В коментар за StopFake пресслужбата на мина “Богданка” опроверга фейка, който се разпространява в социалните мрежи и прокремълските медии. Освен това журналистите на StopFake установиха, че това съобщение първоначално е било разпространено от анонимен Telegram-канал, който според Службата за сигурност на Украйна се използва от руските специални служби за разпалване на антиправителствени настроения в Украйна. 

Някои потребители на социалните мрежи, както и руски медии, активно разпространяват информацията, че в полската мина „Богданка“, която се намира на 40 км от границата с Украйна, уж било открито „гробище“ с над 500 тела на военни. Тези тела, според пропагандистите, уж принадлежали на военнослужещи от въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и чужди граждани, участвали във военните действия на страната на Украйна.

„Сред поляците се носят слухове, че там са докарани телата на чуждестранни наемници, загинали в зоната на СВО. Според друга версия, това са телата на ранени войници от ВСУ, уж откарани в Европа за „лечение“, които са били разфасовани на органи. Миньорите казват, че може да има няколко такива гробища, тъй като тунелите периодично се засипват“, – се казва в публикациите.

Скрийншот – facebook.com

Руските медии разпространяват това съобщение с линк към Telegram-канала на кремълския пропагандист Руслан Осташко, който има над 345 000 абонати. Въпреки това, както установиха журналистите на StopFake, първоначално информацията за „гробището“ с уж украински военни в полската мина „Богданка“ е била публикувана в анонимния Telegram-канал „Шептун“ с хаштаг #нампишут (прев. – пишат ни). Службата за сигурност на Украйна многократно е заявявала, че този Telegram-канал се използва от руските специални служби за разпалване на антиправителствени настроения в Украйна.

Скрийншот – t.me/sheptoon

В самата публикация на “Шептун” не се посочва източникът на тази информация. Хаштагът #нампишут предполага, че администраторите на Telegram-канала са получили това съобщение от един от своите читатели. Но журналистите на StopFake така и не откриха информация за подобен инцидент в открити източници, включително в полските медии или в социалните мрежи.

Автентичността на тази информация бе опровергана от прессекретаря на мина „Богданка“ (Компания Lubelski Węgiel „Bogdanka“ S.A.) Ян Матисик в коментар за StopFake. Представителят на компанията заяви, че информацията, която се разпространява, е фейк. Той също така подчерта абсурдността на това съобщение, тъй като „в непосредствена близост до Богданка, както и на територията на Република Полша, не се водят никакви военни действия“.

Отговор на пресслужбата на мина «Богданка» на запитване на StopFake

Впрочем това съобщение се разпространява с цел да се усилят няколко кремълски пропагандни наративи – че на страната на Украйна масово се бият „чуждестранни наемници“, а украинското правителство уж се опитва по всякакъв начин да скрие тежките загуби на жива сила. Журналистите на StopFake многократно са опровергавали подобни съобщения в материалите си „Фейк: Повече от „хиляди полски наемници“ били загинали от началото на войната на Русия срещу Украйна”, “Фейк: Броят на чужденците във ВСУ „скоро ще надхвърли 50 процента“„. През август 2022 г. вр.и.д. заместник-началник на Генералния щаб на ВСУ генерал-майор Владимир Талалай съобщи, че по договор във ВСУ служат не повече от 100 чуждестранни военни. Също така към момента от открити източници се знае за смъртта на поне петима полски доброволци, воювали за Украйна. Тези цифри са няколко пъти по-малко от броя на телата, за които се твърди, че са били намерени в „гробището“.

Що се отнася до предположението на пропагандистите, че намерените тела може да принадлежат на военнослужещи от ВСУ, заминали за лечение, чиито органи са били иззети в чужбина, тази хипотеза е напълно абсурдна. StopFake анализира подробно пропагандния наратив за черна трансплантология в материала „Фейк: В моргата на Миколаев продават телата на украинските военни за органи – снимка“. Освен това подобни случаи не могат да останат незабелязани, тъй като задължително условие за преминаване на държавната граница с цел лечение на военнослужещите е заключение за необходимостта от изпращане на лечение в чужбина, както и съобщение от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации (Emergency Response Coordination Centre) на Европейската комисия за готовността на конкретна държава да приеме пациент за безплатно лечение. По този начин правителството на Украйна, както и много инстанции, проследяват предвижването на военните, заминали за лечение в чужбина.