Після дебатів у парламенті Нідерландів щодо питання МН17, найбільші російські ЗМІ написали про те, що Нідерланди «не виключають відповідальності України» у цій справі і що МЗС Голландії «припустило внесення Києва до переліку відповідальних у справі МН17». Таку версію підсумків цих дебатів поширили всі ключові ЗМІ Росії, у тому числі ТАСС, Взгляд, Комсомольская правда, Украина.ру, News.ru,Вечерняя Москва, Военное обозрение, Вести.ру, Московский комсомолец, Аргументы и Факты, News Front, российский 5 канал та інші.

Скріншот сайту ТАСС
Скріншот сайту Украина.ру
Скріншот сайту “5 канал”

За версією пропагандистських видань, з такою заявою виступив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок. При цьому першоджерелом для всіх матеріалів стала стаття у голландському виданні Parool .

 

Скріншот сайту Parool

Дебати в парламенті дійсно відбулися, але їх основною темою було притягнення Росії до відповідальності за катастрофу літака Малазійських авіаліній, яку було остаточно встановлено міжнародною слідчою групою тиждень тому.

По-перше, за даними видання Європейська правда, яке цитує голландське видання NOS, «і коаліційні, і опозиційні депутати говорили про «правильне, логічне і сміливе» рішення уряду щодо притягнення до відповідальності Росії».

Скріншот сайту Європейска правда
Скріншот сайту NOS

Однак, кілька партій дійсно внесли пропозицію стосовно необхідності розгляду питання «про проведення розслідування щодо ролі України». Але й тут вони не вважають Україну винною у падінні літака. На думку депутата «Партії свободи» Раймонда де Рона, Україна повинна була «закрити повітряний простір».

У той же час міністр Стеф Блок заявив, що «на сьогодні немає достатніх доказів відповідальності України та закликав дочекатися наступних висновків Слідчої комісії».

По-друге, в кінці травня 2018 року міжнародна комісія з розслідування причин катастрофи остаточно встановила провину Росії у справі МН17. Офіційний сайт Уряду Нідерландів повідомляє, що за версією Нідерландів та Австралії саме Росія несе відповідальність за падіння літака Малазійських авіаліній 17 липня 2014 року. На презентації результатів розслідування комісія заявила, що літак було збито з установки «Бук», яка дислокується у 53-й зенітно-ракетній бригаді міста Курськ.

 

Внаслідок цього, МЗС Нідерландів заявив наступне: «На підставі розслідування Нідерланди і Австралія тепер впевнені, що Росія відповідальна за розміщення установки Бук, за допомогою якої було збито літак МН17. Уряд вживатиме подальші кроки для того, щоб залучити Росію до відповідальності».

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок повторив цей аргумент і під час виступу на сесії Ради Безпеки ООН. «Міністр Блок закликав Російську Федерацію визнати її відповідальність з метою встановлення правди і досягнення правосуддя для жертв МН17», – пише офіційний Твіттер-аккаунт МЗС Нідерландів.