Официалният сайт на т.нар. „ДНР“ съобщи, че на 9 декември 2017 г. в Хелзинки ще се открие представителен център на „ДНР“. В Чехия и Австрия подобни структури бяха наречени от медиите на „ДНР“ „консулства“ и дори „посолства“, но в Хелзинки се ограничиха със скромното и не толкова провокативно название „представителен център“.


Въпреки че на откриването са поканени над 50 гости, които на сайта на самопровъзгласената „република“ са наречени „представители на политическите партии и обществените движения във Финландия“, този офис няма да има никаква юридическа сила.

Министерството на външните работи на Финландия изпрати до всички дипломатически мисии в страната информацията, че в Хелзинки не съществува никакво официално „представителство“ на така наречената „ДНР“. Ще отбележим, че това не първият опит за откриване на подобна структура във финландската столица. Още през 2015 г. Посолството на Финландия в Москва публикува на официалната си страница следното заявление:

Намираща се във Финландия структура заявява, че представлява „Представителство на Донецката народна република“ или „Посолство на Донецката народна република“. Но споменатата „Донецка народна република“ не е призната от Финландия като държава и следователно не може да има посолство или друго официално представителство във Финландия. Организациите ООН, ЕС и ОССЕ също не признават като държави сепаратистките групировки в Източна Украйна„.

От дипломатическата мисия подчертават, че „представителствата могат да се откриват изключително между държави, които са установили дипломатически отношения по взаимно съгласие… Финландия подкрепя териториалната цялост и суверенитет на украинската държава„.

Посланикът на Украйна във Финландия Андрий Олефиров така отреагира на „откриването“ на „представителния център“:

По мое мнение такова „мероприятие“ трябва да предизвика законното и сериозно безпокойство на властите на Финландия, като се вземе под внимание, че публичната популяризация на дейността на терористите, които временно контролират отделни райони на Донецка и Луганска области в Украйна, явно противоречи на официалната политика на Финландия и ЕС„, – се казва в обръщението на украинския посланик във Финландия.

За програмата ТСН.ua на украинския канал „1+1“ Андрий Олефиров обяснява кой е инициаторът за откриването на „представителния център“ Йохан Бекман: „Той е известен, за него е писал „The New York Times“ и други медии, това е много странна фигура тук (във Финландия – бел.ред.). От друга страна, слава Богу, че е само един. Той живее в Руската федерация, по-специално в Москва и в други градове. Той е посещавал и Донбас. В РФ се представя като активист, защитник на правата на човека и доцент в Хелзинския университет. Но той беше изхвърлен от този университет преди много години. Това е човек, на когото му харесва да бъде проруски пропагандист. Затова всеки път на уеб-страницата си (а последния път това беше през септември, сега отново) заявява, че нещо ще бъде открито„, – посочи в коментара си украинският посланик.

Привържениците на Йохан Бекман през септември се опитват да организират т.нар. „международна експертна конференция“,  за да разпространят идеята за признаването на терористите от „ДНР“ като република сред гражданите на Финландия, Швеция, Норвегия и Дания.

Йохан Бекман започва да се нарича „официален представител на „ДНР“ във Финландия“ още от юли 2014 г., той се занимава с регистрацията на „представителния център“ в Хелзинки от октомври 2016 г.

Интересното е, че редица руски медии, за разлика от сайтовете на т.нар. „ДНР“, признаха, че откриването на центъра няма да има никаква законна сила и в материалите си представиха позицията на МВнР на Финландия.