Джерело: Крым.Реалии

Кількість сайтів, які розповсюджують дезінформацію щодо російсько-українських відносин, подвоїлася після неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії. Про це заявила 9 серпня розташована в Нью-Йорку  група  NewsGuard, що оцінює достовірність медіа.

За повідомленням NewsGuard, її експерти виявили 250 сайтів, які публікують дезінформацію, пов’язану з Росією та Україною, порівняно зі 116 у березні.

Згідно зі звітом, цифрові платформи, серед яких Google,  Twitter,  Facebook  і  TikTok, запровадили «тимчасові заходи в деяких країнах проти відомих російських пропагандистських засобів масової інформації на кшталт  RT  і  Sputnik News, після того як Європейська комісія заборонила розповсюдження або рекламну підтримку цих фінансованих і керованих Кремлем пропагандистських сайтів».

«Однак безліч інших сайтів, ідентифікованих NewsGuard, продовжують вільно розповсюджувати міфи в Інтернеті», – додають дослідники.

Вони цитують 54 провідні «міфи», що їх розповсюджують ці медіа про повномасштабну війну проти України, яка триває понад п’ять місяців, а також попередні вісім років російської агресії.

Росія  розпочала повномасштабне вторгнення в Україну  24 лютого, але не досягла бажаного  –  зокрема, захоплення Києва – через завзятий опір українців.

22 квітня в Росії заявили про нові плани під час другої фази спецоперації в Україні (так там називають повномасштабне вторгнення). Російські військові заявили про намір встановити повний контроль над Донбасом і південною Україною з метою забезпечення сухопутного коридору до анексованого Криму та отримання виходу у Придністров’я.

Втім, за даними західних розвідок російські успіхи на Донбасі є обмеженими та досягаються значними втратами для російських військ через сильний опір України.

Джерело: Крым.Реалии