Молдова ще остави Приднестровието на Руската федерация, за да се присъедини към ЕС и НАТО – това предадоха руските медии на 5 февруари. „Свободная пресса„, „Известия„, РИА „Новости“ и други пропагандни медии заявиха, че официален Кишинев бил се отказал от идеята за реинтегриране на окупираните от Русия територии в полза на сътрудничеството си със Северноатлантическия алианс. „Страната е готова да се откаже (от Приднестровието – бел.ред.), ако това стане пречка за развитието на сътрудничеството с НАТО и присъединяването към Европейския съюз“, – написа Лента.ру. Агитпропът също така подчерта, че именно Европейският съюз щял да принуди Молдова да се откаже от Приднестровието: „Ако се окаже, че държави с нерешени териториални проблеми не могат да се присъединяват към ЕС, Кишинев е готов да се откаже от реинтеграцията с Приднестровието“, – обобщи „Вести“.

Скрийншот на материала на Regnum
Скрийншот на материала на „Известия“

В публикациите си руските медии се позовават на интервюто на председателя на молдовския парламент Андриан Канду за украинския сайт „Европейская правда“. В разговора си с журналистите Канду обсъжда широк кръг от теми,  включително за отношенията с Русия, реинтеграцията на Приднестровието и за плановете за присъединяване на страната към Европейския съюз.

Скрийншот на материала на „Европейская правда“

В интервюто политикът заявява, че въпросът за реинтеграцията на Приднестровието под формата на автономия се е предвижил от мъртвата точка и този проблем трябва да бъде решен „в средносрочна перспектива“. Що се отнася до псевдо-намеренията на Европейския съюз да принуди Молдова да се откаже от окупираните територии в замяна на присъединяването й към ЕС – това си е чиста пропагандна лъжа. В интервюто става въпрос какво може да предложи молдовското правителство на РФ в замяна на деокупация на Приднестровието. Андриан Канду счита, че Русия може да се откаже от контрол над тези територии при определени гаранции от страна на Молдова.

„Можем да постигнем съгласие, че ако Русия получи гаранции, че Молдова няма да се присъединява към НАТО и да й гарантираме, че Молдова няма да се обединява с Румъния, гаранции, че руското население няма да бъде лишено от правата, гарантирани на малцинствата от международните стандарти. Тогава ще можем да постигнем съгласие за международна мироопазваща мисия в Приднестровието, а не за руска, за извозването (или ликвидацията) на огромното хранилище за оръжие, намиращо се там. Като при това предоставим на Приднестровието максимално широка автономия – дори по-широка от тази, която има Гагаузия“, – казва Канду.

Скрийншот на цитата на Андриан Канду

Тоест заради реинтеграцията на Приднестровието в Молдова властите са готови да гарантират на Русия, че няма да се присъединят към НАТО и няма да се обединят с Румъния. Руското ръководство обаче няма да принуди официален Кишинев да се откаже от прозападния курс на страната и влизането й в Европейския съюз, подчертава Канду. Именно Руската федерация може да поставя такива условия, а не ЕС, както написаха пропагандните издания.