Україна «готується до ракетної атаки на атомні об’єкти Росії», – така «сенсаційна новина» облетіла найбільші засоби масової інформації сусідньої країни. За даними агітпропу, Київ нібито готується до ядерного удару по російській інфраструктурі, й цей «факт» анонсував політичний і економічний експерт, керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній. Російські медіа активно рознесли цю новину, попутно поширюючи цитати російських «експертів» про те, що «Україна черговий раз зізналася перед усім світом, що є традиційно терористичною країною». 

 

Cкриншот сайту Царьград
5 канал (російський)
Газета.ру

Матеріали російських медіа ґрунтуються на великому інтерв’ю Тараса Загороднього українському виданню «Главред». Серед інших тем політичний експерт розмірковував про безпеку України та про досягнення країни в оборонній сфері. За його даними, Україна за час війни з Росією домоглася значних успіхів в ракетобудуванні, однак цього недостатньо для створення повноцінного стримуючого щита від російської агресії. Загородній не закликав Україну «влаштувати ядерний вибух» на території сусіда, а лише припустив, що українські ракети малої та середньої дальності можуть утримати Кремль від подальших дестабілізаційних дій в Україні.

«Ми повинні виходити з прагматичних міркувань: скорочувати свою залежність від Росії, від російських енергоносіїв, замикати виробництво зброї в країні, не боятися будувати ракети. Я прихильник того, що Україна вже має розпочати будувати ракети середньої дальності до 2,5 тисячі кілометрів. Два полки таких ракет, штук 200 – це сила, могутня сила, яка дає змогу завдати збитків Російській Федерації. І це буде майже ядерна зброя: одна така ракета прилетить в атомну станцію на території РФ, і це буде фактично ядерний вибух», – повідомив Загородній в інтерв’ю для видання Главред.

Скриншот сайту Главред

Саме остання пропозиція Загороднього підняла хвилю інформаційного хайпу в російських медіа. У коментарі для StopFake Загородній наголосив, що істеричні статті агітпропу – яскравий приклад маніпуляції інформацією. Слова українського аналітика російські ЗМІ вирвали з контексту і роздули їх до якоїсь «сенсації». Насправді ж Загородній розмірковував виключно про українську безпеку, одна з головних загроз якої – агресивна Росія.

«Сенс у чому: оскільки в нас немає стримуючих елементів в країні, то нам треба будувати ракетний щит, який буде адекватною відповіддю ядерній зброї, – це ракети малої та середньої дальності, середня дальність приблизно 2,5 тисячі кілометрів. Ось, власне, і все, що я написав. Зрозуміло, що російські ЗМІ все перебрехали й зобразили, що я когось там закликаю вбивати. Я кажу, що в нас немає стримуючих чинників і я підтримую створення стримуючої зброї. Тому що інакше наша безпека на сьогодні не буде забезпечена», –повідомив Загородній.

Тарас Загородній, фото Радіо Свобода

Російський агітпроп систематично використовує в інформаційній війні проти України наративи про «нацистів», «фашистів» і «терористів», які нібито з Києва проповідують агресію проти всього світу, в тому числі й проти власних окупованих Росією територій. Наприклад, раніше StopFake спростовував фейки Кремля про те, що Україна «готується отруїти воду на Донбасі» або «розв’язати війну у Криму»