Джерело: EU vs Disinfo

Молода жінка підходить до чоловіка у вагоні потягу метро і виливає на нього рідину з пластикової пляшки.

Сцена повторюється декілька разів з різними чоловіками, які реагують із гнівом і здивуванням. Нам розповідають, що їх карають за «менспредінг», тобто за звичку деяких чоловіків сидіти в громадському транспорті, широко розсунувши ноги.

Відео перетворилося на вірусне по всьому світі  після того, як його оприлюднив  In The Now –  англомовний канал новин у соціальних мережах,  що належить RT. Наразі відео під заголовком «БОРОТЬБА З МЕНСПРЕДІНГОМ … відбілювач! » і з коментарем «Вельми екстремальний спосіб боротьби з #manspreading» переглянули 6,4 млн. разів.

Дивитися відео  In The Now

Сцени було відзнято в петербурзькому метро, ​​а ведуча зазначена як «соціальна активістка» Анна Довалюк.

Субтитри до відео пояснюють, що рідина в пляшці – це «вода, змішана з відбілювачем, яка залишає плями назавжди».

«Дехто вважає, ніби відео було інсценовано»

У відео також повідомляється, що «дехто вважає, ніби відео було інсценовано», і користувачі соціальних мереж дійсно поставили під сумнів його автентичність.

Петербурзький інтернет-журнал «Бумага»  знайшов  одного з чоловіків, котрий фігурує на відео, який в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що йому заплатили за те, аби він став жертвою.

Отже, якщо відео – це інсценування і якщо  In The Now  відкрито заявляє про це – у чому ж сенс поширення цієї історії серед міжнародної аудиторії? Яка користь для російського державного ЗМІ?

Провокування зіткнення екстремальних поглядів

Ключ до ймовірної відповіді можна знайти в реакціях на відео.

У коментарях на Facebook користувачі висловлюють обурення щодо цієї феміністки, часто використовуючи жінконенависницькі фрази. Нижче ви можете побачити найбільш популярний коментар, що зібрав понад 14 000 лайків:

«Це не протест, це напад. Можливо,  хтось мусить вилити на неї відбілювач за те, що вона випнунула назовні свої груди. Це було б тим же самим».

Іншими словами, це відео про екстремістську феміністську діяльність, яке провокує бурхливу антифеміністську реакцію.

Методи дії фабрики тролів

Центральним елементом у методах дії знаменитої «фабрики тролів» в Санкт-Петербурзі є просування не одного, а різних і вкрай протилежних поглядів.

Під час президентської виборчої кампанії в США у 2016 році мета була наступною: посіяти розбрат у політичній системі та зачепити суперечливі питання  за допомогою фальшивих груп і сторінок в соціальних мережах, що вдавали із себе  американських активістів. Повідомлення агітували не лише за Трампа, а й проти – аби лишень посіяти розбрат.

Дослідження,  проведене РБК , показало, що тролі, які видають себе за американців, платили справжнім активістам у США аби допомогти із фінансуванням  протестних рухів з питань, які розділяють суспільство.

Підігравати російському федеральному телебаченню

Відео та реакція на нього також відображають негативні думки щодо фемінізму, руху  MeToo і «політкоректності» на Заході, які неодноразово висвітлювалися на російському федеральному телебаченні

5 листопада 2017 року телеведучий Дмитро Кисельов, котрий потрапив до санкційного списку ЄС, порівняв  обговорення MeToo на Заході з радянськими репресіями, стверджуючи, що вони призвели до ситуації, у якій немає таких понять, як «людська природа і романтичні пригоди», і де будь-яка поведінка може бути неправильно витлумачена як «брудне домагання».

1 жовтня цього року Кисельов  розкритикував, як він висловився, «злоякісний фемінізм», – звинувачення у сексуальному правопорушенні на Заході – «інфекцію», яка, за його словами, поширюється зі США на територію Європи і Росії.

In The Now –  канал новин у соціальних мережах, що належить RT. Він  спеціалізується на поширенні вірусних відеороликів, невелика кількість з яких мають прямі або непрямі політичні повідомлення. Як і схожий проект ICMY,  In The Now  не афішує свій зв’язок із RT, як і  той факт, що він належить Кремлю.

Як засвідчило відео про «менспредінг», In The Now успішно поширює елементи  російської кампанії із дезінформації серед широкої міжнародної аудиторії. Більшість користувачів навіть не підозрюють про те, що контент, який вони бачать і поширюють, насправді є кремлівською пропагандою.

Джерело: EU vs Disinfo