Миналата седмица редица български СМИ, сред които „Блиц„,“Епицентър„, „Евроком„, „Руски дневник„, „The Bulgarian Times„, pan.bg, zona-news.com и други, написаха за „акциите“ на международния Шилеровски институт в САЩ и Европа, посветени на третата годишнина от Майдана. Руският журналист Алексей Ковальов разказва на сайта си „Лапшеснималочная“* кои са всъщност хората, организирали мероприятията.

Главната новина днес във всички руски информационни агенции е: „В САЩ активисти обвиниха Обама за организирането на преврата в Украйна“. Да, сериозно, това е една от главните новини за деня. На РИА Новости:


На ТАСС:


В новините на Яндекс:


И още в много други издания:


Като събитието, за което пишат изглежда така. Това е от туитъра на същите тези „активисти“:

Тоест буквално има един човек с плакат. И какви са тези „активисти“, на които руските СМИ отделят толкова много внимание? Това са членове на движението, основано от Линдън Ларуш. Прочетете поне статията за него в Уикипедия, това е действително ярка личност:

„В труда „В дълбините на психоанализа“ Ларуш доказва, че буржоазният компонент в личността на пролетария трябва да бъде обелен, за да се оголи това, което Ларуш нарича „малкия аз“. От полученото състояние може да се създаде нова личност, изградена на основата на социалистическата идентичност. Този ритуал, наричан от Ларуш „его-стриптиз“, се състои в това, че всеки от неговите последователи е подлаган на лични словесни нападки и критика от страна на цялата група, докато не настъпи психологически срив. Ларуш обяснява, че в този момент „настъпва скокообразно изменение на личността; групата наблюдава как истинската личност се измъква на свобода, както например след употребата на наркотици; личността получава контрол над себе си и над своето его-състояние“. Ларуш описва този процес като „акт на социална любов“.

Ларуш е голям приятел на Сергей Глазиев, съветник на президента по икономическа интеграция, който постоянно попада в истории като тази.

Естествено Глазиев вече отдавна е подложен на всички възможни санкции. С Ларуш се познават, редовно общуват и участват в различни мероприятия от 90-те.

Линдън Ларуш (отляво) и Сергей Глазиев (отдясно)

Ларуш има свое движение, което издава списанието Executive Intelligence Review, и нещо от рода на научен институт, който се нарича „Шилеровски институт„. За дейността им можете да прочетете, включително и на руски, ако последвате горния линк.

А изобщо това са… много специфични хора. Още от 70-те години ларушистите се занимават с най-екзотичните теории на конспирациите като:

  • Английската кралица стои начело на световен наркокартел
  • СПИН се предава чрез допир (затова всички носители на ВИЧ трябва да бъдат под строга карантина).

И разбира се целият пакет на конспиролога за цялостната картина на света: глобалното затопляне е измислица и заговор, световната финансова система е завладяна от евреи (и лично от Сорос, ясна работа), и т.н. Ако някога сте спорили с човек, който счита, че американците не са стъпвали на Луната, знаете, че неговите убеждения не се ограничават само с това.

Изобщо членовете на движението на Ларуш са класически поклонници на всички конспиративни теории взети заедно, но подплатени с някакви научни доказателства и по сравнение с останалите са добре организирани. Но истината е, че те все едно не се ползват с голяма популярност. Тоест те наистина организират някакви акции в САЩ, но както можете да видите, те не се отличават особено от пърфомансите на „Национално-освободителното движение“ (НОД) в Русия: има няколко странни хора с плакати, на които е написана някаква идиотщина.

Намерете 10-те разлики

Да, и те са побъркани на тема Обама. На всичките им плакати и корици той е изобразен с мустачки като Хитлер.


Няма нищо чудно, че руската телевизия обожава Линдън Ларуш и неговите последователи.

Ние вече писахме за тях (за някои от тези „експерти“ можете да прочетете и тук-бел. ред.). Ако видите по руската телевизия поредния „западен експерт по геополитика“, то има голяма вероятност той да е ларушист.

Това е общо взето за тези „активисти“.

Източник: Алексей Ковальов, Лапшеснималочная*

*На руски да лъжеш някого е „вешать лапшу на уши“ (буквално: да закачаш юфка на ушите). Алексей Ковальов в своя блог образно казано сваля тази юфка, от там идва и названието на сайта – „Лапшеснималочная“.