Сполучені штати Америки доставили Україні нібито браковані протитанкові ракетні комплекси «Javelin». Так, російські ресурси Ukraina.ru, Звезда, Рамблер, Комсомольская правда, Насправді, Антифашист і низка інших ЗМІ як доказ використовують копію «офіційного» документа – листа українського оборонного конструкторського бюро «Луч», в якому і йдеться про брак.    

Скріншот сайту RT
Скріншот сайту Life News
Скріншот сайту «EurAsia Daily»
Скріншот сайту РИА Новости

Опублікований російськими ЗМІ «документ» – нібито відповідь оборонного конструкторського бюро «Луч» на запит секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова. Судячи з «листа», Турчинов запитував інформацію щодо показових стрільб 22 травня і просив провести аналіз надійності доставлених комплексів.

«Встановлено, що причиною збою в роботі Джевелінів стали проблеми з маршовими двигунами окремих комплексів. Виявлено, що заводський термін експлуатації двигунів закінчився, проте був продовжений спеціальним рішенням перед відправкою до України … », – йдеться в «листі».

 

Скріншот документа з сайту «Военное обозрение»

Далі йдеться про те, що під час використання наданих «Javelin» можуть загинути військовослужбовці та перераховується ряд недоліків системи.

Після публікації цього «документа» і поширення його в російських ЗМІ прес-служба Ради національної безпеки і оборони України повідомила, що цей лист є підробкою. У відомстві пояснили, що «документ» такого змісту не надходив у апарат РНБО і не підписувався генеральним конструктором бюро «Луч».

«До уваги журналістів: у деяких електронних ЗМІ розповсюджується фейковий лист Генерального конструктора ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» на ім’я секретаря РНБО України Олександра Турчинова. Мета цього фейкового документа, сфабрикованого спецслужбами РФ, – скомпрометувати військово-технічне співробітництво між Україною та Сполученими Штатами Америки», – йдеться у повідомленні.

Також у відомстві додали, що цей фейк «невипадково з’явився» напередодні зустрічі президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна, запланованої на 16 липня 2018 року.

Це не перший випадок, коли російські ЗМІ публікують фейки, пов’язані з постачанням Україні протитанкових ракетних комплексів «Javelin». Раніше StopFake спростовував інформацію «про заборону Києву використовувати на Донбасі американську систему».