Източник: Newsader

Facebook получи очевидни доказателства, че Руската федерация се е опитвала да се намеси в американските избори през 2016, заяви изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зъкърбърг в интервю за изданието Recode. Така той коментира думите на президента Донълд Тръмп, който на пресконференцията с Путин отрече намесата.

По думите на Зъкърбърг администрацията на Facebook забелязала подозрителна активност в средата на 2015 и информирала за това ФБР. Аналогични действия били забелязани и през 2016. Тогава специалистите на социалната мрежа успели да установят личностите на някои от  злоумишлениците. Насрещна информация от ФБР помогнала на командата на Зъкърбърг да разбере „цялата картина“, която накрая била изложена в публикувания миналата седмица документ на комисията на Робърт Мюлер.

Ще отбележим, че става въпрос за обвинението, което американското следствие повдигна срещу 12 руски сътрудници на ГРУ за хакерските атаки срещу сървърите на Демократичната партия на САЩ.

По друго направление на руската диверсия е работила „Агенцията за интернет изследвания“, която, по данни на Зъкърбърг, е създала мрежа от фалшиви акаунти във Facebook за разпространението на неправдива информация. Командата на Мюлер стигна до аналогични изводи по-рано.

Facebook активно сътрудничи на следствието по случая с руската намеса, подчерта Зъкърбърг. През април по време на речта си пред Конгреса той заяви, че негова приоритетна задача е борбата срещу намесата в изборите.

През март Министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 14 човека и една организация  – същата тази „Агенция за интернет изследвания“ („фабриката за тролове“), чийто сътрудници, по версията на американската страна, са се опитвали да повлияят на изборите в САЩ през 2016. През май американските конгресмени представиха над 3500 рекламно-пропагандни съобщения, които руските тролове са публикували във Facebook по време на избирателната кампания през 2016.

Източник: Newsader