Офіційний Київ з початку поточного року начебто зриває процес переговорів про обмін військовополоненими з так званими «ЛДНР» та ігнорує усі запити бойовиків. Така інформація четвертого травня з’явилася на російських сайтах та новинних порталах окупованих частин Донецької і Луганської областей. Видання  Украина.ру, Донецкое агентство новостей та Заря Новороссии цитують «прес-секретаря» делегації угруповання «ДНР» на перемовинах у Мінську Вікторію Талакіну.

Зняток сайту Україна.ру
Зняток сайту ДАН
Зняток сайту Заря Новороссии

Вікторія Талакіна заявляє, ніби представники української влади не реагують на запити бойовиків «ЛДНР»  про долю тих заарештованих, які відбувають покарання у в’язницях .

«Українська сторона продовжує затягувати цей процес політичними заявами про необхідність включення до списків обміну громадян України, засуджених і ув’язнених у РФ за злочини, скоєні на території РФ, тобто тих, що не мають стосунку до конфлікту на Донбасі», — сказала Талакіна.

Зняток сайту ДАН

Відповідну заяву, розтиражовану російськими пропагандистами, Талакіна зробила за підсумками зустрічі в Мінську четвертого травня. Як завжди, у зриві процесу сепаратисти звинувачують українську сторону.

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що остання зустріч у Мінську дійсно не дала результатів. Про це Геращенко написала на своїй Фейсбук-сторінці.

 

Зняток сторінки Ірини Геращенко

Геращенко підкреслює, що саме російська сторона затягує перемовини про обмін заручниками, ігноруючи запити української сторони. Основна риторика Росії, за словами Ірини Геращенко, полягає у виразі «нас там нет». Крім того, сепаратисти ОРДЛО пропонують нерівнозначний обмін, вимагаючи передати їм 80 засуджених в обмін на 15 полонених українців.

«Ми так і не почули відповідь від представника РФ на пропозицію передати їм 23 росіян, засуджених за злочини перед українською державою, задля звільнення українців – політв‘язнів Кремля. Росіяни стоять на своїй позиції: нас там нет. Натомість представники ОРДЛО, повністю контрольовані РФ, включають цих росіян в списки «ополчєнцев», вимагають від української сторони негайного звільнення беркутівців, терористів, росіян, вимагають передати їм більше 80 злочинців і говорять, що віддадуть нам не більше 15 наших громадян. Це неприйнятно», – підкреслила Геращенко.

Спікер представника України у Тристоронній контактній групі зі врегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми Дарка Оліфер також підкреслює: українська сторона на зустрічі ще раз підтвердила свої наміри щодо звільнення 23 громадян Росії, які утримуються в українських місцях позбавлення волі. Про це Оліфер написала на своїй Фейсбук-сторінці за результатами переговорів.

«Українська сторона ще раз підтвердила готовність звільнити 23 громадян РФ, які перебувають в установах української пенітенціарної системи за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України у відповідь на звільнення українських політв’язнів, яких заґратовано в РФ. Ми досі не отримали відповіді представників РФ щодо цієї ініціативи. Також українська сторона висунула чергову ініціативу для звільнення заручників з ОРДЛО»,  — повідомила Оліфер.

 

 

Зняток сторінки Дарки Оліфер

Черговий етап переговорів у Мінську пройде 16 травня. На почутку цього року Служба безпеки України повідомила, що на території тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей знаходяться 108 заручників і ще 398 українців вважаються зниклими безвісти. Останній обмін військовополоненими між Україною і бойовиками ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року: Київ передав 233 людини, а звільнив 74 українця.