Пропагандисти забули зауважити, що дані щодо Російської Федерації подаються до ООН із виноскою. В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців зазначили, що ці цифри є оціночними, а інформації про кількість українців, які виїхали до РФ і згодом повернулися до України немає. Для мешканців тимчасово окупованих територій шлях через Росію є практично єдиним можливим, щоб вирватися з окупації.

Російські ЗМІ, а також кремлівські телеграм-канали поширюють інформацію про те, що найбільша кількість біженців з України нібито виїхала до Росії. Це, за словами агітпропу, свідчить, що Росію несправедливо звинувачують у «немислимих злочинах проти українських біженців», і що тепер «ще один із головних міфів української пропаганди» нібито спростовано «сухою статистикою» Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). 

«Виходить, біжать від агресора до агресора», — «іронізують» у телеграмі.

Скриншот – kp.ru
Скриншот – t.me

Насправді російський агітпроп «забув» зазначити, що дані щодо українських біженців, які перебувають у Російській Федерації, подавалися з виноскою. Справді, за даними УВКБ ООН  у РФ перебуває найбільша кількість українських біженців (станом на 02.08) – 1 968 127 осіб. Але в Управлінні зазначають, що «цифра щодо окремих біженців, зареєстрованих у країні, є оціночною, оскільки потенційні подальші переміщення чи повернення не можуть бути враховані у цей час». Так, УВКБ ООН не подають даних щодо кількості біженців з України, які попросили в РФ тимчасового притулку, і кількості біженців, які потім повторно перетнули кордон, щоб повернутися назад до України. 

Скриншот – data.unhcr.org

В одному з останніх бюлетенів УВКБ ООН наголошується, що в Європі налічується понад 6,3 млн. біженців з України. Понад 3,7 млн ​​біженців з України зареєструвалися для отримання тимчасового захисту чи аналогічних національних програм захисту. З 24 лютого було зареєстровано понад 10,3 млн. виїздів з України, і понад 4,2 млн. виїздів назад до країни.

Скриншот – data.unhcr.org

Більше того, цифри, про які говорять російські пропагандисти, можуть бути завищеними. Так, у травні 2022 року проєкт Global Disinformation Lab при університеті Техасу в Остіні проаналізував супутникові знімки на кордонах між Росією та Україною  й Україною та Польщею, і визначив, що різниця у трафіку є вражаючою. 

«Аналіз комерційних супутникових знімків російсько-українського кордону дозволяє припустити, що російський уряд, можливо, перебільшив заявлену кількість українських біженців, які в’їжджають до Росії. Кремль, ймовірно, розширив офіційну статистику щодо прийнятих українських біженців, щоб подати громадянам Росії та російськомовним громадянам позитивний образ війни і виправдати операцію в Україні», — зазначили аналітики проєкту. 

У тих українців, які виїхали до Росії, найчастіше не було навіть вибору. 

Порушуючи Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни, Росія проводить насильницькі депортації, українці мають проходити через так звані «фільтраційні» табори; вивозяться зокрема й діти, яких при цьому можуть розлучити з батьками. Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив у окремому звіті, присвяченому депортації українців до Росії:

«Російська влада навмисно розлучає українських дітей з їхніми батьками та викрадає дітей з дитячих будинків, перш ніж віддати їх на усиновлення в Росії. Очевидці й ті, хто  пережили «фільтраційні» операції, затримання і насильницькі депортації повідомляють про часті погрози, переслідування і випадки тортур з боку російських силовиків. Повідомляється, що під час цього процесу російська влада також збирає та зберігає біометричні й особисті дані, піддає цивільних осіб агресивним обшукам і допитам та змушує громадян України підписувати угоди про перебування в Росії, що перешкоджає їхній можливості вільно повернутися додому».

Як повідомила заступниця голови місії США при ОБСЄ Кортні Остріан, в Росії було виявлено не менше 18 фільтраційних таборів по обидва боки українсько-російського кордону. За її словами, ці табори було підготовлено ще до початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Скриншот – state.gov

В одній із організацій «Helping to Leave», яка займається допомогою біженцям, зокрема, щоб ті могли виїхати з Росії, також підтверджують, що українці, яких евакуюють до РФ, не мають права вибору, куди їх можуть відправити; їх допитують, залякують і чинять тиск, щоб вони заявляли, нібито є жертвами «Правого сектору» або полку «Азов». Про це говорять і в інших організаціях, які допомагають українцям. Важливо зазначити й те, що для мешканців тимчасово окупованих територій найчастіше шлях через Росію є єдино можливим для повернення назад в Україну.

Раніше Сейм Литви ухвалив резолюцію, яка визнала вивезення українців до Росії депортацією українського народу, а також закликала міжнародну спільноту ухвалити аналогічну заяву та домагатися відповідальності за ці злочини.

StopFake неодноразово звертав увагу на те, як Росія використовує тему біженців у своїй пропаганді та просуває наратив про те, що українці добровільно і масово виїжджають до Росії. Про це можна прочитати у матеріалах «Фейк: Усі біженці з України добровільно виїжджають до Росії»«Фейк: Майже всі біженці з Маріуполя побажали вирушити до Росії».