На 20 октомври сайтът на Информационна агенция ПИК сервира поредната порция лъжи за Украйна и припомни на читателите халтурата, която авторите й гордо наричат „филм на ПИК TV“.

Скрийншот на сайта на ПИК

Преди повече от месец безстрашният борец срещу контрабандата и наркотиците Григор Здравков, „журналистката“ Ива Николова и операторът Христо Порязов, тръгват към Украйна, за да заснемат филм за Донецк и да отразят „реалностите около въоръжения конфликт, наричан от украинските власти „антитерористична операция““. Според журналистите „оцеляването им [в Украйна] е невероятен късмет, тъй като екипи на други чужди медии със същите намерения просто са били убити“.

Лъжата за „ликвидираните“ „журналисти на унгарска медия и ВВС“ дори е изнесена в заглавието на статията на ПИК. Ива Николова много просто обяснява липсата на каквато и да било официална информация – „в страната има омерта на властите да мълчат за извършваните престъпления срещу екипите на чужди журналисти“.

Може би „журналистката“ от ПИК не знае, че съществуват независими световни организации, за които „омертата“ не важи, особено когато се касае за престъпления срещу журналисти. Например Комитетът за защита на журналистите не знае за загинали или изчезнали журналисти в Украйна през тази година, а за миналата година на сайта на организацията има данни за един убит журналист – Павел Шеремет. Сред имената на загинали и изчезнали журналисти в Украйна от 1995 година насам не откриваме сътрудници на ВВС или репортер с унгарска фамилия.

Скрийншот на сайта на Committee to Protect Journalists

Журналистите от ИА ПИК явно също не знаят, че точно в момента отношенията между Украйна и Унгария са изключително обтегнати и едва ли унгарците щяха да си замълчат, ако имаше подобен инцидент с техен гражданин на украинска територия.

Всъщност ПИК използва тези „примери“ като прелюдия към основната си идея: „убийствата не само на чужди, но и на украински журналисти и политици е практика в страната“. В статията са посочени конкретни случай, които според авторите са станали „през тази година… през април“ – „в Украйна за 24 часа бяха убити главната редакторка на „Нетешински вестник“ Олга Мороз, проруският журналист и писател Олес Бузина и бившият депутат във Върховната рада от Партията на регионите Олег Калашников“.

Всъщност и тримата загиват в началото на 2015 г. А фейкът за „тримата убити само за 24 часа“ тръгва от руските медии.

Ще припомним, че колегите и близките на загиналата през март (а не април) 2015 г. Олга Мороз отхвърлят версията за умишлено убийство, свързано с професионалната й дейност.

Повече за загиналите политици и журналисти в Украйна за периода 2014-2016 можете да прочетете в нашия материал от юли миналата година „Какво (не) казаха българските СМИ за убийството на Павел Шеремет„.

След тази обработка журналистите ни препоръчват да погледнем „филма на ПИК TV“ за допълнителна информация.  „Филмът“ е направен набързо след пристигането на екипа от Украйна и за пръв път е представен на 27 септември в статия със заглавие „САМО В ПИК TV! Кошмарът между Украйна и Донецк ексклузивно пред камерите ни – война или антитерористична операция се извършва в автономните територии„. Всъщност в материала е изложен текстът, който чете гласът зад кадър.

Какво всъщност ни показват „камерите“ на ПИК TV?

Веднага ще отбележим, че от „филма“ така и не става ясно какво точно се извършва в така наречените „автономни територии“. А това, което ПИК TV нарича „филм“, представлява любителско видео, заснето в и от различни превозни средства, като в кадър на няколко пъти попадат косматите крака на Христо Порязов (който е оператор и режисьор на „продукта“) и нечия жестикулираща ръка, „видео отчет“ за предвижването на Григор Здравков и Ива Николова на улицата и в помещението на CIMIC (Център за цивилно-военно сътрудничество на Въоръжените сили на Украйна) в град Краматорск (а не в сградата на щаба на АТО, както твърди Григор Здравков), и кадри, взети Youtube, с общ хронометраж 14:35 минути. Често пъти задкадровият текст няма нищо общо с „картинката“, която виждаме.

Скрийншот на кадър от филма на ПИК

Всъщност първата информация, която прозвучава във „филма“ – за лошото състояние на пътната мрежа в Украйна, отговаря на истината. Но през последните две години Украйна отделя значителни средства за ремонт на съществуващите платна и за строителство на нови шосета, като през 2017 година се планира строителството на над 2000 км пътища (за информация: през 2016 година са ремонтирани 950 км, 2015 – 313 км, 2014 – 102, а 2013 – 626 км).

Резултатът от тази работа е на лице и в кадър (например на 0:43, 3:44, 4:29, 7:02 минути) често попадат пътища, достойни за страна, „претендираща да стане членка на Европейския съюз“ (цитираме фраза от „филма“).

След краткото въведение авторите на филма започват да карат по „опорните точки“ на кремълската пропаганда, като първият пункт е за Украйна като „държава, възпламенила военен конфликт на територията си„.

Очевидците и непосредствените участници в конфликта в Източна Украйна като „народния донецки губернатор“ Павел Губарев и печално известният Игор Гиркин (Стрелков) отдавна чистосърдечно са признали, че без руската намеса в Украйна нямаше да има война. Ресурси като Informnapalm и Bellingcat са събрали безброй доказателства за участието на руски войски и военни в конфликта в Източна Украйна. Търсенето на фразата „российские войска в Украине“ в Youtube дава 62 600 резултата.

Тоест има хиляди доказателства коя именно страна е „възпламенила“ военния конфликт в Украйна. В  Украйна има осъдени руски военни, заловени на украинска територия, например капитан Евгени Ерофеев и сержант Александър Александров получиха присъди 14 години лишаване от свобода за „водене на агресивна война, за съдействие на терористични организации и т.н.“. Впоследствие двамата бяха разменени за украинската жена-летец Надия Савченко. На 17 октомври тази година СБУ предаде в съда материалите по наказателното дело срещу друг руски военнослужещ – Виктор Агеев, пленен в Луганска област през юни тази година.

Авторите на „филма“ също заявяват, че „през последните три години след началото на конфликта в Украйна няма нито един чужд журналист, който да е преминал легално линията на бойните действия на подстъпите към Донецк, за да отрази реалното състояние на ситуацията и събитията там. Всички кадри и филми, които се разпространяват в интернет, са направени от руски журналисти„.

Неизвестно как такива „експерти“ по Донбас като Григор Здравков и Ива Николова са изпуснали от внимание международния скандал с украинския сайт „Миротворец“, който миналата година публикува личните данни на над 7600 журналисти, акредитирани в т.нар. „ДНР“. Става дума за представители на телевизионните канали CNN, BBC, „Al Jazeera“, за кореспондентите на Reuters, Bloomberg, AFP, ТАСС, „The Washington Post“ и много други.

Журналистите от ПИК може би не са гледали и пропагандистките филми на колежката си Елена Йончева, която легално стига до Донецк и снима там през май 2014 г. Или я считат за „руски журналист“…

Ще припомним, че Йончева беше обявена за персона нон грата в Украйна, но след международен натиск санкциите срещу нея и останалите чуждестранни журналисти от „списъка на Порошенкобяха отменени.

Представителите на ПИК повтарят и друг пропагандистки мит: за „грубото нарушаване“ на гражданските права „със забраната за изучаването на майчин език, независимо дали става дума за руски, български, молдовски или някакъв друг„.

Отново ще повторим, че новоприетата редакция на Закона за образованието в Украйна, според която майчиният език ще се изучава в детските градини и началното училище с постепенно преминаване към официалния украински език, по никакъв начин не ограничава правата на българското малцинство. Нещо повече, по думите на посланика на Република България в Киев Красимир Минчев в Украйна „училища с преподаване на български отдавна работят по правилата, които се въвеждат сега„.

Скрийншот на сайта на „КлубZ“

„Журналистите“ обвиняват „трепетните радетели за гражданските права в Украйна от Европейския съюз„, че „отдавна никой от тях не е надавал вой за защитата им„, визирайки“забраните“ в украинския закон за образованието. Няма да ви даваме пример конкретно за „вой“, но ето например как протече заседанието на ПАСЕ на 12 октомври 2017, на което бе обсъден споменатият закон (превъртете до началото на видеото).

И изобщо след гледането на филма на ПИК оставаме с впечатлението, че „журналистите“ живеят в някаква своя паралелна реалност, в която фактите и достоверната информация нямат място, но за сметка на това зримо присъстват кремълските „опорни точки“, които пропагандистите от ПИК неотклонно следват. Като например, че трябва да забравим за Минските договорености, защото „такива споразумения не съществуват, освен може би на хартия, и никой не се съобразява с тях„. Всъщност именно защото руската страна „не се съобразява“ с договореностите в Минск, ЕС отново удължи икономическите санкции срещу РФ до януари 2018 г.

Мисълта за „неработещите Мински споразумения“ режисьорът Порязов илюстрира с кадри от пожар. Гласът зад кадър ни съобщава: „на бойната линия между Украйна на самопровъзгласилата се Донецка република се стреля дори посред бял ден, както установи българският екип„. Зрителят остава с впечатлението, че „камерите на ПИК TV“ най-накрая са заснели „война или антитерористична операция“.

Скрийншот на кадър от „филма“

Всъщност, както ни обясни украинският блогер, който пише под псевдонима Necro Mancer „конкретно тези кадри са на повече от  три години, тогава още нямаше никаква бойна линия“.

Видеото на Youtube със заглавие „Обстрел аэропорта в донецке вертолетом 26.05.2014 (смотреть 1:50) air atack on Donetsk airport“ е заснето същия ден, когато украинските специални части атакуват летището в Донецк и го освобождават от бойците на чеченския батальон „Восток“. Но режисьорът не счита за нужно да постави титри, които да съобщават на зрителите откога са тези кадри и откъде са взети.

Авторите на филма разреждат „опорните точки“ с  постоянни оплаквания за преживените от тях неприятности на украинска територия (изгледайте и „ексклузивния репортаж„, заснет от екипа още в Украйна и публикуван на 22.09., в него много от твърденията във филма са представени под съвсем друг ъгъл), които наред с изложените „факти“, трябва да убедят здравомислещите хора и политици, че Украйна не трябва да бъде приемана в Европейския съюз.

Неизвестно дали щеше да се промени реториката на Ива Николова, ако случайно беше научила, че засега няма предложения към Украйна да стане членка на Европейския съюз. Нещо повече, по искане на холандския министър-председател Марк Рюте през декември миналата година държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха декларация, че споразумението за асоцииране не гарантира приемане на Украйна в ЕС. Холандският политик настоя за това допълнение, за да отклони обвиненията, че игнорирал народния вот. Ще припомним, че в началото на тази година влиятелното американско издание The New York Times публикува разследване, което доказва, че руснаците са се намесвали активно по време на нидерландския референдум, и са действали заедно с евроскептичните партии.

А през юли тази година в Киев бе проведена среща на върха ЕС-Киев, на която бяха обсъдени следните въпроси:

  • важността на провеждане на амбициозен процес на реформи, особено в борбата срещу корупцията;
  • конфликта в Източна Украйна и незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, както и изпълнението на договореностите от Минск;
  • начини за постигане на максимални резултати от ползите/потенциала на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

Европейските лидери знаят за проблемите в Украйна и не си затварят очите за тях. На фона на почти ежедневните новини за разобличени корупционери е просто нелепо да се твърди, че „тази държава е царство на спекулата, рушветчийството, беззаконието„. Украинските граждани също не се примиряват, а протестират и настояват за свалянето на депутатския имунитет, създаването на антикорупционен съд и промяна в изборния закон.

Миналия месец Европейската служба за външна дейност представи новата си база данни за фалшиви новини. В базата фигурират 8 български сайта („Блиц“, ПИК, cross.bg, bultimes.com, bradva.bg, „19 минути“, „Партия КОЙ“ и Newsfront), които разпространяват руска пропаганда и дезинформация. С подобни материали като „филма“ и статиите си, пълни с фейкове, ПИК не информира читателите и зрителите си за събитията в Украйна, а обслужва единствено интересите на Кремъл.

P.S. В момента уточняваме няколко епизода от пребиваването на Николова, Порязов и Здравков в Украйна и своевременно ще обновим материала си, когато получим допълнителна информация.