«Розстрільна Команда» Майдану, що виходить з готелю «Україна», під керівництвом Парубія. Лютий 2014 », – саме з таким заголовком поширюється світлина в соціальних мережах.  На ній зображений на той час депутат Верховної Ради України Андрій Парубій і прихильники «Правого сектору». За допомогою цієї фотографії автори запевняють користувачів соціальних мереж, що саме Парубій і «Правий сектор» причетні до розстрілів активістів під час Євромайдану в центрі Києва в лютому 2014 року. Як з’ясувалося, реальність і опис цієї фотографії не мають нічого спільного.

Скриншот – facebook.com

По-перше, на фотографії зображено зовсім не готель «Україна», а готель «Дніпро». StopFake вдалося знайти відео події, з якого зроблено фотографію з неправдивим описом. На ньому прихильники «Правого сектору» виходять саме з готелю «Дніпро». На першому кадрі видно, як двоє людей, зображених на фотографії, несуть ті ж самі предмети. На другому кадрі видно Андрія Парубія і назву готелю.

Скриншот – youtube.com
Скриншот – youtube.com

Такі ж само кадри, де «Правий сектор» залишає будівлю готелю «Дніпро», зробили й інші українські ЗМІ.

Скриншот – @5_канал

По-друге, зазначені події відбуваються зовсім не в лютому 2014 року, а 1 квітня 2014 року. Про це свідчать численні публікації українських ЗМІ.

Скриншот – gazeta.ua
Скриншот – 24tv.ua

Цей фейк не вперше з’являється в соціальних мережах і на телебаченні. У 2014 році російські медіа вже показували точно такі ж само кадри з «розстрільною командою». Але тоді пропагандисти сказали, що вона виходила з київської філармонії, яка розташована за 160 метрів від готелю «Дніпро». Чому «Правий сектор» не міг вести звідти вогонь по активістах Євромайдану в лютому 2014 року, читайте в матеріалі StopFake «Російські ЗМІ видали чергову порцію фейків про снайперів на Майдані».

Довідка: У листопаді 2013 року в Україні розпочався Євромайдан, відправною точкою якого стало рішення української влади зупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули великих масштабів після розгону силовиками активістів 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. У період з 18 по 20 лютого в центрі Києва загинуло понад сто осіб. Встановлено, що частину активістів було розстріляно на вулиці Інститутській. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинуло також 17 силовиків.