Затверджені на сьогодні вакцини є безпечними і ефективними проти COVID-19. Деякі випадки тромбозу були зареєстровані після введення векторних вакцин, однак цей побічний ефект зустрічається вкрай рідко і зв’язок його з вакцинацією не доведено. 

У соціальних мережах поширюють твердження німецького професора-мікробіолога Сухаріта Бакді про те, що «смертельні щеплення» від COVID-19, незалежно від їх типу, викликають ризик утворення тромбів у судинах, що, в свою чергу, може спровокувати навіть параліч. Бакді називає вакцини небезпечними для здоров’я, оскільки вони «підривають вашу імунну систему». 

Скриншот – facebook.com

Свою заяву Сухаріт Бакді зробив у квітні цього року. У своїх висловлюваннях Бакді, швидше за все, ґрунтується на неточному трактуванні новин про вакцину компанії Johnson & Johnson, а також відомостей про вакцину AstraZeneca. 

«В середині квітня (американські організації) CDC і FDA рекомендували призупинити введення вакцини Johnson & Johnson після того, як було зареєстровано шість випадків рідкісного виду тромбозу серед жінок у віці від 18 до 48 років із майже 7 мільйонів осіб, які отримали на той момент вакцину Johnson & Johnson. Одна жінка в штаті Вірджинія померла», – пише USA Today

Однак після аналізу безпеки вакцини представники охорони здоров’я США рекомендували відновити вакцинацію препаратом Johnson & Johnson по всій країні. 

Вчені підозрюють зв’язок між проявом тромбозу вен головного мозку з вакцинацією векторними вакцинами, такими як Johnson & Johnson та AstraZeneca.

Однак випадки тромбозу після векторних вакцин трапляються вкрай рідко. За даними на квітень 2020 року, коли Бакді зробив свою скандальну заяву, у Великобританії, де до 24 березня використали близько 18 млн доз вакцини AstraZeneca, на той момент тромбоз був виявлений у 30 осіб, сім із них померли. У Німеччині в період до 29 березня після застосування 2,7 млн доз вакцини був зареєстрований 31 випадок тромбозу, померли дев’ятеро осіб. 

«Тромбоз може виникати через автоімунну реакцію організму. До такого висновку незалежно один від одного дійшли імунологи під керівництвом Андреаса Грайнахера з університету Грайфсвальда та норвезькі вчені», – пише Deutsche Welle. Така реакція може проявлятися на сам вектор, але до цього часу про випадки виникнення тромбозу після російської векторної вакцини Sputnik V нічого не відомо. Не повідомлялося і про виявлення тромбозів у тих, хто отримав китайську векторну вакцину компанії CanSino. 

Даних про зв’язок тромбозу із мРНК-вакцинами компаній Pfizer і Moderna, затвердженими в США і ЄС,  немає. Згідно з даними Центрів із контролю та профілактики захворювань США (CDC), наразі відомі та потенційні переваги вакцинації COVID-19 переважують відомі і потенційні ризики, включаючи можливий ризик розвитку міокардиту або перикардиту. Усі дозволені і рекомендовані на цей час вакцини від COVID-19 є безпечнимиефективними та знижують ризик важкої форми коронавірусної хвороби.

До того ж, саме коронавірус є причиною розвитку важкого тромбозу, який зустрічається майже у третини інфікованих Sars-CoV-2. Як повідомляє BBC, вірус викликає тромбоз глибоких вен, який, як правило, вражає ноги. Коли тромби відриваються, вони рухаються до легень, закупорюючи судини, що є вкрай небезпечним для життя. Однак те, що COVID-19 несе набагато більшу небезпеку виникнення тромбозу, аніж вакцинація, Сухаріт Бакді замовчує. 

Сухаріт Бакді став відомий своїми скандальними заявами від початку пандемії COVID-19. Іноземні сайти з перевірки фактів неодноразово спростовували фейки професора Бакді, який заперечує небезпеку коронавірусу.