Източник: Юрий Бершидский за The Insider

ТАСС, „Интерфакс“, „Вести“, RT, „Московский комсомолец“ и много други прокремълски медии предадоха съдържанието на интервюто, което постоянният представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов даде за „Известия“. В интервюто, посветено на присъединяването на Северна Македония в НАТО, високопоставеният дипломат заявява:

Ние разбираме, че цялата тази авантюра с Преспанския договор (за промяната на името. – „Известия“) беше с цел Македония да бъде по-бързо придърпана в НАТО. За нас картината е достатъчно ясна: страната я теглят за ушите в алианса„.

Фейк постпреда России при ЕС: Северную Македонию «за уши тащат» в НАТО

Всъщност хронологията на „дърпането за ушите“ изглежда така:

1995: Македония (тогава още не е Северна) се присъединява към програмата на НАТО „Партньорство за мир“.

1999: Македония получава официален статут на кандидат за член на Алианса и пристъпва към изпълнението на плана за действия за присъединяването.

2001: По искане на правителството на Македония НАТО провежда мироопазваща операция в страната, за да неутрализира незаконните албански въоръжени формирования.

2008: Планът за действия за присъединяване е изпълнен, но на срещата на върха на НАТО в Букурещ Гърция налага вето върху присъединяването на Македония към алианса поради стар спор за името на републиката (Гърция настоява, че само нейният регион може да се нарече Македония). Македония се обръща към Международния съд в Хага.

2011: Международният съд признава, че Гърция, като блокира присъединяването на Македония към НАТО, нарушава двустранните споразумения с тази страна, съгласно които тя е обещала „да не възразява срещу присъединяването на Македония към международни, многостранни и регионални организации и институции, на които Гърция е член, ако Македония се присъединява към организациите под името „бивша югославска република Македония“. Съдебното решение обаче формално не задължава Гърция да оттегли възраженията си.

2018: Македония и Гърция подписват споразумение, според което страната ще бъде официално преименувана на Северна Македония, а Гърция ще признае новото име.

2019: Името Северна Македония става официално. На 6 февруари представители на всички страни-членки на НАТО подписват протокол за присъединяването на Северна Македония.

Вероятно това е най-бавното „влачене за ушите“ в историята. Дори и след решението на Международния съд по-силните партньори от алианса не настояват Гърция да оттегли възраженията си.

Според социологическите проучвания в Северна Македония около 80% от населението подкрепя присъединяването към НАТО. Според журналиста на Би Би Си Юри Вендик, в страната смятат, че членството в съюза ще я предпази от евентуални претенции към  територията й от страна на Сърбия и другите съседи.

Източник: Юрий Бершидский за The Insider