У новому випуску StopFake Digest ми поговоримо про результати міжнародної слідчої комісії, розслідування збиття літака MH17. Розкажемо, які фейки Росія поширювала, щоб приховати свою вину у збитті пасажирського літака і який стосунок до них має Україна. Також розберемося у причинах загострення ситуації на Сході України та розкажемо де шукати найдостовірнішу інформацію про ООС.

Доброго дня!

Ви дивитеся програму “СтопФейк”, в якій ми розповідаємо про дезінформацію у мас медіа, аналізуємо хто і навіщо намагається обманути вас в засобах масової інформації і як від цього уберегтися. Мене звуть Катерина Крук.

Сьогодні ми поговоримо про довгоочікуваний висновок міжнародної слідчої комісії щодо збиття малазійського літака MH17 та нинішнє загострення ситуації на Донбасі.

Ось уже майже протягом 4 років працює міжнародна слідча комісія, яка розслідує збиття малазійського літака MH17. Трагедія, яка забрала життя 298 людей, трапилася 17 червня 2014 року на Сході України. Літак збили поблизу селища Грабове, яке тоді вже перебувало під контролем окупаційних військ так званої днр.

Літак малазійських авіаліній MH17 прямував до Куала-Лумпуру, більшість пасажирів їхала на відпочинок, про що вони радісно розповідали у соцмережах перед вильотом. Пролітаючи над Україною, пілоти зв’язуються із аеропортом у місті Дніпро по вказівки щодо руху. Дніпро надсилає їх, але відповіді від літака уже не отримує. О 16.20 зв’язок з літаком втрачається назавжди.

Поля навколо селища Грабове більше нагадували фільм жахів у ті дні. Саме туди впали тіла жертв та уламки літака. А бойовики днр, які вже через декілька годин з’явилися на місці трагедії, встановили кордон, не пропускаючи ні рятувальників, ні журналістів, ні представників ОБСЄ. Кілька днів важкої праці на полях та міжнародних переговорів знадобилося для того, щоб тіла жертв можна було нарешті забрати з днр і вивезти на підконтрольну Україні територію, а звідти до Нідерландів. У той же час, в он-лайн просторі розгорталася одна з найбільших дезінформаційних кампаній, яка мала приховати вину росії у збитті літака.

Версії росії з’являлися одна за одною, і часто суперечили не лише здоровому глузду, але й самі собі. Ось якими були основні версії російської пропаганди:

  • літак збили український “буком”, а представники влади видали безпосередній наказ;
  • українці насправді хотіли збити літак путіна, який повертався з латинської америки, але промахнулися;
  • MH17 збила не ракета “Бук”, а українська гармата СУ 25
  • було навмисно змінено маршрут руху літака, щоб збити його максимально близько до території днр і звинувати республіку у скоєному.
  • Літак підірвали бомбою зсередини, щоб потім звинувачувати днр у його збитті.

Міжнародна мережа Беллінгкет, яка працює із відкритими даними і співпрацює із міжнародною слідчою комісією, вже кілька років тому встановила, що саме російська ракета Бук збила MH17. Такий висновок було зроблено на підставі вивчення величезної кількості даних у соціальних мережах, фото, відео, порівняння геолокацій та встановлення походження та маршруту Буку. І хоча розслідування Беллінгкет не викликало сумнівів, усі чекали на висновок міжнародної слідчої комісії, до складу якої входять представники Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

І ось минулого тижня було нарешті оприлюднено заключний висновок міжнародної слідчої комісії у справі збиття MH17. Він є однозначним: літак було збито російською ракетою “Бук”, яка походить із 53 бригади протиповітряної оборони, що розташована у місті Курськ. Бук було запущено із території, яка контролювалася проросійською днр. Водночас, голова комісії підкреслив, що росія не надавала необхідну інформацію та не співпрацювала зі слідством.

Збиття MH17 можна кваліфікувати як військовий злочин та злочин проти людства. Тепер, коли встановлена незаперечна вина росії у ньому, постає питання, як саме покарати винних у трагедії. Прем’єр-міністр Австралії уже заявила, що розглядаються різні варіанти реагування, а прем’єр Нідерландів скоротив свій офіційний візит до Індії і екстренно повернувся додому, щоб бути присутнім на оприлюднені звіту. Пізніше, саме від імені цих двох країн було оприлюднено спільну заяву, в якій Нідерланди та Австралія офіційно звинувачують росію у збитті MH17. Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що уряд здійснюватиме необхідні формальні кроки, щоб притягнути росію до відповідальності.

Для України висновки комісії мають велике значення. По-перше, вони нівелюють звинувачення росії у тому, що кров на наших руках. По-друге, встановлено незаперечний факт перебування російський військових та російського озброєння на території України вже у перші місяці існування днр та лнр.  Це вкотре підтверджує штучний характер конфлікту на Сході України, який був роздмуханий та підтримується росією. Важливо не забувати, що зараз у міжнародних судах ведуться кілька справ України проти Росії за злочини, скоєні на Донбасі. Їх завданням є довести відповідальність кремля за війну в Україні і те, що вона має характер не громадянської війни, а збройної агресії Росії. Доведення того, що літак MH17, збитий у червні 2014 року, було збито російською зброєю та російською бригадою є важливим доказом агресії росії.

Однак марно сподіватися, що росія припинить дезінформаційну кампанію щодо MH17.  Навпаки, судячи з реакцій російських чиновників, вони далі продовжуватимуть заперечувати свою причетність до злочину. Саме тому закликаємо вас бути уважними до повідомлень, які з’являються у ці дні. Не ведіться на російські інформаційні провокації. Міжнародна слідча комісія встановила, що саме росія відповідальна за смерть 298 пасажирів та екіпажу MH17. І всі новини, які заперечують цей факт є лише спробою втекти від відповідальності за скоєне.

Росія до цих пір намагається приховати свою роль у війні на Сході України та звинувачує саму ж Україну у власних злочинах. За останні тижні зафіксовано значну ескалацію та збільшення кількості порушень режиму припинення вогню. Лише за 7 днів моніторингу, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала понад 7700 порушень. А це мінометні остріли та обстріли із використанням великого калібру.

Однак, на кому лежить відповідальність за погіршення безпекової ситуації? У загостренні конфлікту між українськими військовими та підконтрольними Кремлю бойовиками на Донбасі «винен офіційний Київ»: саме такі фейки продовжують розповсюджувати представники окупаційних сил, раніше знаних як днр та лнр. 20 травня пропагандистські ресурси РИА Новости , Украина.ру і «ДТРК« ЛНР» поширили заяву «офіційного представника Народної міліції» так званої «ЛНР»Андрія Марочка про те, що в обстрілі житлового масиву селища Троїцьке на Луганщині нібито винні Збройні сили України, а факт порушення режиму тиші «зафіксували в ОБСЄ».

Андрій Марочко посилається на звіт спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі, в якому, за твердженням терориста, наводяться «факти» обстрілу українськими військовими підконтрольного Києву Троїцького.

Інформація проросійських бойовиків – фейк. У звітах моніторингової місії ОБСЄ від 17 і 18 травня міститься згадка про обстріл Троїцького: спостерігачі зафіксували істотне збільшення порушень режиму припинення вогню. Безпосередньо 17 травня зафіксовано шість вибухів невизначеного походження в південному напрямку. За інформацією штабу Операції об’єднаних сил , вели обстріл підконтрольної Києву території саме бойовики: близько другої години ночі окупанти відкрили вогонь по мирному Троїцькому.

За інформацією глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського , яку він опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці, в селищі Троїцьке під час обстрілу житлового кварталу загинула сім’я.

У штабі Операції об’єднаних сил 20 травня ще раз підкреслили, що в загостренні на Донбасі винні російські окупанти. За словами командувача ООС Сергія Наєва, українські військові ніколи не використовували мирне населення як живий щит і не розглядають мирне населення як об’єкт атаки. «Хочу офіційно заявити, що командуванням об’єднаних сил прийнято низку рішень та віддані необхідні розпорядження, реалізація яких дозволить покращити безпекову ситуацію та уникнути жертв серед мирного населення, яке проживає в безпосередній близькості як до позицій українських військ, так і в населених пунктах, які тимчасово окуповані військами країни-агресора … Я віддав прямий наказ усім українським підрозділам уздовж лінії зіткнення надавати всебічну підтримку діяльності персоналу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з дотриманням усіх заходів безпеки персоналу Місії та місць, де вони працюють », – підкреслив він у своєму зверненні.

Принагідно, хочемо нагадати, що найповнішу та найбільш актуальну інформацію можна знайти на офіційній фейсбук сторінці Операції Об’єднаних Сил. Радимо підписатися на неї, щоб отримувати достовірні дані, а не кремлівські фейки.

На сьогодні це все. А ми продовжимо слідкувати за пропагандистами та їхніми намаганнями маніпулювати вашою точкою зору. Якщо ви побачили інформацію, правдивість якої викликає ваші сумніви, поділіться з нами і ми її перевіримо. Висилайте новини на перевірку на нашу поштову адресу, або через форму “Повідомити про фейк” на сторінці стопфейк. орг. На цьому ж сайті ви знайдете більше аналітики та розвінчаних фейків. До зустрічі через тиждень!