Източник: Юрий Бершадский за The Insider

На всички е известен механизмът за разпространение на слухове: хората, които преразказват някаква новина, добавят към нея една или друга сензационна подробност, и накрая става невъзможно да се познае изходното съобщение. Но „Первый канал“ успява съвсем сам да прави същото, без да прибягва към помощта на други разказвачи.

Емисия новини в 7:00:

„Изобретателните британски бизнесмени измислиха как да се възползват от тревожните очаквания на сънародниците си за Brexit“

Емисия новини в 9:00:

„Изобретателните британци се готвят за излизането от ЕС“

Емисия новини в 12:00:

„В предверието на Brexit британците започнаха масово да се запасяват с продукти“

В последната версия на сюжета се казва:

„Някои изобретателни бизнесмени дори измислиха как да се възползват от страховете на своите сънародници. Гражданите на Обединеното Кралство вече могат да закупят така наречената Brexit-бокс („кутия“). Това са консерви и продукти с дълъг срок на трайност, които, ако се случи нещо, ще трябва да стигнат за един месец. Наборът струва почти 300 паунда, тоест над 25 000 рубли. Но дори и при такава цена има достатъчно купувачи. Много от жителите на Мъгливия Албион считат, че Тереза ​​Май не контролира ситуацията и се страхуват, че Brexit, поне в началото, може да се превърне в истинско бедствие за тях“.

Фейк Первого канала: британцы массово запасаются продуктами на случай Brexit

В действителност през декември един британски онлайн магазин за продукти като реакция на политическите новини започва да продава набор с название „Brexit Box“. Първоначално той струва £ 384, след това цената е намалена до £ 295. Той се състои от 8 големи консерви (по една от всеки вид), 12 порционни опаковки със замразени готови ястия, филтър за вода и малка (0.2 л) бутилка с течност за разпалване на огън.

Очевидно е, че този скромен комплект едва ли би бил достатъчен, за да оцелее човек при хипотетични трудни времена, а собствениците на онлайн магазина просто са искали да привлекат посетители, апелирайки към британското чувство за хумор.

Както съобщи CNN на 14 януари, примерно за месец са били продадени около 600 такива комплекта. Това много не прилича на панически масови покупки.

Фейк Первого канала: британцы массово запасаются продуктами на случай Brexit

В най-ранната си емисия новини „Первый канал“ добавя още такава подробност:

Е, тези, които са близо до паниката, се нуждаят от по-сериозен запас. Той струва почти 1500 лири, което е около 120 хиляди рубли. В него освен храна има впечатляващ запас от уиски! Кутиите са търсени, британците смятат, че по-късно всичко ще поскъпне или ще бъде дефицит„.

Авторите на сюжета се правят, че не са забелязали, че този набор вече се предлага от друг сайт, който не крие хумористичната си насоченост. На сайта има снимка с консерви, на които вместо етикет е нарисуван британският флаг. Има три варианта комплекти с названия „Аз съм малко загрижен“, „Доста съм притеснен“ и „Порядъчно паникьосан“. Последният комплект, който трябва да стигне за три месеца, включва, освен запас от консерви и сухи храни, три бутилки уиски, три бутилки водка, 24 бутилки вино и бутилка абсент. Желаещите да купят всичко това се пренасочват към сайта на голяма верига супермаркети (възможно е това да е рекламната акция). Няма данни какво е търсенето на този набор.

Източник: Юрий Бершадский за The Insider