Сред “независисмите наблюдатели” на руските псевдореферендуми във временно окупираните територии на Украйна е имало руски “журналисти”, “бизнесмени”, “политолизи”, както и проруски граждани на трети, включително и авторитарни държави. Незаконният фарс на Кремъл на украинските територии не е признат от нито една демократична държава в света.

По време на провеждането на руските „референдуми“ под дулата на автоматите във временно окупираните украински територии прокремълските медии хвърлиха основните си сили върху отразяването на посещението на „официални делегации от наблюдатели от цял ​​свят“. Руските медии посветиха десетки материали на темата за „наблюдателите“, като при това подчертаваха, че било „недопустимо да се разказват измишльотини“ за „референдумите. Всички материали на прокремълските медии се свеждаха до едно: проруските „наблюдатели“ уж свидетелствали, че псевдореферендумите в окупираните територии на Украйна уж били „легитимни“ и „прозрачни“.

Скрийншот — ria.ru

Руските медии продължиха с опитите си да придадат “легитимност“ на псевдореферендумите. За целта Русия докара във временно окупираните територии на Украйна „чуждестранни наблюдатели“ – всъщност актьори и дългогодишни почитатели на Кремъл, които нямат нищо общо с официалните делегации на западните държави. Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна още на 7 септември назова имената на някои чужденци, които Русия се готвеше да представи за „политици“ – голяма част от тях се оказаха руски марионетки, назначени от Кремъл да „представляват интересите“ на терористичните групи „ЛДНР“ в чужбина. Тези маргинали нямат никаква реална политическа или дипломатическа тежест, освен в окупационното „правителство“, създадено от Русия в завзетите украински територии.

Упълномощеният от украинската Върховна рада по правата на човека Дмитро Лубинец представи на 26 септември списък с чужденци, които в нарушение на украинското законодателство и международното хуманитарно право са участвали в руските „референдуми“ във временно окупираните региони на Украйна. В списъка сред европейските „бизнесмени“, „политолози“ и „активисти“ се оказаха голям брой чуждестранни кореспонденти на държавни руски медии, които пряко се финансират от Кремъл.

Например Елисео Бертолази, когото руските медии скромно описват като „италиански журналист“ и „официален чуждестранен наблюдател“, се оказа кореспондент на пропагандния ресурс „Спутник“. Приблизително същата история е с „официалния наблюдател от Латвия“ – Алина Герлиня, която не само е учила в руския МГИМО, но и заема поста заместник-главен редактор на държавното руско издание Baltnews, което също се финансира от руския бюджет. Интересен персонаж е „наблюдателката от Великобритания“ – Vanessa Beeley, която фигурира като редактор на сайта 21st Century Wire. Ресурсът публикува не само проруски и антизападни материали, но и популяризира конспиративни теории по различни теми – от масоните в британското правителство до „измислената пандемия“ на COVID-19.

Освен това руските медии активно се хвалят, че за хода на псевдореферендумите са следили „независими наблюдатели от Сирия, Венецуела и дори Афганистан”. И трите държави са под западни санкции за авторитаризъм, злоупотреба с власт, потискане на правата на собствения им народ. И трите споменати държави са на дъното на класацията по ниво на развитие на демокрацията. Според индекса на демокрацията за 2021 г. на Economist Intelligence Unit Сирия е класирана на 162-ро място по ниво на развитие на демокрацията, Венецуела е на 151-во място, а Афганистан е на последното 167-о място. Тези страни имат приблизително същите показатели и в областта на свободата на словото и свободата на печата: от 180 държави Венецуела е на 159-то място, Афганистан на 156-то място и Сирия на 171-во място. Ето защо „независимите наблюдатели“ от тези страни изобщо не могат да се считат за независими и надеждни. 

Руските псевдореферендуми в окупираните украински територии – точно както „референдума“ под дулото на руските автомати в Крим през 2014 г. – не са признати от никоя демократична държава в света. Представителите на Европейския съюз, както и на САЩ заявиха, че демократичните страни никога няма да признаят никакви псевдореферендуми. Така наречените гласувания, както и опитите за провъзгласяване на нови „народни републики“ или „присъединяване“ към Русия ще се считат за нелегитимни. Освен това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта, че решението на Кремъл да проведе псевдореферендуми „не е признак на сила, а напротив, признак на слабост. Това е знак за провала на Русия“, – подчерта Блинкен.

Допълнено: Според българското издание “Фактор” сред чуждестранните “наблюдатели” е имало най-малко двама българи – Младен Иванов от сдружение “Русофили” и Петър Георгиев – представител на партия “Русофили за възраждане на отечеството”, чийто лидер Николай Малинов е подсъдим за шпионаж в полза на РФ.