Руското издание „Взгляд“ публикува статия за отчета на Разузнавателното общество на САЩ Worldwide Thread Assessment, в който уж било написано, че украинският президент „може да не дочака следващите президентски избори“. Според руските журналисти социологическите изследвания също потвърждавали тези изводи.

Скрийншот на материала на „Взгляд“

Много руски пропагандистки сайтове решиха да внесат свои детайли в този фейк и добавиха, че президентът Порошенко бил огорчен, че американците му пратили „черен знак“. Сайтът  на Царьград заяви, че американското разузнаване обявило, че в Украйна ще има предсрочни избори, а ресурсът „Политическое обозрение“ допълни, че „позициите на Порошенко в Украйна отслабват и той може да завърши като „папередника си“ (предшественика) – да избяга в чужбина“.

Фейкът бе разпространен от „Новостное агентство Харьков„, Правда.ру, „Федеральное агентство новостей„, Фраза.ua, „Народный корреспондент“ и много други.

Скрийншот на материала на tsargrad.tv

Руските медии удобно забравиха най-главния момент в доклада на Worldwide Thread Assessment, който касае Украйна: „Руската федерация ще продължава своята военна, политическа и икономическа дестабилизационна кампания срещу Украйна и където е възможно ще обърне усилията на Киев за интеграция с ЕС и укрепване на връзките му с НАТО“. И че РФ ще „работи за подриването на западното единство относно санкциите и подкрепата за Киев“.

Скрийншот на сайта на assets.documentcloud.org

По повод на украинския президент в документа се казва: „Народното разочарование от темповете на реформите, ниския жизнен стандарт, възприятията, че корупцията се задълбочава и политическата поляризация преди насрочените избори през 2019 г. биха могли да доведат до предсрочни избори. Лидерите на опозицията ще се опитат да се възползват от народното недоволство, за да ослабят президента Петро Порошенко и управляващата коалиция в навечерието на изборите през 2019 година“.

В отчета не се споменава нищо за смяна на режима или „черен знак“ за Порошенко.

Скрийншот на сайта iri.org

Що се отнася до твърдението, че украинците подкрепяли идеята за предсрочни избори, то неотдавнашно проучване, проведено по поръчка на Международния републикански институт, показва, че през последните три години от 15 до 28% от украинците подкрепят идеята за предсрочни избори, тоест това явно не е мнението на мнозинството.

Руските медии не за пръв път се опитват да представят Украйна като марионетка на Запада, чиято съдба зависи от Вашингтон. През 2016 г. руската пропаганда разпространяваше „новината“, че Западът не е доволен от президента Порошенко и търси с кого да го замени.