Гейміфікацією нині складно когось здивувати. Ігрові методики застосовуються в навчанні, в залученні клієнтів, в тренуваннях. Геймерські техніки дозволяють краще зрозуміти продукт або технологію, адже по суті гейміфікація – це занурення у процес, умовне тестування на прикладах, які легко запам’ятати.

Гейміфікація процесу фактчекінгу розпочалася зовсім недавно. Впродовж  кількох останніх місяців з’явилося декілька гідних уваги ігор, що демонструють процес перевірки фактів, навчають медіаграмотності та критичному мисленню. Їх можна використовуватися і як приклад  того, як працює фактчекінг, і для демонстрації новинних фейків. Деякі ігри взагалі пропонують стати авторами фейкового медіа і розкрутити його.

Factitious

Ця проста браузерна гра пропонує користувачам читати новини і визначати, є матеріал фейком чи ні. Кожен вибір користувача супроводжується поясненням і посиланням на джерело. Якщо у користувача виникають сумніви, він може подивитися джерело матеріалу.

Таким чином можна взяти участь в короткому опитуванні (10 фактів), або ж у  повному і оцінити свою здатність вгадувати фейки.

 

Post Facto

Post Facto – це браузерна гра з англійським інтерфейсом, що пропонує оцінити, фейком чи правдою є ті чи інші відомості. Автори гри пропонують опис кейсів і одночасно цитують публікації з соціальних медіа. Після прочитання матеріалу (або ліду до нього), користувачам пропонують оцінити його. Спочатку слід описати свої почуття після ознайомлення з публікацією (я щасливий, сердитий, сумую, я переляканий або готовий перевірити новину).

Після цього автори гри пояснюють, чому саме такі емоції викликає матеріал і чому, відчувши це, користувач поділиться цим постом у своєму екаунті в соцмережі. В обов’язковому порядку демонструється повний варіант матеріалу в тому вигляді, в якому він розміщується в медіа, а не тільки лід з соцмережі.

Далі автори Post Facto пропонують провести аналіз тексту: наводяться цитати зі статті і користувачам пропонується позначити ті, які викликають підозру або вимагають перевірки фактів. У деяких позначках міститься підказка – що не так з цитатою. Якщо користувач вгадав, що саме не так у статті, гра устами ігрового персонажа – робота-фактчекера – деталізує пояснення. Цікаво, що поки не будуть знайдені всі суперечливі моменти тексту, робот не дасть завершити гру.

У процесі аналізу автори гри вчать звертати увагу на важливі елементи достовірного матеріалу, зокрема, на наявність підпису або логіку викладення. При цьому робот-фактчекер пояснює, чому достовірний матеріал не може бути анонімним. Згадки локацій можна відразу ж перевірити на мапі, не виходячи з гри. Так само можна перевірити зазначених посадових осіб, перейшовши на сторінку Google-пошуку. Сервіс аналогічно дозволить провести зворотний пошук картинок, щоб користувач переконався в тому, що вони не скопійовані з інших матеріалів.

Ця гра в наочному інтерактивному режимі показує, як потрібно перевіряти матеріали –  по суті, навчає основним елементам фактчекінгу. Щоправда, поки гра – це демоверсія, яка працює з одним фейковий матеріалом. Проте, ігрова механіка Post Facto може використовуватися і в роботі з іншими матеріалами – потрібно дотримуватися кроків у грі і вчитися таким способом фактчекінгу.

PolitiTruth

https://itunes.apple.com/us/app/polititruth/id1217091559?mt=8https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cinqmarsmedia.polititruth&hl=ru

Мобільний додаток, представлений у версіях і для iPhone, і для Android також пропонує оцінювати правду і брехню. Гра реалізована у співпраці з організацією PolitiFact.

Оцінка реалізована більш ніж просто – потрібно провести пальцем по екрану вправо (якщо новина достовірна) або вліво (якщо це фейк).

Після користувацької оцінки, мобільний додаток пропонує свою власну оцінку достовірності факту і показує, як на нього відреагували інші геймери. Можна запустити перевірку фактів – додаток відкриє браузер і допоможе пошукати потрібну інформацію в Google. У грі доступна докладна статистика – як люди оцінювали факти, представлені для оцінки в PolitiTruth.

Fake It To Make It

Це найбільш вражаюча на сьогодні гра, пов’язана з фейковими новинами. Її автор Аманда Ворнер (Amanda Warner) створила гру під враженням від того, як у ході президентської кампанії 2016 роки люди заробляли на створенні сайтів фейковий новин.

Fake It To Make It – це справжня стратегія, що моделює процес розкрутки фейковий сайтів. Вона не тільки показує, як глибоко увійшли новинні фейки в наше життя, вона ще й вчить елементам SEO та просування в соціальних медіа.

Суть гри полягає у тому, щоб геймер публікував на своєму створеному сайті новини і поширював їх в соцмережах.

У Fake It To Make It спочатку потрібно створити свого персонажа і вказати його ім’я. Причому цей персонаж буде не просто розкручувати своє видання, а ще й заробляти умовні гроші. А щоб грати було не нудно, пропонується вибрати фінансову мету (наприклад, придбати вживаний автомобіль, відкласти на квартиру або купити музичні інструменти) і стежити, як збільшується сума на неї.

У процесі гри підраховуються і витрати геймера – власника фейкового ресурсу. Йому надається $ 50 на старті і він повинен грамотно ними розпорядитися, вклавши в певні елементи свого сайту. Якщо гроші закінчаться, наприклад, на етапі домену та хостингу, автор гри пропонує позичити умовну ігрову валюту, з проханням повернути трохи більше.

Гра реалізована в покроковому режимі. За задумом авторки, підроблені новини повинні будуть розміщуватися на спеціальному підробленому сайті. Для початку потрібно створити такий сайт, причому автор рекомендує зробити так, щоб сайт відразу ж отримав рейтинг довіри не менше 30. Для цього потрібно вибрати кілька платних параметрів, наприклад, платний хостинг і платний домен. Адже сайтам на безкоштовному хостингу і домені менше довіряють.

Створюючи сайт в покроковому режимі, гра Fake It To Make It пропонує гравцеві вибрати ім’я сайту (або згенерувати його автоматично), вибрати логотип, доменне ім’я, тему оформлення і спосіб монетизації. Автор пропонує заробляти на розміщенні реклами.

Далі потрібно додати хоча б дві новини на сайт. Найпростіший спосіб додати статті на ваш сайт – скопіювати їх з інших сайтів.

Щоб користувачам не довелося довго шукати сайт з фейковий контентом, у грі пропонується декілька варіантів таких підроблених статей. Користувачам потрібно лише переглянути і вибрати, які з них він готовий додати на свій фейковий сайт.

Наступна мета, яка стоїть перед геймером – домогтися мінімум 100 розповсюджень ( «шерів») своєї статті в соцмережах. Зробити це можна, купивши поширення у кількох блогерів і користувачів «соціалок». Ці блогери за допомогою автора повинні розміщувати матеріал в групах і спостерігати за реакцією користувачів.

А після розміщення у вікні браузера з’явиться анімація, що демонструє, як саме користувачі можуть реагувати на публікацію такого фейку. Варто бути готовим до обурення – і автор гри не приховує того, що інші учасники груп можуть звинувачувати автора фейкового медіа у брехні і маніпуляції.

Не виключено, що користувачі просто не побачать вашу публікацію або не відреагують, оскільки вона не відповідає тематиці групи.

Будьте готові до того, що доведеться попітніти, аби досягти 100 публікацій в соцмережах. Автор гри підводить до думки про те, що поширення фейкових новин – завдання не з легких і ті, хто цим займається, дійсно вкладають чимало грошей та інших ресурсів. У процесі гри «блогер» повинен буде вибирати групи, до яких йому потрібно вступити. Але ще й не до всякої групи його візьмуть – слід буде чітко оцінювати інтереси груп, щоб розуміти, для якої з них конкретна новина може бути цікавою і затребуваною. По кожній групі гра Fake It To Make It демонструє зведену реакцію, включно з кількістю лайків, шерів, переглядів і емоційним тригером, викликаним публікацією.

Великою мірою, Fake It To Make It не тільки показує, як працює фейковий контент, а ще й навчає елементам психології, вибору цільової аудиторії і SЕО.

Дуже важливий елемент гри – докладні пояснення спливаючого віртуального консультанта, чому та чи інша дія спрацювала або не спрацювала.

Цікава деталь: у верхній частині вікна відображається календар, щоб користувач міг оцінити, скільки часу потрібно на таку розкрутку свого сайту. Після досягнення першої мети, пропонується досягти наступної – наприклад, домогтися позитивної реакції на свої пости.

Поява ігор, пов’язаних з фейковими новинами, зайвий раз демонструє важливість проблеми і її глобальність. Ігрове різноманіття цих продуктів – від елементарної оцінки достовірності новин до моделювання роботи редакції фейкового медіа – дозволяє кожному зацікавленому глибше зрозуміти, як поширюються фейки і як легко піймати на гачок брехні навіть найбільш недовірливу людину. Описані вище продукти – це поки лише проби пера. Напевно, найближчим часом варто очікувати більш серйозних рішень.