Під час пресконференції очільник ВООЗ обмовився, коли розповідав про новий штам коронавірусу «Омікрон». Тедрос Гебрейесус не говорив про те, що «вакцини вбивають дітей».

У соціальних мережах розповсюджують чергову дезінформаційну новину про те, що генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебрейесус нібито визнав «смертоносність» вакцинації проти COVID-19. «Як ми бачимо, деякі країни використовують бустери [вакцини проти коронавірусу] для вбивства дітей, що є неправильним», – цитують очільника ВООЗ користувачі. 

Скриншот – facebook.com

Генеральний директор ВООЗ став об’єктом для поширення дезінформації після того, як зробив обмовку під час виступу перед пресою 20 грудня 2021 року. Тедрос Гебрейесус на пресбрифінгу розкритикував масові програми ревакцинації проти COVID-19, які стартували в заможних країнах. 

Очільник ВООЗ наголосив, що в усьому світі на тлі пандемії збільшується розрив у доступі до вакцинації між розвиненими промисловими країнами та державами, які лише почали розвиватися. Гебрейесус наголошував на тому, що на тлі нового штаму «Омікрон» необхідно замислитися про перерозподіл вакцин.

«Краще сконцентрувати увагу на тих [вразливих] групах, які мають ризик серйозних захворювань чи смерті, аніж, як ми спостерігаємо, в деяких каїнах призначають бустери дітям, що не є правильним…Замість того, аби вводити бустерну дозу вакцини дитині в країнах із високим рівнем доходів, краще вакцинувати літніх людей у ​​тих країнах, де літні люди не були вакциновані навіть первинними вакцинами», – наголосив Тедрос Гебрейесус ( 00:26:44-00:27:40 ).

Саме під час цієї фрази очільник ВООЗ зробив обмовку у слові «дітям» – «children» в оригіналі. Англійська літера «С» може читатися і вимовлятися по-різному: як [S], [Si], [K], [Ch] – звук відрізняється залежно від голосних і приголосних навколо. Саме тому глава ВООЗ обмовився, випадково вимовивши англійську літеру «С» як [Ki] замість [Ch], що справило враження, ніби він каже «ki…children», що в російською перекладі створило ілюзію словосполучення «уби…дітей».

У коментарі ВВС представники Всесвітньої організації охорони здоров’я спростували фейк про те, нібито Гебрейесус заявив, що «бустери вбивають дітей». У ВООЗ наголосили, що це було звичайною обмовкою і «будь-яка інша інтерпретація цього на 100% неправильна».

Генеральний директор ВООЗ під час тієї ж пресконференції 20 грудня закликав запровадити мораторій на ревакцинацію здорових дорослих до кінця 2021 року, щоб протистояти несправедливості у доступі до вакцин в усьому світі.

За даними ВООЗ, станом на кінець грудня 2021 року загалом у світі близько 20% щоденних доз вакцини проти COVID-19 використовуються для ревакцинації. Для вирішення ситуації з несправедливим розподілом препаратів, на думку ВООЗ, вводити бустери або робити ревакцинацію проти COVID-19 необхідно лише пріоритетним групам населення: людям літнього віку, медичним працівникам та людям з ослабленим імунітетом.