Офіційний Київ «саботує» роботу тристоронньої контактної групи в Мінську: таку заява за підсумками зустрічі 19 вересня зробила так звана «уповноважена з прав людини» угруповання «ДНР» Дар’я Морозова. Посіпака російських окупантів стверджує, що представники влади України нібито не прийшли на засідання, чим заблокували обговорення «важливих питань» та навіть зірвали мінський процес. Заяву «омбудсмена «ДНР» розтиражували сепаратистські новинні ресурси окупованих Росією Донецької та Луганської областей, а також пропагандистські ЗМІ самої Росії.

«Офіційні представники Києва вчора не були присутні на засіданні. Ми розцінюємо це як саботаж виконання Мінських угод українською стороною. Через відсутність офіційних уповноважених представників України ми не змогли повною мірою обговорити жодне з питань, заявлених у порядку денному», – сказала Морозова.

Скріншот сайту Украина. ру

Заява так званої «представниці «ДНР» Морозової – чистий фейк, спрямований виключно на внутрішню аудиторію угруповання і на російські медіа. За інформацією спікера представника України у Тристоронній контактній групі (ТГК) із врегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми Дарки Оліфер, на засіданні в Мінську були присутніми українські представники. Під час переговорів українська сторона наполягала на запровадженні додаткових заходів безпеки на Донбасі напередодні так званих «виборів» у «ДНР». Оліфер підкреслила, що майбутнім «голосуванням» на окупованій території Росія ставить під загрозу дотримання Мінських угод.

«У разі проведення таких «виборів» їх результати не матимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світом. Вибори в ОРДЛО можуть відбутися лише за українським законом, за участі українських партій та ЗМІ, за спостереження міжнародних оглядачів, з дотриманням стандартів ОБСЄ – саме так Мінські угоди визначають умови, за яких в ОРДЛО може відбутися волевиявлення. Закликаємо російську сторону відмовитися від рішення, яке здатне звести нанівець важкі зусилля із врегулювання ситуації. Своєю чергою Україна виконує свої зобов’язання, взяті на себе в рамках Мінського процесу», – написала у себе в Фейсбуці Оліфер за підсумками переговорів.

https://www.facebook.com/darka.olifer/posts/1842733205846773?__tn__=K-R

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко доповнила – саме російська сторона залишила засідання раніше, тим самим зірвавши переговори. За словами Геращенко, під час переговорів російська позиція «нас там немає» знову провалилася: українська сторона вимагала від Росії дати оцінку нелегітимним «виборам», на що російський представник у ТГК Борис Гризлов «за Фрейдом» обмовився, що Росія «наведе порядок» на окупованих територіях.

«Тут Борис Гризлов видав сакраментальне: «Ми повинні навести там порядок і провести там вибори!». «Хто ми? Вас же там немає», – вчепилися в заяву по Фрейду українці. Гризлов пішов із засідання ТКГ раніше. Але й реакція представників ОБСЄ однозначна – це нелегітимні вибори, які ставлять на межу зриву Мінський процес і мирні переговори», – зазначила Геращенко.

https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko/posts/1892005374220600?__tn__=-R

Раніше в «ЛДНР» заявили про проведення так званих «виборів» 11 листопада цього року. Рішення бойовиків, контрольованих Росією, різко засудила Україна і міжнародне співтовариство. «Голосування» проводитиметься після ліквідації ватажка банди Олександра Захарченка 31 серпня, убитого в кафе окупованого Донецька «Сепар» в результаті вибуху бомби.