Саме Росія знищує культурну та історичну спадщину України. Фахівці ЮНЕСКО та міжнародні партнери України зафіксували російські атаки на 160 культурних об’єктів і 2100 навчальних закладів в Україні.

Росія продовжує тактику заперечення навмисних ракетних ударів щодо цивільних цілей в Україні. Цього разу російські політики заявили, що армія окупанта нібито не причетна до руйнування українських культурних об’єктів, і прогнозовано звинуватили у знищенні історичних будівель і споруд в Україні саму Україну. Стверджується, що Збройні сили України нібито «навмисно завдають ударів» по українських об’єктах культурної спадщини. Наголошується, що українська історична спадщина знищується виключно «західною зброєю».

«Знищення цивільних і культурних об’єктів триває – тепер із використанням поставленої Заходом зброї. На цьому тлі заяви США та їхніх союзників по НАТО про допомогу в збереженні культурної спадщини на мільйони доларів звучать принаймні лицемірно на тлі мільярдів доларів, які виділяються на постачання озброєнь», – цитують російські ЗМІ чергового кремлівського «дипломата».

фото – Газета.ру

Заяви Росії про те, що вона нібито не причетна до знищення об’єктів культурної спадщини в Україні, є дезінформацією. Російський наратив спростовується не лише офіційними даними, зібраними українською стороною, а й міжнародними партнерами України. Станом на 18 липня фахівці ЮНЕСКО задокументували пошкодження Росією 163 культурних об’єктів в Україні: це 72 релігійні об’єкти, 12 музеїв, 32 історичні будівлі, 24 будівлі, призначені для культурних заходів, 17 пам’ятників, 7 бібліотек. За даними ЮНЕСКО, три чверті зруйнованих російською армією об’єктів культурної спадщини розташовані у трьох областях: Донецькій, Харківській та Київській. Ці дані верифіковані та підтверджені експертами ЮНЕСКО.

Водночас українська сторона подала на розгляд ЮНЕСКО для верифікації додаткові дані. Нові цифри російських руйнувань в Україні презентувала 15 липня під час засідання Ради безпеки ООН у форматі Аррії «Знищення культурної спадщини як наслідок російської  агресії проти України» заступниця міністра культури України Катерина Чуєва. Згідно з українськими даними, станом на 15 липня Росія в Україні зруйнувала понад 300 культурних споруд, серед яких:

  • 147 культових споруд, з них 136 належать християнським громадам, 4 –ісламським, 6 – юдейським;
  • 46 меморіальних пам’яток на честь історичних діячів та подій ХІХ – початку ХХІ ст.;
  • 33 музеї і заповідники;
  • 59 будинків культури, театрів і кінотеатрів;
  • 40 бібліотек.

Руйнування внаслідок російських артилерійських обстрілів і ракетних бомбардувань зафіксовано в 15 регіонах 27 областей України. Російські загарбники знищують українську культуру по всій країні: від Луганської та Донецької областей на сході України до Львівської біля кордону з Польщею на заході, наголосили українські представники на засіданні Ради безпеки ООН у форматі Аррії. Російські загарбники не лише знищують культурні об’єкти України, а й масово грабують їх на тимчасово окупованих територіях.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час свого виступу провів паралелі між нинішньою Росією і нацистською Німеччиною, яка під час Другої світової війни займалася розкраданням культурних цінностей та іншими злочинами проти культури, а також згадав Нюрнберзький процес.

Проведення засідання Ради безпеки ООН у форматі Аррії, присвяченого руйнуванню Росією культурної спадщини України, підтримали 38 країн-членів ООН. Під час засідання держави висловили солідарність з Україною та закликали Росію зупинити практику знищення української культурної спадщини. Посол США в Економічній та соціальній Раді ООН (ЕКОСОС) Ліза Карті заявила, що Росія веде проти України агресивну війну з метою переписати історію та знищити українську ідентичність. Карті окремо наголосила, що цю політику російське керівництво веде з 2014 року, відколи Росія почала вивозити артефакти, зносити могили та закривати церкви та інші молитовні будинки на окупованих частинах Донбасу та в Криму.

Факт руйнування російськими військами українських культурних об’єктів підтвердили й інші міжнародні партнери України. В заяві посла Італії в ООН наголошується, що світова спільнота вражена масштабами російської агресії в Україні, а сама Італія має намір допомогти Україні відновити зруйновані росіянами культурні споруди: «Італія докладе всіх зусиль, щоб допомогти Україні у відновленні зруйнованих пам’яток та об’єктів, таких як Драматичний театр у Маріуполі», – йдеться у заяві італійського посла.

Німецький посол в ООН Майкл Гейслер під час обговорення російської агресії проти української культури окремо підкреслив, що «Росія дотримується цілеспрямованої стратегії стирання української державності, культури та історії», й нагадав про напад Росії на меморіальний комплекс Голокосту «Бабин Яр».

Посол Албанії в ООН Феріт Ходж заявив, що Росія цілеспрямовано бреше про те, що вона не причетна до катастрофічних руйнувань цивільних, у тому числі культурних об’єктів в Україні. Посол окремо нагадав, що окупанти, окрім культурних об’єктів, знищили в Україні й понад 2000 навчальних закладів: «Російська пропаганда стверджує, що це війна із «денацифікації» України, але виходить, що це спроба «деукраїнізації» 40 мільйонів людей. Це акція культурного знищення», – наголосив посол Албанії в ООН Феріт Ходж.

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року українські фахівці спільно з експертами ЮНЕСКО в екстреному порядку розпочали роботу із захисту та укриття культурних об’єктів України від російських обстрілів. Під час російської війни низку культурних пам’яток позначили відмітною емблемою синього щита. Цей символ вказує на те, що об’єкт перебуває під захистом Гаазької конвенції 1954 року, тож будь-яке зазіхання Росії на такий об’єкт вважається порушенням міжнародного права і може трактуватися як воєнний злочин, – підкреслюють експерти ЮНЕСКО.