Український депутат від партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабинович заявив, що в Україну «повертається фашизм». Цитату підхопила низка прокремлівських ЗМІ. StopFake неодноразово вказував на те, що «фашистська Україна» є однією з популярних тем російської пропаганди. Як і раніше, сьогодні немає фактичних підтверджень фактів, яка б дали змогу робити гучні заяви про «повернення фашизму» в Україну.

Скриншот iz.ru
Скриншот newsone.ua

«На наші вулиці фашизм, на жаль, прийшов знову. Якщо прем’єрміністр України відкрито приходить на концерти групи, яка пропагує фашизм, якщо пам’ятники героям-визволителям зносять, а зате по Україні кожних дві години відкривають пам’ятники якимось людям, які вбивали сотні мирних жителів: білорусів, поляків, євреїв, інакомислячих українців, значить, війна стосується кожного з нас. І тому ми сьогодні повинні зрозуміти, що ми теж стоїмо на передовому рубежі, й ми теж не повинні дати пройти фашизму», – заявив Вадим Рабинович під час заходів з нагоди 75-ї річниці визволення України від фашистських загарбників.

Про це написали RT, РИА Новости, 112.ua, Ura.ru, Комсомольская правда, РЕН ТВ, Baltnews.lt, “Федеральное агентство новостей”, Российская газета, Аргументы и факты і багато інших ЗМІ. 

Відреагували також і в Раді Федерації Росії. Сенатор Володимир Джабаров заявив, що його теж «непокоїть ситуація на Україні». «Там фашизм піднімає голову, і ми навіть не помітимо цієї межі між націоналізмом і фашизмом», – сказав Джабаров.

Скриншот docker.com.ua
Скриншот hromadske.ua
Скриншот @PMHoncharuk

Аргументи, які Вадим Рабинович наводить, щоб довести, що в Україну «знову прийшов фашизм», не підтверджені жодними доказами.

Прем’єрміністр України Олексій Гончарук разом із міністром у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксаною Колядою був присутнім на благодійному концерті, присвяченому Дню захисника Вітчизни. Концерт спонсорував Рух ветеранів в Україні, а також Всеукраїнський патріотичний рух «Честь нації». Гроші від проведення  концерту було передано до Київського військового госпіталю. Серед груп, які взяли участь у концерті, була і група «Сокира Перуна», яка позиціонує себе як український white power rock.

Сам Олексій Гончарук зазначив, що прийняв запрошення на захід, оскільки «на цьому заході було багато різних груп і людей». «Це не був концерт однієї групи, на яку я спеціально пішов, тому що я її фанат», – сказав він.

На своїй сторінці в Facebook український прем’єр заявив: «До самого концерту я не маю жодного стосунку. Не слухав його і не мав уявлення про те, кого запрошують як виконавця. Вважаю це справою руху ветеранів, який організовував захід, або незалежної радіокомпанії, яка забезпечувала музичну програму вечора”. Олексій Гончарук також наголосив, що «не поділяє ніякої людиноненависницької ідеології – ні нацизму, ні фашизму, ні комунізму».

Скриншот zakon.rada.gov.ua
Скриншот radiosvoboda.org

Також не можна стверджувати, що в Україні зносять пам’ятники героям-визволителям. У законі України про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки йдеться про ліквідацію символів комуністичного тоталітарного режиму. У документі зазначається, що до них не відносяться пам’ятники та пам’ятні знаки, пов’язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки і культури.

Ще у 2015 році, коли закон було прийнято, тодішній директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович говорив, що в ньому не йдеться про знищення пам’ятників, які вшановують учасників і жертв Другої світової війни.

Іншим законом України передбачено захист і збереження пам’ятників і пам’ятних знаків, які вшановують пам’ять учасників і жертв Другої світової війни 1939-1945 років.

StopFake вже неодноразово спростовував фейки про «розквіт фашизму і нацизму в Україні», аналізував тези, що використовуються російськими пропагандистами, в тому числі й у недавньому матеріалі про 75-ту річницю визволення України від нацистських загарбників.