Джим Джатрас є лише таким самим рупором російської пропаганди, як і інші «експерти», що постійно з’являються на RT і «Спутник». Його висловлювання співзвучні з наративами російської дезінформації й жодним чином не представляють «позицію США». Злочини, скоєні російськими військами на Київщині, задокументовано не лише українською владою, а й міжнародними медіа та правозахисними організаціями.  

Пропагандистські ЗМІ в Росії продовжують вигадувати фейки, аби відмежуватися від звірячих убивств, скоєних у Київській області російськими військовими. Один зі способів маніпуляції — залучати так званих «закордонних експертів», щоб надавати їхнім коментарям авторитетності та незаангажованості, а також створювати ілюзію підтримки Заходом російської версії подій в Україні. 

Так, кремлівський агітпроп, посилаючись на такого собі «політолога зі США» заявляє, що «події в Бучі — епізод роботи української пропаганди», а також що «Київ не зацікавлений у проведенні будь-яких розслідувань».

Скриншот – ren.tv

Американський «політолог» Джим Джатрас є однією з постійних «балакучих голів» на таких пропагандистських ресурсах, як RT і Sputnik. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Джатрас заявляв, що навряд чи Україна існуватиме як держава, а президент Зеленський, швидше за все, буде президентом у вигнанні. Також він стверджував, що російські аргументи у цій війні є більш «вагомими». Раніше Джатрас активно захищав Московський патріархат та поширював російську дезінформацію про Православну Церкву України. Отже, подібні коментарі Джатраса не є чимось незвичайним, вони йдуть у ногу з наративами російської пропаганди про звірства в Бучі та інших містах Київської області, що були виявлені після деокупації регіону.

Скриншот – rt.com

Київську область було повністю звільнено від російських окупантів 2 квітня. За словами генпрокурора України Ірини Венедиктової, з території Київської області (за даними на 3 квітня) було вивезено 410 тіл убитих мирних мешканців. Зокрема, у Бучі було знайдено масове поховання мирних мешканців. Компанія Maxar Technologies, яка займається збором та публікацією супутникових знімків України, надала докази того, що перші ознаки братської могили біля церкви Андрія Первозваного та Усіх Святих у Бучі було помічено ще 10 березня. Обстріли та активні бойові дії велися на Київщині від початку вторгнення Росії в Україну. Наприклад, ще 6 березня Бучанська міськрада писала, що обстріли продовжуються, росіяни вбивають мирних жителів та навіть дітей, грабують магазини і не пускають до міста волонтерську допомогу. 

Свідчення військових злочинів, скоєних російською армією, документуються різними міжнародними правозахисними організаціями.

«Випадки, які ми задокументували, є невимовною навмисною жорстокістю та насильством щодо мирних жителів України», — зазначив Х’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch в Європі та Центральній Азії. 

Видання The New York Times, проаналізувавши супутникові знімки в Бучі також дійшло висновку, що багато мирних жителів було вбито більше трьох тижнів тому, коли російські військові контролювали місто. Аналіз знімків показав, що тіла з’явилися на Яблонській вулиці між 9 та 11 березня, і були виявлені у тих самих місцях, коли українська армія увійшла до Бучі.

 Скриншот – nytimes.com

Заява про те, що Київ нібито не збирається проводити розслідування, також є неправдивою. Президент України Володимир Зеленський вказав  на наявність величезної кількості що доказів і зазначив, що Україна робитиме все можливе, аби притягти до відповідальності російських військових. Крім того, очільник МЗС України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду та міжнародних організацій приїхати до Бучі та інших міст і сіл Київщини для збору доказів скоєння росіянами військових злочинів та злочинів проти людяності. 

Раніше StopFake спростовував заяву російської пропаганди про те, нібито всі масові жертви серед мирного населення Київської області – постановка.