей епізод.

Російські та сепаратистські ЗМІ стверджують, що 11 березня Збройні Сили України обстріляли околиці Донецька, внаслідок чого було пошкоджено газопровід. Цю інформацію повідомив журналістам представник так званої “Донецької народної республіки” в Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК).

Про цей інцидент написали Lenta.ru, РИА Новости, Комсомольская правда, Аргументы и Факты, НА “Харьков”, ДНР Правда, Красная весна та багато інших ЗМІ. 

Скриншот – lenta.ru
Скриншот – rossaprimavera.ru

«Сьогодні о 8:05 (збігається з московським часом) збройні формування України обстріляли з СПГ селище шахти «Трудівська» на західній околиці Донецька. Внаслідок цього було пошкоджено газопровід низького тиску», – цитують ЗМІ представника так званої ДНР в СЦКК. У повідомленні також сказано, що нібито в результаті обстрілу понад 1000 абонентів Старомихайлівки залишилися без світла і газу. «Таке ось «перемир’я», – такими словами закінчує свою замітку про пошкоджений газопровід кореспондент «Комсомольської правди».

Пресслужба Операції об’єднаних сил у коментарі для StopFake.org спростувала інформацію про те, що нібито ЗСУ здійснили обстріл околиць Донецька, внаслідок чого було пошкоджено газопровід. «Ця інформація не відповідає дійсності. Збройні сили України дотримуються режиму припинення вогню. Це не перший випадок, коли в так званій ДНР цілеспрямовано поширюють неправдиву інформацію про обстріл», – повідомили у пресслужбі відомства.

У щоденному звіті Моніторингової місії ОБСЄ від 12 березня 2021 року інформація про обстріл ЗСУ околиць Донецька, внаслідок чого було пошкоджено газопровід, відсутня. Представник так званої ДНР повідомив, що цей обстріл нібито було здійснено 11 березня о 8:05 (о 7:05 за київським часом – ред.), проте його не зафіксували представники Моніторингової місії ОБСЄ.

Скриншот – osce.org

Раніше StopFake.org спростовував неправдиву інформацію про те, що нібито українські військові застосували на Донбасі заборонені міжнародними конвенціями фосфорні боєприпаси.