Джерело: EU vs Disinfo

Наративи Факти
A

 

America / Америка
Америка окупує Європу, розпалює війни і розбещує молодь. Америка контролюється Великобританією. Теорії змови – «речі не такі, якими здаються» – зручний інструмент для бездоказових звинувачень.
Azov Sea, The / Азовське море
Місце, обране для здійснення провокацій проти Росії 25 листопада 2018 року прикордонні катери, що належать російській ФСБ, захопили два невеликих українських артилерійських катери  та їхні екіпажі, обстрілявши їх і поранивши декількох українських військовослужбовців. Росія стверджує, що судна перебували в російських водах. Однак використання Керченської протоки і Азовського моря регулюється двостороннім договором між Росією і Україною, підписаним у 2003 році і ратифікованим Росією в 2004 році, згідно з яким вони вважаються «внутрішніми водами» обох країн.
B
Baltics, The / Балтійський регіон
Див. «Фашизм» Країни Балтійського регіону є частою мішенню дезінформаційних зусиль Росії. Різні наративи на тему нацизму і фашизму використовуються для того, щоб поставити під сумнів легітимність політичного керівництва та політичних інститутів цих країн, а заразом і їх незалежність.
Brexit / Брекзіт
Інструмент «глибинної держави» служить для відволікання уваги людей від змови навколо справи Скрипаля. Теорії змови – «речі не такі, якими здаються» – зручний інструмент для бездоказових звинувачень.
C
Chernobyl / Чорнобиль
Корпорація «Росатом» стала серйозним конкурентом на міжнародному ринку атомної енергії. Серіал HBO про Чорнобиль – це спроба Америки знищити репутацію «Росатома», оскільки західні компанії не здатні чесно конкурувати. Теорії змови – «речі не такі, якими здаються» – зручний інструмент для бездоказових звинувачень.
Civil Society / Громадянське суспільство
Американський інструмент світового панування. Громадяни – сліпі знаряддя в руках глибинної держави, яких Америка залучає до активістської діяльність. Громадянське суспільство – це основа демократії. Громадяни об’єднуються в групи, беруть участь в різних заходах і тим самим тиснуть на владу, яка ухвалює рішення. ЄС, держави-члени ЄС та інші країни і міжнародні органи підтримують організації громадянського суспільства як засіб розвитку демократії.
Collapse / Крах
Загальновідомим фактом є те, що Європа знаходиться на межі краху Проблеми існують в будь-якому суспільстві. Проблема – не означає крах.
Colour Revolutions / Кольорові революції
У стабільних і процвітаючих країнах з доброзичливими лідерами, які працюють на благо народу, Захід провокує протести, щоб просувати неоколоніальну гегемонію США.. Громадські протести, демонстрації, вуличні акції і т. ін. є абсолютно законними засобами вираження невдоволення. Масові демонстрації в Грузії, Україні та інших країнах з’явилися як наслідок невдоволення громадян економічною політикою, корупцією та неефективним управлінням.
Conspiracy / Змова
Банкіри, бюрократи, католики, феміністки, гей-лобі, євреї, лібералимусульмани, фашисти, Ротшильди, СоросЛяльководи стоять за всім цим Теорії змови – «речі не такі, якими здаються» – зручний інструмент для бездоказових звинувачень.
Crimea / Крым
Наш. Росія декілька разів після розпаду Радянського Союзу давала Україні гарантії територіальної цілісності. Незаконна анексія Криму в 2014 році стала не тільки порушенням міжнародного права, але й підірвала довіру до Росії як до підписанта міжнародних угод.
Criticism / Критика
Див. «Полювання на відьом» Критичне мислення, уміння ставити питання і сперечатися з авторитетами є наріжним каменем демократичного процесу
D
Deep State / Глибинна держава
Доказів існування глибинної держави немає? Звичайно, їх немає! Це ж глибинна держава! Швидше за все, ви теж є її частиною! Теорії змови – «речі не такі, якими здаються» – зручний інструмент для бездоказових звинувачень.
E
Elections / Вибори
Добре, якщо вони під контролем Кремля. Втручання у вибори – це напад на засади демократії. Ознайомитися з прикладами втручання Росії у вибори можна тут.
Europe / Європа
Стара Європа перебуває в занепаді. Не залишилося нічого, крім геїв, феміністичного руху і мусульман. «Європа і Захід в моральному занепаді» – періодично повторюється прокремлівський наратив, який використовувався ще за радянських часів. На цей час такі претензії іноді набувають форми ксенофобії, гомофобії та жінконенависництва.

Джерело: EU vs Disinfo