Посівну в Україні поставила під загрозу не місцева влада, а Російська Федерація, яка розпочала повномасштабне вторгнення до країни. Українським фермерам довелося розпочати посівну практично під обстрілами, окрім регіонів, де ведуться активні бойові дії, без зайвих рук, яким довелося захищати країну, та з перебоями з паливом. Наразі посівна розпочалася вже у 20 областях України.

Російські ЗМІ з особливим цинізмом заявляють, що саме влада в Україні «прийняла цілу низку рішень, які поставили під загрозу і посівну, і навіть збереження продовольства, яке є в країні».

Замовчуючи роль воєнних дій у проблемах із початком посівної в Україні, російський агітпроп заявляє, що голод настане через проблеми з пальним, яке Україна раніше імпортувала з РФ та Білорусі, а також через корупцію та рішення української влади.

«Нині не 1933 рік, навряд чи хтось помре від голоду в Україні. Напевно, допоможуть з-за кордону, і насамперед Росія. Але сама Україна робить все можливе, щоб цей голод влаштувати. Той самий заступник міністра (заступник міністра аграрної політики України Тарас Висоцький – прим. ред.) більше схильний рахувати мільярди доларів і гривень, а не потреби країни у продовольстві», — пише пропагандистський «Взгляд».

Скриншот – vz.ru

Незважаючи на важкі умови, спровоковані новим етапом війни Росії проти України, у країні розпочалася посівна. Як повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, посівна розпочалася у 20 областях України.

Водночас Шмигаль зазначив, що країна демонструє обережний оптимізм щодо площі посівів основних ярих культур. «За оперативними даними, посівну можна буде провести на 6 млн га земель. Це 80% від тієї площі, яка була засіяна минулого року», – сказав прем’єр

Скриншот – kmu.gov.ua

Раніше перший заступник міністра аграрної політики і промисловості України Тарас Висоцький заявляв, що у країні збільшать площі посівів культур, простих у виробництві, але важливих з погляду продовольчої безпеки. Насамперед, це посіви гороху, ячменю, вівса.

«Ці культури раніше були нішевими, але вони простіші з погляду технології, проте важливі для харчування людей. Тому буде таке зміщення  від експортоорієнтованих культур до культур продовольчих, для внутрішнього споживання», – заявив Висоцький.

У міністерстві також повідомили, що в Україні на сьогодні достатньо запасів пшениці, олії, кукурудзи для забезпечення продовольчої безпеки на найближчий рік.

Раніше Україна заручилась підтримкою міністрів аграрної політики країн G7 та інших міжнародних колег з питань нарощування експорту української сільськогосподарської продукції за новими логістичними маршрутами. Представники країн G7, комісар ЄС з питань аграрної політики і представники Світової продовольчої програми ООН, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН пообіцяли також забезпечити Україну та паливно-мастильними матеріалами для проведення посівної кампанії. Нещодавно про допомогу Україні з пальним для посівної оголосили і в Азербайджані

Варто зазначити, що російські війська підірвали низку сховищ пального в Україні й продовжують це робити. Представниця міністра енергетики України Олена Зеркаль зазначила, що знищені обсяги пального були комерційними і мали використовуватися для посівної та споживання громадянами.