На 17 юли редица прокремълски медии, сред които Лайф.ру, Рамблер, РЕН и РИА Новости, разпространиха съобщението на Министерството на правосъдието на РФ, че Европейският съд по правата на човека уж стигнал до заключението, че ръководството на руската държава не носи отговорност за убийството на журналистката Анна Политковская през 2006 година.

Скрийншот на материала на Лайф.ру
Анонс на материала в Тиутъра на РИА Новости

„На 17 юли 2018 година Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на „Мазепа и други срещу Руската федерация“, подадена от роднините на журналистката от „Новая газета“ Политковская А.С.

ЕСПЧ не се съгласи с доводите на жалбоподавателите, че е необходимо отговорността за лишаването от живот на Политковская А.С. да се възложи върху Руската федерация и призна жалбата в тази част за недопустима“, – съобщава Министерството на правосъдието на РФ.

Скрийншот на официалния сайт на Министерството на правосъдието на РФ

В руското ведомство също така твърдят, че ЕСПЧ уж признало, че разследването на убийството от руските органи било „компетентно“. Някои руски медии като Царьград се възмутиха, че ЕСПЧ по „измислен повод“ накарал „невинна Русия“ да изплати морална компенсация в размер на 20 000 евро на роднините на убитата журналистка – майката Раиса Мазепа, сестра й Елена Кудимова и децата й Вера и Иля Политковски.

Скрийншот на материала на Царьград

Но твърденията на пропагандните медии и съобщението на пресслужбата на Министерството на правосъдието на РФ са откровен фейк. Във вторник, 17 юли, на официалния сайт на Европейския съд по правата на човека се появи текстът на решението, според който правителството на Русия е обвинено в нарушаване на член втори от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (гарантиране на правото на живот). Руското ръководство също е обвинено в ненефективно разследване на убийството на журналистката. Съдът подчертава, че разследването е установило 5 човека, участвали в убийството, но така и не е определило поръчителя на убийството на журналистката.

„Съдът подчертава, че разследването в конкретния случай е довело до осезаеми резултати, тъй като е довело до осъждането на пет лица, пряко отговорни за убийството. В същото време Съдът счита, че разследването на поръчкови убийства не може да се разглежда като адекватно… поради липсата на истински и сериозни следствени действия за идентификацията на мозъка на престъплението, тоест на човека или хората, поръчали убийството“, – се казва в решението на съда.

Скрийншот на официалния сайт на ЕСПЧ

В решението на съда се подчертава, че руските власти по време на следствието не са отчели вероятността убийството да е било извършено по политически мотиви  заради професионалната дейност на Анна Политковская. Освен това ЕСПЧ заявява, че Русия не е обърнала внимание на хипотезата за участието на президента на Чечения Рамзан Кадиров в престъплението.

Скрийншот на официалния сайт на ЕСПЧ

Близките и колегите на Анна Политковская твърдят, че журналистката е била застреляна два часа преди да изпрати за печат резултатите от сензационното си разследване за изтезанията в Чечения. Буквално два дена преди трагедията в интервю за „Радио Свобода“ Политковская разказва, че готви такъв материал и че на работното си бюро има две фотографии на хора, похитени от кадировците.

Скрийншот на материала на „Радио Свобода“

Руската журналистка остро критикуваше политиката на руския президент Владимир Путин, открито пишеше истината за събитията в Чечения и разобличаваше дейността на президента на Чечения Рамзан Кадиров. Отровеният във Великобритания бивш офицер от ФСБ Александър Литвиненко говореше, че неслучайно датата на убийството на Политковская е съвпаднала с рождения ден на Владимир Путин.

Анна Политковская се занимаваше и с правозащитна дейност и не веднъж е пътувала до зоните на бойни действия и лагерите за бежанци в Дагестан, Ингушетия и Чечения. На 25 октомври 2002 година тя участва в преговорите с чеченските терористи, които взеха като заложници около 700 зрители и актьори в постановката „Норд-Ост“.