Україна «грається з вогнем», проводячи на своїй території військові навчання з країнами НАТО «Sea Breeze-2018». Так в Росії відреагували на спільні українсько-американські тренування, що проходять на території країни. 12 липня офіційний представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова звинуватила країни-учасниці змагань у «спробі дестабілізувати» ситуацію на сході України і у Чорноморському регіоні загалом. Слова Захарової підхопили найбільші російські пропагандисти: Интерфакс, RT на русском, ТАСС.

Скріншот сайту Интерфакс
Скріншот сайту РТ
Скріншот сайту ТАСС

Захарова також у своєму виступі перетворила Сполучені Штати на такого собі хлопчиська-шибеника, який втягує Україну до «небезпечних ігор з вогнем» – саме так представник МЗС РФ назвала військові навчання з країнами НАТО.

«Відповідальність за можливі негативні наслідки несуть ті країни, котрі втягують Україну у небезпечні ігри з вогнем і постійно звинувачують Росію в тому, що вона загрожує регіональній стабільності», – заявила Захарова.

Скріншот сайту Лайф.ру

Військові навчання «Sea Breeze-2018» офіційно відкрилися в Одесі дев’ятого липня, а за два дні перейшли в активну фазу. У тренуваннях беруть участь військові 19 країн світу, серед яких, окрім США і України, присутні Болгарія, Великобританія, Грузія, Греція, Данія, Естонія, Індія, Італія, Канада, Литва, Молдова, Норвегія, ОАЕ, Польща, Румунія, Туреччина, Швеція. За інформацією прес-штабу Командування Військово-морських сил України, навчання проходять в Одеській і Миколаївській областях, а також на певних морських полігонах Північно-Західної частини Чорного моря.

https://www.facebook.com/petroporoshenko/videos/1334158650051857/UzpfSTgyNzg1MDUyNzM1MDUwMzoxMzA5OTE5OTk5MTQzNTUx/?hc_ref=ARQ5TNVQchXuxOhx1KA4CtTTvO08fmm9gNgKBSCbPpLL44TM0EdkieXb7PeZa7EpWww&fref=nf

Навчання проходять в Україні вже понад 20 років, а до анексії Криму «Sea Breeze» частково проводився в акваторії півострова. Цього року змагання присвячені темі протистояння російській агресії у Чорноморському регіоні. Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко під час церемонії відкриття навчань заявив, що Росія і далі продовжує ігнорувати норми міжнародного права і підкреслив, що здійснюється «повзуча» анексія виключної морської економічної зони України. Саме РФ після анексії українського Криму і початку агресії на Донбасі дестабілізувала становище у Чорному і Азовському морях, а аж ніяк не навпаки, – підкреслив Воронченко.

«Українсько-американське навчання «Сі Бриз-2018»- наша спільна відповідь ідеологам, організаторам та спонсорам «гібридних воєн», за якими криються загрози людству, державний тероризм і збройна агресія. Заплановані заходи підготовки наочно засвідчать нашу єдність і непохитну готовність разом захистити мир і цінності, які поділяє цивілізоване людство – демократію, свободу, верховенство права, територіальну цілісність і непорушність кордонів суверенних держав», – сказав Воронченко.

Офіційний сайт Міністерства оборони України

Міжнародні військові навчання на українській території слугують стримуючим фактором для Росії, – зазначив у коментарі Крим.Реаліі контр-адмірал, начальник штабу, перший заступник командувача Військово-морських сил Збройних сил України Андрій Тарасов.

«Навчання  «Сі Бриз» з 2014 року є істотним чинником стримування агресії Росії на морі. Присутність кораблів НАТО в Чорному морі і такої потужної корабельної складової під час «Сі Бриз» – дуже і дуже серйозна підтримка України і безпосередньо наших Військово-морських сил для протидії агресивним намірам Російської Федерації», – пояснив Тарасов.

Сайт Крым.Реалии

Російські офіційні особи часто суперечать самим собі, іноді заявляючи, що українські кораблі навмисно викликають напруженість у Чорноморському і Азовському регіонах, а згодом розповідаючи про міць Чорноморського флоту і нездатність ВМС України протистояти російським військовим морякам. Українська влада наполягає: звинувачення з російської сторони є недоречними, адже саме РФ посилює угруповання на морі. За останніми даними Міністерства інфраструктури України, тільки за три останні місяці Росія безпідставно затримала для примусового огляду 140 суден, що прямували до портів України через Керченську протоку.