У офіційному Твіттер-акаунті Посольства Російської Федерації в Лондоні з’явився такий пост: “із 2014 року 1,7 мільйона українців (3,8% від загальної кількості населення) шукали притулку в Росії. Українці не вбачають у Росії агресора”. Федеральна служба державної статистики Росії показує зовсім інші цифри. До того ж, цифра, яка згадується в дописі, відповідає загальній кількості внутрішніх переселенців, зареєстрованих в Україні.

 

Зняток @RussianEmbassy

 

Зняток gks.ru
Зняток gks.ru

Заявлена Посольством РФ кількість українців у пошуку притулку не відповідає дійсності. Так, за даними Федеральної служби державної статистики щодо чисельності біженців з 2014 по 2017 роки такий статус отримало всього 693 людини. Чисельність вимушених переселенців з України становить 762 людини. Також є дані й за кількістю осіб, які отримали тимчасовий притулок, які показують, що з 2014 по 2017 роки такий статус отримало 771,538 українців, що теж не відповідає інформації, опублікованій Посольством.

StopFake уже викривав подібні фейки про напливи біженців з України до Росії.

 

Зняток kyivpost.com

Цікаво, що цифра 1,7 мільйона, про яку заявили в Посольстві Росії в Лондоні, насправді є загальною кількістю зареєстрованих в Україні внутрішніх переселенців у зв’язку з війною на Донбасі та анексією Криму.

Зняток dif.org.ua

Заява про те, що українці не вважають Росію агресором, також є фейком. Наприклад, за даними опитування, проведеного Центром Разумкова, 71,8% українців вважають, що Росія є країною-агресором, стороною конфлікту на Сході України.