У НАТО визнали, що мали намір перетворити анексований Крим на свою «величезну військово-морську базу»: плани Північноатлантичного альянсу щодо мілітаризації Криму нібито «випадково видав» Генеральний секретар Йенс Столтенберг. Російські медіа шостого серпня із радістю заявили, що Столтенберг нібито «проговорився» про те, яким чином склалося б майбутнє українського півострова, якби Росія «не врятувала» Крим від НАТО. 

«Визнав, що США і країни НАТО мали види на Крим і на Севастополь, який мріяли перетворити на свою військово-морську базу. На той випадок, якщо хтось мав сумніви», – цитує агітпроп російського сенатора Олексія Пушкова.

Скріншот сайту Царьград
Скріншот сайту Утро.ру
Скріншот сайту РИА Новости

Міфічні «зазіхання» Європейського Союзу, Сполучених Штатів і НАТО загалом на український півострів – найпоширеніша «страшилка» російських медіа. У 2014 році, готуючись до окупації Криму, Росія активно використовувала цей наратив, залякуючи жителів півострова «страшними американцями», які нібито готуються захопити півострів і перетворити його на безлюдну військово-морську базу. Саме цим «фактом» Кремль потім виправдовував в очах кримчан анексію півострова. Хоча в НАТО неодноразово підкреслювали, що Північноатлантичний альянс не мав жодних планів на порти Криму.

«Твердження, нібито НАТО збирався захопити Севастополь, так само як і історії про етнічні чистки чи звірства відносно російськомовного населення Криму – все це абсолютні вигадки. Не було ні того, ні іншого, а була спецоперація, агресія Росії з нелегальним використанням військ, що базувалися в Севастополі», – говорив заступник генсекретаря НАТО (2012-2016) Олександр Вершбоу.

Скріншот сайту  DW

Цього разу агітпроп також з радістю розніс цитату Йенса Столтенберга, який під час виступу в Центрі стратегічних досліджень при університеті королеви Вікторії в Новій Зеландії дійсно згадав кримське питання. Однак Столтенберг говорив про Крим не в контексті «планів НАТО щодо мілітаризації» півострова, а як про одну з основних сучасних загроз світовому порядкові, який встановився після закінчення Другої світової війни.  

За словами генсека НАТО, на цей момент у світі спостерігається зростання російської присутності. Столтенберг підкреслив, що одна з основних цілей Кремля – підірвати довіру до демократичних інститутів в країнах-членах НАТО. Тому Москва анексувала Крим і вийшла з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, – вважає глава Альянсу. «Першим викликом для світової безпеки є зростання конкуренції між великими державами. І ми бачимо наслідки цього в Криму. Від незаконної анексії Криму до Північної Кореї, від Сирії до Південно-китайського моря … Ми бачили значне нарощування російського військового потенціалу, ми бачимо більш напористу Росію … Анексія Криму – це перший випадок захоплення однією державою територій інший після Другої світової війни», – підкреслив Столтенберг.