StopFake успя да открие военослужещия от видеото, което се разпространява в прокремълските медии и в социалните мрежи. Оказа се, че той е боец ​​от Националната гвардия на Украйна и е пълнолетен.

Кремълските медии и потребители на социалните мрежи разпространяват информацията, че украинските власти уж изпращали дори деца в зоната на военни действия. Като доказателство се показва видеоклип, на който се вижда как млад мъж във военна униформа работи в минохвъргачен екип.

„Във видеото са момчета с пълна амуниция, на които можеш да им дадеш най-много 14-15 години. Те зареждат, насочват минохвъргачките и дори стрелят от тях“, — пише «Российская газета».

Скрийншот — facebook.com
Скрийншот — rg.ru

Информацията, която разпространяват руските медии и потребителите на социалните мрежи, се оказа поредната измислица. StopFake направи разкадровка на видеото и с помощта на търсене на изображения в Google успяхме да ги намерим в платформата TikTok в акаунта на потребителя «sssss__uk__». Контентът на профила се състои от записи със същия млад човек, както във видеата, разпространени от руските медии.

Скрийншот — tiktok.com
Скрийншот — tiktok.com

Свързахме се с потребителя и го помолихме да потвърди дали в действителност това е той на разпространените в медиите видеоклипове, и го попитахме дали е пълнолетен. Мъжът ни отговори, че служи в Националната гвардия на Украйна и е на почти 20 години. В подкрепа на думите си той предостави документ със своя снимка и дата на раждане – 27 май 2003 г. (от съображения за сигурност не публикуваме името и фамилията му, както и личните му данни – бел. ред.). Тоест, той е пълнолетен, а не е дете, както твърдят някои медии и потребители.

Фотография на документа, който бе предоставен на StopFake