Через наближення виборів президента Росії пропагандистська машина розкручує тему підтримки Путіна серед «нових громадян» – жителів Криму.

Так, агентство ТАСС, а за ним і багато інших російських ЗМІ (НТВ, РИА Новости, МК.RU) подають новину «Кримські татари заявили про підтримку Путіна на виборах».

Зняток сайту ТАСС

 

Зняток сайту  РІА Новини
Зняток сайту НТВ Новини

У тексті йдеться про заяву такого собі Сейтумера Німетуллаєва, глави Громадської ради кримсько-татарського народу, до якої входить «понад 20 організацій кримських татар».

Єдиною організацією, яка претендує на повноважне представництво кримських татар, є Меджліс кримськотатарського народу. Це аналог парламенту, що його традиція існує в арабських та ісламських державах. Меджліс був створений у 1991 році, а після анексії Криму зарахований Російською Федерацією до переліку екстремістських організацій і заборонений у 2016 році. Його голові Рефату Чубарову заборонений в’їзд на територію Криму. Меджліс зараз перебуває в Києві й офіційно оголошений Верховною Радою як представницький орган кримських татар.

Рефат Чубаров у короткому телефонному інтерв’ю СтопФейк категорично спростував можливість підтримки кримськими татарами Путіна на виборах: “Ні, кримські татари не будуть підтримувати Путіна на виборах”.

Сейтумер Німетуллаєв не є “лідером кримськотатарського народу”. До анексії він був членом Партії регіонів і керував адміністрацією Генічеського району Херсонської області, вів різний бізнес у Херсонській області. У жовтні 2014 року, після анексії Криму, правоохоронні органи України відкрили три кримінальних провадження на Німетуллаєва і оголосили його в розшук. Відтоді він заявляє про свою підтримку Російської Федерації й нового керівництва Криму, але ніякого впливу і підтримки серед кримськотатарського народу не має.

 

Громадська рада кримськотатарського народу була ним створена у листопаді 2014 р. і повністю підконтрольна незаконній владі Криму. До ради входять близько 20 організацій, але вони незначні як за впливом, так і за кількістю членів.

Маніпуляцією є і слова Німетуллаєва, які цитує ТАСС: «Ми чекали 70 років реабілітації нашого народу, але дочекалися тільки тепер», – говорить він. Варто нагадати Німетуллаєву про те, як так звана “влада Криму” здійснює цю “реабілітацію” – десятки арештів кримських татар, у тому числі й людей похилого віку, щоденні обшуки в будинках. Про численні порушення в Криму також повідомляють правозахисні організації.

Зняток сайту Human Rights Watch

Наприклад, Human Rights Watch у своєму звіті в 2017 році дійшла висновку, що “переслідування кримських татар посилилися”. Правозахисники з Amnesty International зафіксували численні приклади порушення прав людини в Криму.

Зняток сайту Amnesty International