Русия не е постигнала успехи по нито едно направление и не контролира нито един стратегически град. Западните разузнавателни служби отчитат преход на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от отбрана към контранастъпление.

Руското военно ръководство продължава да плоди дезинформационни доклади за „постиженията“ на окупационната армия в Украйна. На 25 март генералният щаб на агресора съобщи, че руската армия била блокирала напълно Киев, Харкив, Чернихив, Суми и Миколаив. Според уверенията на руския Генерален щаб, окупаторите не щурмували „обкръжените“ градове „само за да“ „изключат ненужните жертви сред цивилното население и да съхранят цивилната инфраструктура“.

Скрйншот — ria.ru

Русия не е блокирала и освен това не контролира нито един стратегически град в Украйна. От началото на пълномащабната инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Русия не успя да превземе нито един голям град. Всички уверения на руските медии, че уж окупаторите „ще могат лесно и бързо да превземат Киев“ се оказаха празни думи. Русия не само не успя да „превземе“, „обгради“ или „блокира“ украинската столица, но и претърпя съкрушителни удари от украинските ВС в Киевска област. Според данни на Министерството на отбраната на Украйна към 26 март, в някои направления вражеските части са изтласкани на разстояние 35 километра от Киев. В други райони в резултат на контранастъпление военнослужещите на ВСУ успяха да прогонят окупационните войски на над 70 километра от столицата. 

Данните на украинското министерство на отбраната се потвърждават и от западните разузнавателни служби. На 25 март британското военно разузнаване съобщи, че фронтовата линия в района на Киев, която беше замръзнала за няколко седмици, се е преместила. Украинските военни започнаха контраофанзива на северозапад (посока към Ирпин) и на изток (посока към Бровари) от Киев, като завзеха територия в радиус от 35 километра.

Министерството на отбраната на САЩ също заявиха, че Русия не е постигнала напредък в нито едно направление. В Пентагона отбелязват, че контранастъплението на украинските военни отблъсква нашествениците във всички точки: близо до Киев, Чернихив, Харкив, Суми. Успехите на ВСУ се фиксират и от западните разузнавателни служби в южната част на страната. В Миколаив и областта ВСУ не само се отбраняват успешно, но и преминаха към активно контранастъпление. Що се отнася до временно окупирания Херсон, както съобщава Министерството на отбраната на САЩ, градът „вече не е под силен контрол на Русия“: ВСУ атакуват врага и в това направление. Херсон се превърна в „спорна територия“ и скоро, убеден е Пентагонът, ще бъде освободен от окупаторите.

Ясно е, че те [руското ръководство] надцениха своите възможноста да превземат Киев и, честно казано, те надцениха своите възможности да превземат който и да е населен пункт, и явно подцениха украинската съпротива“, подчерта говорителят на американското министерство на отбраната.

Тезата на руските медии, че окупационните войски уж „свеждат до минимум жертвите сред цивилното население“, е откровен фейк. Руските окупатори бяха изправени пред безпрецедентен отпор не само от страна на ВСУ, но и от обикновените украинци. За един месец на пълномащабна война, отприщена от Кремъл, руските войски не успяха да превземат нито един голям град. От безизходност Русия започна безразборно да бомбардира украинските населени пунктове, нашествениците извършват кървави и ужасни зверства срещу мирните украинци. Този факт се потвърждава от редица международни организации от цял ​​свят. На 22 март Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че Русия е извършила военни престъпления на украинска територия. Пентагонът обвини Кремъл, че извършва безразборни атаки като част от стратегията си по военните си действия.

В България фейкът, че руската армия била блокирала „Киев, Харков, Чернигов, Суми и Николаев“, бе разпространен от БНРВgonair, Факти, NewsFront, news.bg, Поглед (1,2, 3), Гласове, Скандално, The Bulgarian times, Вultimes, Вig5, Блиц, mood-time.eu, novi168.zbox7.eu, novini247, wow-media.bg и други.