Kaynak: Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi

“Stratejisiz taktikler, yenilgiden önceki gürültüdür”. “Savaş Sanatı” eserinin yazarı Sun Tzu yaşıyor olsaydı, Ukrayna’daki Rus ordusunun durumunu böyle anlatırdı. Gerçekten de son zamanlarda,  “Rus birliklerinin” sözde  “hızlı ilerlemeleri” hakkında çok fazla propaganda ve yalan haber üretiliyor. Aşağıda bir örnek verilmiştir.

Ekran Görüntüsü: Kostnews

“Cesur topçularımız, Ukraynalı militanların Donbass’taki pozisyonlarını hedef almaya devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait bir karargah yıkıldı”.

Aslında Rusya, Ukrayna’da İkinci Dünya Savaşı mantığına göre savaşıyor. İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nde stratejik araştırma profesörü olan Phillips O’Brien bu durumu aşağıdaki gibi açıklıyor.

  • Rusya Savunma Bakanlığı, Sovyet savaş yöntemlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak, Ukrayna savunmasında delikler açmayı, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini bir yığın insan ve teçhizatla bastırmayı umuyordu. Denizden ise, çok sayıda başarılı çıkarma operasyonu bekliyorlardı.
  • Savaşın başında, Ruslar tank konusunda Ukraynalılardan sayıca üstündü. Ama bir anda her şey ters gitti. Ukrayna sınırında yoğunlaşan 1.500 tankın büyük bir kısmı savaşın ilk üç ayında imha edildi. Farklı tahminlere göre, imha edilen tank sayısı 700 ila 1200 arasındadır.

Gerçek şu ki, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana, tanksavar sistemleri de da dahil olmak üzere savunma teknolojisi değişti. Ukraynalıların elinde, kullanımı kolay ve personel için güvenli olan yeni nesil silahlar var.

  • Ek olarak, askeri amaçlara uyarlanmış modern bir buluş olan dronlar var. Özel askeri teçhizattan çok daha ucuz, personelin kullanmayı öğrenmesi hızlı ve kolay, kayıpların yerini yenileriyle doldurmak zor değil. Bu, Ukraynalılara pratiklik ve Rusların sayısal üstünlüğüne direnme fırsatı verdi.
  • Yeni savaş yöntemleri denizde de etkili performans gösterdi: Karadeniz Filosuna ait “Moskova” amiral gemisinin savunma sistemleri dronlar tarafından engellenerek, yeni nesil seyir füzeleri ile vuruldu.

Böylece, O’Brien şu sonuca varıyor: “Gelişen teknolojiye Rus ordusu uyum sağlayamadı ve şimdiden geri kaldı.   Ukrayna’daki savaş bunu net bir şekilde gösterdi”.

Tam da bu nedenle, Rus depolama tesislerinden çeşitli “zırhlı hurdaların” çılgınca Ukrayna’ya transferi gözlemleniyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’na göre 30 Mayıs itibariyle yaklaşık 1.350 Rus tankı imha edildi. Zırhlı savaş araçları ise, 3300’den fazla. Yani, toplamda üç aydan biraz fazla bir sürede Ukraynalılar 4650 adet Rus zırhlı aracını etkisiz hale getirdiler.

Herhangi bir ülkenin ordusu için bu gerçek bir dehşet olurdu. Ancak Sovyet-Rus ordusu için değil. Bu durum, İkinci Dünya Savaşı, Afgan ve Çeçen savaşları tarafından kanıtlanmıştır. Ve görünüşe göre Rusya, Sovyetlerden kalma “asıl olan personeli değil, teçhizatı korumak” ilkesini de terk etti. Ukrayna savaşında ne teçhizatı ne de personelini koruyamıyor.

 Daha önce, “Moskova’nın Ukrayna’da neler başardığı” ile ilgili bir inceleme yayınlamıştık.

Daha fazla içerik için  StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.